Política

política

Junts tornarà a votar en contra del sostre de despesa si el PSOE no es mou

El secretari general, Jordi Turull, deixa clar que “si la proposta que es presenta és la mateixa” no hi donaran suport

A tres dies que dijous el Congrés voti per segona vegada l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa per al període 2025-2027 –pas previ al pressupost– Junts apressa el govern espanyol i el PSOE a moure’s. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha alertat que la seva formació hi tornarà a votar en contra “si la proposta que es presenta és la mateixa”. “A ningú li ha de sorprendre: tot allò que sigui per consolidar el ’café para todos’ o agreujar el dèficit de Catalunya mai tindrà el nostre vot”, ha assegurat en la presentació de l’oficina parlamentària de les comarques gironines.

Turull feia aquestes declaracions després dels contactes que la setmana passada va mantenir una delegació del PSOE, encapçalada pel secretari d’Organització, Santos Cerdán, amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Suïssa. La negociació, però, no sembla haver-se encarrilat. Turull advertia que si el seu vot contrari comporta que no hi hagi pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve, “la responsabilitat” no serà dels set diputats de Junts, sinó dels socialistes per no arribar a consensos. En referència al sostre de despesa, el secretari general s’ha estranyat que el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, Salvador Illa, no hagi fet moviments “per defensar els interessos de Catalunya” i s’ha mostrat del tot hermètic sobre les trobades a Suïssa.

La de dijous és una prova de foc per al PSOE ja que concorre al Congrés per segona vegada sense els suports necessaris i sense haver modificat la proposta inicial, que va ser tombada pels de Turull el 23 de juliol passat. El no de la formació catalana va provocar aleshores l’enuig de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que va recordar que el camí del dèficit oferia a la Generalitat i a la resta 10.000 milions més i una mica més d’oxigen perquè fins ara tenien l’obligació de registrar un superàvit del 0,1% el 2025 i el 2026 i ara guanyaven dues dècimes més de marge fiscal nou amb un dèficit del 0,1% el 2025, el 2026 i el 2027.

Els socialistes espanyols reconeixien avui que desconeixen que farà Junts a la votació de dijous al Congrés, que podria complicar el camí dels comptes del 2025. A l’espera de saber la posició dels de Carles Puigdemont, el PSOE mira a l’oposició. “Senyors del PP, permetran que les comunitats i ajuntaments perdin 12.000 milions només perquè Feijóo sembli un líder de veritat? Per a un postureig al Congrés? És hora que alguns facin política pensant en els ciutadans”, ha dit aquest dilluns la portaveu del partit Esther Peña. Tal com ha admès, si el PP no avala la senda “és probable” que el govern perdi, tot i que ha tret pes a aquest escenari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia