política
El govern espanyol ajorna la votació del sostre de despesa per evitar una nova derrota al Congrés
Junts ja havia alertat que la tornaria a rebutjar si era la mateixa proposta que ja va tombar al juliol
Davant d’una més que probable segona derrota al Congrés, el govern espanyol ha fet un pas enrere i ha acordat retirar la tramitació parlamentària del sostre de despesa i els objectius de dèficit 2025-2027 que s’havien de votar dijous a la cambra baixa espanyola.
L’executiu de Pedro Sánchez fa aquest moviment després que els darrers dies Junts hagi deixat clar que no hi donaria suport si es presentava la mateixa proposta que els de Carles Puigdemont ja van tombar el passat 23 de juliol. El projecte, pas previ a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat del 2025, no tenia els suports necessaris garantits i el govern espanyol ha decidit no arriscar-se a una segona derrota que evidenciaria la seva debilitat parlamentària i més en una de les lleis més importants del curs polític.
Ara, l’objectiu de la Moncloa és guanyar temps per intentar assolir un acord amb el partit de Puigdemont, amb qui els negociadors del PSOE es van reunir divendres a Suïssa. Per ara, però, no hi ha data perquè el projecte del sostre de despesa i els objectius de dèficit torni a la cambra baixa.
“Donarem una nova oportunitat al diàleg per aconseguir un acord”, ha anunciat després de la reunió setmanal del consell de ministres la portaveu de l’executiu espanyol, Pilar Alegría. Tal i com han fet aquests dies des del govern espanyol, les crítiques d’Alegría es dirigien al PP i no a Junts. “Davant d’aquesta crida a la responsabilitat i el diàleg tenim a un PP que per tal d’infligir una derrota al govern està disposat a rebutjar aquests 12.000 milions que beneficien clarament la vida de la ciutadania”, ha destacat.
Des del govern espanyol han defensat en privat que “la retirada de la tramitació és un exercici de responsabilitat d’un govern que mira per l’interès general per assolir un acord beneficiós per a la defensa de l’estat del benestar”.
Al mes de juliol Junts ja hi va votar en contra, fet que va provocar que caigués per la suma dels seus vots amb els del PP i Vox. En les últimes setmanes la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras, ha apuntat que la seva formació està disposada a negociar, però no acceptarà imposicions.
Els diputats de Puigdemont van insistir la setmana passada que si el govern espanyol “no compleix amb Junts” no disposarà dels seus set vots indispensables per confirmar majoria al Congrés. “Nosaltres negociem peça a peça, i si no compleixen no hi ha vots”. Les mateixes fonts admeten, però, que hi ha “un abans i un després” de l’episodi del 8 d’agost en què l’expresident de la Generalitat t va aparèixer a Barcelona coincidint amb la investidura de Salvador Illa. Retreuen a l’executiu que en comptes de centrar els esforços en el compliment de la llei d’amnistia plantegés un escenari de detenció de Puigdemont. El passat dijous la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va demanar a Junts que “recapaciti”, i va assegurar que s’estaven “bastint ponts” amb la formació de Puigdemont.I divendres una delegació encapçalada pel secretari d’Organització del PSOE es va reunir amb Puigdemont a Ginebra. Les converses, segons fonts de Junts no van permetre avançar per assegurar els vots d’aquesta formació a la senda.
La reacció del PP no s’ha fet esperar. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha atribuït als problemes entre el PSOE i Junts la decisió de la Moncloa d’aturar la tramitació. “Pel que hem vist, sembla que les reunions a Suïssa per preparar la senda i el pressupost han sortit malament i allà s’ha decidit que Espanya no tingui, de moment, pressupostos pel 2025”, ha dit en una entrevista a Telecinco. Tot i això, s’ha obert a facilitar la tramitació dels comptes i del nou finançament autonòmic si l’executiu descarta la proposta de finançament singular per Catalunya. “Si hi ha un compromís per part del govern de retirar el cupó separatista, és evident que les coses canviarien”, ha apuntat.