Política

nacions unides

Biden adverteix contra una escalada a l’Orient Mitjà i advoca per la via diplomàtica

El president dels Estats Units, que també ha fet referència a la guerra a Ucraïna, anuncia en el seu últim discurs davant l’ONU que és moment de deixar pas a una “nova generació de líders”

El president dels EUA, Joe Biden, ha pronunciat aquest dimarts el seu últim discurs davant l’Assemblea General de les Nacions Unides. Ho ha fet en la inauguració dels debats d’alt nivell que se celebren aquesta setmana a Nova York, que té el focus especialment posat a l’Orient Mitjà arran de l’alta tensió bèl·lica que es viu a la regió pels atacs llançats per Israel al Líban. Biden ha fet un discurs tibi i amb gust de campanya. Ha defensat el pas al costat que va fer poques setmanes abans de les eleccions presidencials assegurant que “hi ha coses més importants quedar-se en el poder”. “El vostre poble és el que més importa”, ha afegit. També ha dit que és moment de deixar pas a nous lideratges. “És hora que les noves generacions impulsin el meu país. Hi ha coses més valuoses que romandre en el poder, els pobles són més importants. Mai oblideu que estem aquí per sevir a la nostra gent”, ha dit Biden als assistents a la sessió inaugural de la 79 Assemblea General de l’ONU.

En relació amb l’Orient Mitjà, Biden ha advocat per la via diplomàtica per resoldre el conflicte. Ha dit que és el moment que les parts es posin d’acord i “alliberar la gent de Gaza de les grapes de Hamàs”. Tot i haver reconegut el sofriment del poble palestí i l’assetjament que també pateix a Cisjordània, el mandatari nord-americà ha posat l’accent en tot moment en la responsabilitat de Hamàs, que va començar una guerra “que mai van demanar Israel ni Gaza”. El mandatari dels Estats Units ha demanat a la resta de nacions que no es rendeixen “als horrors del 7 d’octubre”, ha tornat a defensar el dret d’Israel a defensar-se perquè no torni a passar i ha demanat l’alliberament dels ostatges israelians a canvi de presoners palestins, a més de facilitar l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja. Tot això per arribar a la solució dels dos estats que permeti i tant a Israel com a Palestina viure en un estat propi en “pau, amb seguretat i amb llibertat”.

Pel que fa a l’escalada del conflicte al Líban, Biden ha acusat Hezbol·là de començar a llançar projectils contra Israel fa un any “sense cap mena de provocació” cap a la població palestina. El president nord-americà ha indicat que estan treballant per “una solució diplomàtica” perquè una guerra a gran escala no beneficia a ningú. Ha reiterat que la diplomàcia és l’únic camí per aconseguir una situació de seguretat “duradora” que permeti als qui resideixen a la frontera entre el Líban i Israel tornar a les seves llars.

El president nord-americà també ha fet referència a un altre conflicte: la invasió russa d’Ucraïna. “La guerra de Putin ha fracassat. Deia que volia debilitar a l’OTAN i l’OTAN està més unida que mai, amb dos nous membres“, ha assegurat Biden, que ha reafirmat el compromís dels EUA amb Ucraïna en la seva lluita per la llibertat. “Lluitarem fins que Ucraïna aconsegueixi la llibertat”, ha declarat el mandatari davant l’Assemblea General de l’ONU, que en la sessió inaugural d’aquest dimarts comptava amb l’assistència del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia