Política

Pròxim Orient

Israel envaeix el sud del Líban

La incursió terrestre, acompanyada d’un intens foc aeri i d’artilleria, consisteix en entrades limitades i selectives contra objectius de Hezbol·là a la zona fronterera

Israel ha entrat al Líban. Per primera vegada des de la guerra amb Hezbol·là el 2006 i per quarta en cinquanta anys, l’exèrcit israelià ha llançat una operació terrestre al sud del país veí. Ha començat a la matinada i es tracta d’una incursió amb atacs “limitats, localitzats i específics contra objectius i infraestructures de Hezbol·là” en diverses localitats pròximes a la zona fronterera libanesa que suposen una “amenaça immediata” per a les comunitats del nord d’Israel, segons ha informat l’exèrcit israelià en un comunicat publicat aquest dimarts a primera hora del matí a la xarxa X.

“L’operació Fletxes del Nord continuarà segons evolucioni la situació i en paral·lel als combats a Gaza i en altres escenaris [Palestina, Síria, i el Iemen]”, diu la nota militar recollida per la premsa local i les agències internacionals. Es desconeix l’abast de l’operació i hi ha informacions contradictòries. L’exèrcit israelià assegura que les seves tropes han travessat la frontera a través d’incursions, de moment molt focalitzades, en desenes de punts. Comandos de l’exèrcit israelià haurien penetrat al territori libanès, tot i que es desconeix a hores d’ara si hi ha hagut combats cos a cos amb milicians de Hezbol·là. Algunes informacions apunten a enfrontaments sobre el terreny entre soldats israelians i forces de la milícia xiïta. Hezbol·là, per la seva banda, assegura que cap militar israelià ha entrat a territori libanès.

Les informacions al voltant de la nova fase de la guerra a la qual dilluns feia referència el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, arriben en comptagotes i són confoses. Es desconeix el nombre d’efectius que participen en l’operació terrestre al sud del Líban, així com els llocs concrets on es desenvolupa i fins a on han penetrat les tropes israelianes. L’únic que se sap és que l’exèrcit israelià ha ordenat evacuar més de vint poblacions libaneses i que la incursió va acompanyada d’un intens foc aeri i d’artilleria.

A la matinada, l’exèrcit israelià ha llançat un atac contra un edifici del camp de refugiats palestins d’Ain al-Hilweh, prop de Sidó, al sud del Líban, que tenia com a objectiu Munir Maqdah, comandant de l’ala libanesa de la Brigada dels Màrtirs d’Al-Aqsa, el braç armat d’Al Fatah.

Bombardeig a Damasc

A més, avions de combat israelians han bombardejat el suburbi de Dahiye, al sud de Beirut, així com Damasc, la capital siriana, on ha matat tres persones, entre elles una periodista.

Moviments previs

L’inici de l’operació terrestre al Líban ha anat precedida de la retirada de l’exèrcit libanès a cinc quilòmetres de la frontera, la declaració de les comunitats de Metula, Misgav Am i Kfar Giladi, al nord d’Israel, com a zona militar tancada i prohibida a civils fins al pròxim 6 d’octubre i d’intensos bombardejos contra el sud del Líban i Beirut, la capital del país.

Evitar un altre 7-O

Abans de llançar l’operació Israel ha informat els de les seves intencions als Estats Units, els quals han avalat la campanya. El secretari nord-americà de Defensa, Lloyd Austin, ha confirmat en un missatge a la xarxa X que dilluns havia parlat de la invasió amb el seu homòleg israelià. “Vam estar d’acord en la necessitat de desmantellar la infraestructura d’atac de la frontera per garantir que Hezbol·là no pugui perpetrar atacs similars als del 7 d’octubre (en al·lusió als perpetrats l’any passat per Hamàs) contra les comunitats del nord d’Israel”, diu Austin en la nota, on també expressa el seu suport a Israel i al seu “dret a la defensa”. Precisament, aquest ha estat l’argument utilitzat per l’exèrcit israelià per justificar la invasió. El portaveu militar israelià, el contraalmirall Daniel Hagari, ha assegurat que l’operació al Líban obeeix als plans de Hezbol·là de llançar un atac similar al perpetrat per Hamàs fa gairebé un any, que va deixar uns 1.200 morts uns 251 israelians van ser segrestats.

El Pentàgon, a més, ha advertit l’Iran de “serioses conseqüències” si interfereix en els plans d’Israel. El règim de Teheran, de moment, guarda silenci.

Onada de coets de Hezbol·là contra Israel

Hezbol·là ha respost a la incursió amb un atac amb foc d’artilleria contra les tropes israelianes a Metula, prop de la frontera amb Israel, informa en un comunicat publicat aquest dimarts i en el qual no fa al·lusió a l’ofensiva terrestre israeliana. També ha llançat una andanada de cotes contra una seu del Mossad prop de Tel-Aviv, sense que s’hagi informat de víctimes ni de danys.

Restriccions a la població israeliana

L’exèrcit israelià davant un augment de la tensió ha decretat noves restriccions a la població civil en àmplies zones del centre d’Israel, inclosa la ciutat de Tel-Aviv i Jerusalem. Entre aquestes mesures figura la prohibició de les reunions de més de trenta persones a l’exterior i de 300 en interiors, i les escoles i llocs de treball només podran romandre oberts si compten en un refugi antiaeri.

Dilluns, el número dos de Hezbol·là, el xeic Naïm Qassem, sí que en fa fer al·lusió, en el primer discurs públic d’un dirigent de la milícia després de la mort del seu líder, Hassan Nasral·là, en un bombardeig israelià a Beirut divendres passat. El xeic va treure múscul i va dir que Hezbol·là estava preparat per a un combat terrestre i va assegurar que guanyaran com ho van fer el 2006.

La incursió israeliana llançada aquest dimarts a la matinada contra el sud el Líban és la primera en gairebé al sud del Líban és la primera en gairebé dues dècades, després de les executades el 1978, el 1982 i el 2006, i arriba després de dues setmanes d’intensa campanya d’Israel contra Hezbol·là, amb intensos bombardejos aeris que han deixat la milícia xiïta libanesa molt tocada amb la mort de diversos dels seus dirigents i alts comandants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia