Cop a l'ala més dura
Octubre del 2004. La Guàrdia Civil arresta a Bilbao Amaia Urizar, acusada de dirigir la xarxa de captació d’ETA a Biscaia. Quan un fiscal de l’Audiència Nacional li pregunta qui li havia ordenat posar en marxa aquella estructura, ella respon: “Txeroki”. A la qüestió de si aquest era el seu exnòvio, Garikoitz Aspiazu Rubina, la jove contesta: “Serà”. I ho era. La seva parella havia passat en poc més de dos anys de treballar en un bar del casc antic de la capital biscaïna a dirigir els comandos de l’organització terrorista. Al currículum de l’etarra amb àlies d’amerindi hi havia nombrosos actes de violència al carrer i la pertinença al comando Olaia, que va atemptar des del novembre del 2001 fins al setembre del 2002 i que, entre altres accions, va assassinar el jutge José María Lidón. La policia sempre ha sospitat que Txeroki, un tipus molt violent, va cosir a trets al magistrat.
Nascut a Bilbao el 1973, Aspiazu va deixar el bar on treballava, la nòvia i els estudis d’educació física per fugir a França, on es va posar sota les ordres directes de l’aleshores responsable dels comandos, Gorka Palacios. Arrestat Palacios, Txeroki el va substituir, el desembre del 2003, i ha aguantat fins ara, convertint-se en el responsable de les cèl·lules etarres que més temps ha estat en el càrrec.
Amb Aspiazu va arribar a ETA la generació d’etarres poc preparats i amb un inexistent bagatge intel·lectual. També es va implantar una obsessió desmesurada per la seguretat: l’ús de bicis o les nits al ras per passar desapercebuts van fer passar a un segon pla la dinàmica de cotxes de suport i pisos francs. Txeroki es va envoltar de persones de la seva confiança provinents de la kale borroka i fins i tot, per evitar enllaços, impartia cursets sobre explosius, participava en el trasllat de material i acompanyava els comandos fins a la frontera. Però l’obsessió li va servir de poc: els comandos que ha organitzat han anat caient l’un rere l’altre, i ell ja és a la presó.
L’arrest del cap dels comandos d’ETA és el tercer cop policial contra la cúpula de l’organització des que aquesta va anunciar el 5 de juny del 2007 que enterrava l’alto el foc. Al juliol, a Rodés, va ser detingut el cap de l’aparell de logística, Juan Cruz Maiza Artola, Lohi. El 20 de maig d’aquest any va caure a Bordeus Francisco Javier López Peña, Thierry, el màxim responsable de l’aparell polític d’ETA i negociador de l’organització en les últimes trobades amb el govern espanyol. Lohi, Txeroki i Thierry haurien format part de la zuba, el comitè executiu que pren les decisions a ETA.
La fi del santuari francès
Les detencions d’aquests tres dirigents etarres se sumen a una llarga llista de terroristes caiguts a França. De fet, de moment aquest 2008 la gendarmeria gal·la ha arrestat 33 suposats membres d’ETA. França ha estat l’escenari de les principals operacions contra la cúpula etarra des de mitjans de la dècada dels vuitanta, quan la col·laboració antiterrorista amb Espanya es va començar a fer més intensa, fins al punt que l’Estat veí ha deixat de ser l’anomenat santuari.
El darrer gran cop es remunta al 3 d’octubre del 2004, quan la gendarmeria va detenir a Salies de Bearn el cap polític i número u d’ETA Mikel Albisu, Mikel Antza, i la seva companya sentimental Dolores Iparagirre, Anboto, que havia estat responsable dels comandos legals i que, en el seu dia, va ensinistrar Txeroki. El 19 de desembre del 2002, Juan Ibon Fernández Iradi, Susper, cap militar d’ETA, va ser arrestat a Euskadi Nord. Els antecessors de Susper en el càrrec, Juan Antonio Olarra Guridi i Ainhoa Mujika Goñi, havien caigut tres mesos abans. També a França, a Angelu, el 22 de febrer del 2001 va caure el cap militar Javier Garcia Gaztelu, Txapote. El 9 de març del 1999, el cap dels comandos, Kantauri, va ser arrestat a París. I el 29 de març del 1992, a Bidarte, va tenir lloc la primera gran operació contra la cúpula: les forces policials van detenir de cop els màxims responsables dels aparells polític, militar i logístic: Txelis, Pakito i Fiti. Txeroki se suma a la llista. No serà l’últim.