Cinc jutges de l'Audiència Nacional diuen que cremar una foto dels reis no menysprea la Corona
Cinc magistrats de l'Audiència Nacional opinen que cremar una foto dels reis, dins d'una concentració o una manifestació organitzada per plataformes contràries a la monarquia com a forma de govern, forma part d'una crítica a una "causa pública" que no suposa un menyspreu a la institució.
Així es recull en el vot particular de cinc dels 16 magistrats de l'Audiència Nacional que el 6 de novembre van participar en el ple de la sala penal en el qual, per deu vots a favor i sis en contra, es va confirmar la multa de 2.700 euros imposada als joves independentistes catalans Jaume Roura i Enric Stern per cremar una foto dels reis a Girona el 2007.
Els magistrats Alfonso Guevara, Manuela Fernández Prado, Javier Martínez Lázaro i Fernando García Nicolás, així com Ramón Sáez, que ha emès un altre vot discrepant, creuen que l'actuació dels joves està emparada en el dret a la llibertat d'expressió, i els cinc primers subratllen que la crítica d'una institució constitucional no està exclosa d'aquest dret fonamental.
En concret, destaquen els jutges, quan es produeixen aquestes crítiques, el dret a la llibertat d'expressió adquireix, enfront al de l'honor, "el caràcter d'un dret constitucional prevalent".
No obstant això, per als deu magistrats que ho consideren un delicte, els condemnats es van excedir en l'exercici de la seva llibertat d'expressió, ja que, si bé creuen que la "concentració nacionalista i antiborbònica" està plenament emparada en aquest dret, la crema de la foto és una "acció innecessària per defensar la seva opinió".
"És formalment injuriosa", sosté la sentència que desestima el recurs d'apel·lació de Roura i Stern, que afegeix que l'actuació dels condemnats (que ho van fer amb la cara tapada i amb la fotografia cap per avall) "sobrepassa" els límits emparats pel dret a la llibertat d'expressió i "lesiona" el dret a l'honor de la Corona com a institució constitucional democràtica.
Segons els jutges discrepants, en canvi, la "parafernàlia" emprada pels joves no modifica la "naturalesa reivindicativa ideològica de l'acció com a rebuig a la presència monàrquica a Catalunya".
La decisió del ple sobre el cas Roura-Stern es va prendre el 6 de desembre, després de la celebració del ple i una setmana després que el jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia absolgués 16 joves que van cremar fotos dels reis en solidaritat, precisament, dels dos primers imputats pel cas.
En la sentència confirmada pel ple contra Roura i Stern, de la qual ha estat ponent el president de la sala penal, Javier Gómez Bermúdez, els dos joves van ser condemnats a 15 mesos de presó substituïbles per una multa per un delicte d'injúries contra la Corona "amb l'agreujant de disfressa".
Aquesta va ser la mateixa pena que se'ls va imposar en el primer judici que s'havia celebrat contra ells i que va ser anul·lat per la sala penal perquè el mateix Vázquez Honrubia els havia denegat un intèrpret en català. El cas, per tant, ha estat jutjat dues vegades i després ha passat per la revisió de la sala penal, que ha acabat dividida, com evidencien els cinc vots particulars el contingut dels quals es coneix ara.