Groenlàndia vota amb la mirada posada en la independència
Món
Els ciutadans de l'illa de Groenlàndia afronten aquest dimarts un referèndum sobre la reforma del seu estatut d'autogovern que obrirà les portes a una futura independència de Dinamarca ja que reconeix el dret a l'autodeterminació. Segons totes les enquestes, el "sí" a la reforma guanyarà per una clara majoria.
Segons una enquesta elaborada pel diari groenlandès Sermitsiaq, els vots favorables a la reforma podrien arribar a sumar el 61%, mentre que els contraris podrien no passar del 15%. Pel que fa al 24 % d'indecisos, la majoria –fins a un 80% segons l'enquesta– podrien votar favorablement a la reforma. Val a dir que només un partit grenlandès, el Demòcrata, dóna suport al no i que aquest partit va obtenir en les últimes eleccions autonòmiques un suport electoral del 16%.
Diversos polítics han votat a Nuuk, la capital, vestits amb el vestit tradicional groenlandès, entre ells el president autonòmic, Hans Enoksen. El propi Enoksen va encapçalar dilluns a la nit una processó de torxes per la ciutat en favor del nou estatut, que reconeix el dret a l'autodeterminació i amplia considerablement les competències del govern autonòmic i li atorga el control dels hipotètics ingressos procedents del subsòl.
Referèndum consultiu
El referèndum és de caràcter consultiu i haurà de ser ratificat posteriorment pels parlaments de Nuuk i Copenhaguen, però hi ha un acord implícit de totes les forces polítiques per respectar-ne els resultats.
En cas de victòria del sí, està previst que el nou estatut entri en vigor l'1 de juny del 2009, just el dia que farà 30 anys de l'autonomia groenlandesa, una de les dues que existeixen a Dinamarca, juntament amb l'arxipèlag de les Fèroe.
L'Autoritat Electoral ha pronosticat una participació del 60% i es preveu que els resultats es puguin conèixer aquesta mateixa nit (cap a les tres de la matinada a Catalunya). Groenlàndia té una extensió de 2,2 milions de quilòmetres quadrats i 56.000 habitants.