Política

política

El Parlament avala el finançament singular amb el vot en contra de Junts

El PSC, ERC i Comuns ratifiquen a grans trets en el debat de política general els acords d’investidura, i el tripartit del 155 tomba resolucions sobre el rei o el conflicte polític

S’aprova la moció de comuns a favor que s’apliqui l’amnistia, però no l’única transaccionada per l’independentisme que acusava el poder judicial de “rebel·lió”

El Parlament ha avalat aquest vespre l’acord per a un nou model de finançament propi i singular per a Catalunya tancat entre el PSC i ERC, amb el vot també de Comuns, en què la Generalitat “gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya, i es calculi l’aportació a l’Estat en base als serveis que l’Estat presti a Catalunya i a una quota de solidaritat, territorial, mesurable, transparent i avaluable”. Això sí, tots tres grups han evitat transaccionar una única proposta i ha presentat cadascú la seva, en termes similars, que s’han votat totes entre ells.

Amb això, també s’ha aprovat, amb el vot inclòs de la CUP, dimensionar l’Agència Tributària de Catalunya de manera que permeti recaptar l’IRPF el 2026, i garantir el desplegament del marc legislatiu per blindar el nou sistema de finançament. En la mateixa votació, per cert, s’ha aprovat retirar els símbols franquistes de Catalunya i treballar per aconseguir el traspàs i convertir la comissaria de la Via Laietana en un espai de memòria, quelcom que Junts ha votat en contra en considerar que anteriors resolucions ja aprovades eren més ambicioses. Amb el vot només del tripartit de la investidura, també s’ha donat llum verd que, mentre no entri en vigor el nou model singular, el finançament rebut es regeixi pel principi d’ordinalitat, i es constitueixi un consorci paritari entre l’Estat i la Generalitat per assegurar l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya.

Totes les mesures anteriors han tingut el vot en contra de Junts, que vol un concert econòmic com el basc -i per tant que s’expliciti que se sortirà del règim comú- i no està d’acord que la Generalitat no pugui decidir la quota de solidaritat que vol aportar. “No facen trampes, volen perpetrar una nova Lofca i a Junts no ens hi trobaran”, ha resumit Mònica Sales, la seva portaveu. ERC sí que ha votat a favor de la proposta de concert que ha presentat Junts, que tanmateix no ha trobat més suports i ha estat rebutjada, fet que segons els juntaires demostra que el que el PSC avala no és aquest model. “Votarem a favor de totes les propostes que diguin que Catalunya guanyi més competències, recursos i sobirania”, havia anunciat abans la portaveu republicana, Marta Vilalta.

Junts tampoc ha votat a favor de la proposta d’ERC, que ha tingut l’únic suport de la CUP, per a la realització d’un “referèndum d’independència reconegut i acordat”, i de fet Sales li ha retret que la presentés, fins al punt que ha demanat que fos retirada per no “posar en risc” el que el Parlament ja va votar fins a 24 vegades favorablement en democràcia, malgrat que avui aquesta mera constatació, a proposta seva, tampoc s’ha aprovat. Junts també ha retret a Aliança Catalana que dugués la DUI a votació, ja que ja es va aprovar fa set anys i no l’havia derogat fins ara. Junts, de fet, també ha votat contra les propostes del PSC i ERC que reclamaven el desplegament del traspàs pactat de rodalies, que s’han aprovat igualment, això sí.

També s’ha rebutjat la proposta d’ERC que constatava que encara hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat, i les diverses presentades pels grups sobiranistes en el sentit que no s’han de normalitzar relacions amb el rei espanyol, en tots els casos pel vot de PSC, PP i Vox.

L’única proposta que havien transaccionat els tres principals grups independentistes, i vestigi final de la seva unitat, per denunciar la “rebel·lia” de la cúpula judicial espanyola per aplicar l’amnistia, només ha tingut el seu vot a favor i el dels comuns, mentre la resta de grups hi han votat en contra. Sí que s’ha aprovat, això sí, una proposta de resolució similar dels comuns, amb l’únic vot en contra de PP i Vox, que expressa el “ple suport” a la llei d’amnistia aprovada pel Congrés i reclama als jutges la seva aplicació “sense més dilacions ni arbitrarietats per tal de respectar la voluntat del legislador”. També s’han aprovat, amb una ampla majoria similar, totes les propostes dels diversos grups que instaven a afrontar l’emergència lingüística del català en diversos camps, per afrontar l’alarmant davallada en l’ús social. Igualment, amb el vot de les esquerres, s’ha aprovat treure privilegis fiscals al joc i recuperar la proposta de l’anterior govern de rebaixar l’IRPF a les rendes inferiors a 35.000 euros.

Tot i que la majoria de propostes del PSC s’han aprovat, ja que responien en les principals qüestions gairebé fil per randa als acords d’investidura subscrits amb ERC i Comuns, Sales ha retret als socialistes que en molts casos s’han “inspirat” en el programa de Junts. Vilalta ha lamentat que la majoria de propostes del PSC són “molt simples, meres declaracions d’intencions vagues i fluixes del grup que vol governar el país”, ja que de fet gairebé totes són de caràcter purament tècnic i de gestió, i no entren en qüestions de calat polític. De fet, l’única que havien presentat en aquest sentit l’han retirat abans que es votés. El text socialista, molt genèric, instava el govern a establir un “diàleg” amb els “actors polítics i socials catalans per tal de construir una solució al conflicte polític basada en un consens ampli de la societat catalana, abordant les qüestions de fons que han estat en el seu origen”. Però ni això han dut a votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia