Política

política

Òmnium denuncia a l’ONU el “boicot” judicial a l’amnistia

Òmnium Cultural ha elevat a l’Organització de les Nacions Unides (ONU) un informe que detalla el “boicot” que una part més que significativa del poder judicial està fent a l’aplicació de la llei d’amnistia, una situació que segons l’entitat té “efectes dissuasius” entre la resta de la judicatura i els “represaliats”. A través d’un comunicat, el president de l’entitat, Xavier Antich, ha denuncia que aquests jutges hostils es regeixen per “una doble vara de mesurar” a l’hora d’executar i interpretar la norma, fet que segons ell evidencia “la intencionalitat política i parcial” d’aquests togats.

Una de les conclusions a les quals arriba l’informe enviat a l’ONU és que les maniobres considerades dilatòries d’aplicació de la llei —com ara recursos d’inconstitucionalitat, qüestions prejudicials a instàncies europees...- provoquen que alguns jutges no vulguin decretar l’amnistia fins que els magistrats de rang superior, com els del Tribunal Suprem, apliquin una doctrina unificada. D’altra banda, els redactors de l’estudi també han detectat entre les defenses dels investigats que en alguns casos els afectats no veuen la utilitat de demanar una mesura de gràcia que creuen que no se’ls arribarà a aplicar. Aprofitant l’Examen Periòdic Universal (EPU) de l’ONU, Òmnium ha enviat l’informe al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, per denunciar internacionalment aquestes pràctiques que, a parer de l’entitat, aplica la cúpula judicial espanyola.Òmnium denuncia que l’estratègia “paralitzadora i dilatòria” minva la “confiança” en el sistema judicial espanyol i “perpetua” la repressió política. Antich ho qualifica “d’atac a la democràcia”.

Segons l’informe, hi ha 1.610 persones represaliades i amnistiables en el marc del procés sobiranista català, 726 de les quals amb causes penals (691) i del Tribunal de Comptes (35). D’aquestes 726 s’han fet 330 tramitacions, amb 72 amnisties concedides, 45 de denegades, 47 en suspensió per les qüestions d’inconstitucionalitat o prejudicials al TJUE i 166 sobre les quals no hi ha constància de resposta judicial. De 396 més no hi ha constància que s’hagin tramitat.Pel que fa les altre 844 fins arribar a les 1.610, es tracta de persones amb sancions administratives. Hi ha hagut 32 tramitacions amb 20 amnisties concedides i 12 desestimades



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia