La crisi de Tailàndia
Món
La desbordant crisi política tailandesa no troba una via de solució i està precipitant el país asiàtic a la inestabilitat, no només social i política, sinó també econòmica. Davant l'espiral d'incertesa que amara Tailàndia, ahir l'exèrcit va decidir temperar els ànims i assumir el paper d'àrbitre d'un enfrontament revifat fa vuit dies, des que l'oposició ocupa la seu del govern i la tensió esclata dia rere dia als carrers de Bangkok.
La batalla campal d'ahir a la capital tailandesa se saldava amb un mort, almenys 44 ferits i el posterior decret de l'estat d'excepció establert pel primer ministre ultradretà, Samak Sundaravej, de 73 anys, que porta set mesos en el càrrec.
Després de reunir-se amb la cúpula militar, Samat va encarregar a les forces armades que apliquessin la mesura d'emergència, que durarà "alguns dies". Tanmateix, el general Anupong Paochinda assegurava que "no farà un cop d'Estat" perquè la crisi s'ha de resoldre "per mitjans legals i democràtics".
Com a resposta, l'oposició clamava ahir que no hi ha prou presons per tancar els milers de manifestants que acusen Samat de ser el titella de l'anterior mandatari, Thaksin Shinawatra, un milionari propietari de mitjans de comunicació (una mena de Berlusconi asiàtic) que va poder acabar el mandat de primer ministre iniciat el 2001 i ser reelegit el 2005. Amb tot, va ser derrocat el 2006 per un cop militar després de les protestes populars. L'oposició de l'Aliança del Poble per la Democràcia (APD) sembla voler tombar el règim actual amb la mateixa tàctica. Però l'exèrcit es refermava ahir en el fet que cal apostar per la negociació. "Pretenem que millori l'entesa entre els tailandesos i que vegin que encara hi ha possibilitats de trobar una via pacífica", ponderava el general Anupong.
Mesures
L'estat d'excepció permet als soldats l'ús de la força per bloquejar carreteres, evacuar edificis i censurar mitjans de comunicació. Es prohibeixen també les reunions públiques de més de cinc persones i s'autoritza les forces de seguretat a detenir sense càrrecs als sospitosos del que es coneix com la protesta groga, pel color de les samarretes dels manifestants.
La mesura també dóna potestat a l'exèrcit per desallotjar els opositors d'on creguin oportú, en clara al·lusió als manifestants que ocupen la seu de l'executiu. Samat va indicar també que es dispersaran els activistes situats als voltants del palau del govern.