Política

Proposta de Junts per regularitzar la situació dels habitatges afectats per Costes al Passeig de Platja d’Aro

Junts per Catalunya registrarà dilluns al Congrés dels Diputats propostes de modificació de la Llei 2/2013 de Protecció i Ús Sostenible del Litoral i de modificació de la Llei 22/1988 de Costes que pot donar solució al problema existent amb els edificis d’habitatges del Passeig Marítim de Platja d’Aro, que envaeixen parcialment el domini marítim terrestre i que des de principi 2021 es troben en una situació d’inseguretat jurídica.

Els regidors de Junts a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Imma Gelabert, Pilar Rojas, Lluís Pujol i Joan Amat, i els diputats al Congrés Marta Madrenas i Josep Maria Cervera s’han reunit aquest dissabte amb propietaris per exposar-los la proposta per normalitzar l’estatus legal dels habitatges. Aquesta situació afecta els titulars d’uns 800 habitatges.

La proposta, elaborada en coordinació amb el Col·legi de Registradors Estatal així com el Col·legi de Notaris de Catalunya contempla “establir que els immobles per llei es puguin transmetre seguint el que prescriu la llei hipotecària, donant seguretat jurídica a titulars o a terceres persones que puguin tenir interès en aquests habitatges, eliminant la situació actual de tancament del registre de la propietat en què es troben els habitatges afectats des de fa tres anys i la inseguretat jurídica i el perjudici econòmic que això provoca als seus propietaris”.

Des de la seva construcció, durant dècades, aquests edificis s’havien anat transmetent i inscrit successivament, però a principi del 2021 la responsable del Registre de la propietat de Sant Feliu de Guíxols es va veure obligada a fer un tancament registral, rebutjant la inscripció d’un habitatge de la zona, i més tard, dels altres. Tenint en compte que la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública va avalar la postura de la registradora, només una modificació del reglament permetrà que deixin de donar-se les condicions negatives d’inscripció d’aquests immobles.

El gener del 2024 una sentència del Tribunal Suprem declarava íntegrament nul el reglament general de costes. Una disposició addicional del reglament argumentava que s’havien de fer ordres ministerials per detallar els procediments a seguir en el cas de les transmissions dels immobles exclosos a la llei de Costes, ordres que mai s’han arribat a formular. “Per culpa de la inacció de la pròpia administració ens trobem en aquesta situació, i és per això que amb aquesta proposta volem resoldre la situació d’indefensió i inseguretat jurídica amb què es troben els propietaris amb els seus habitatges. Des de Junts treballem per acabar amb aquesta problemàtica, tal i com ens vam comprometre a fer durant la campanya electoral”, ha explicat Madrenas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia