Política

política

Junqueras presenta una candidatura municipalista i “d’autèntica renovació”

Destaca que 20 dels 30 membres no han estat al govern, i 25 no han estat mai a l’executiva, mentre 27 han estat electes locals i 7, alcaldes

Demà acaba el termini perquè es presentin, i ja es coneixen els integrants de les quatre llistes que optaran a dirigir ERC

Demà expira el termini per a la presentació dels noms que aspiraran a conformar la nova executiva d’ERC a partir de la votació del 30 de novembre, i les quatre candidatures que volen liderar el partit ja han posat les seves cartes sobre la taula. Militància Decidim, la que encapçala el seu antic president, Oriol Junqueras, amb Elisenda Alamany com a aspirant a la secretaria general, s’ha presentat aquest migdia en un acte a Barcelona en què s’han fet públics les cares que faltaven per conformar la futura direcció. A les ja conegudes fins ara, així, s’hi sumen per exemple les de l’expresident del Port de Tarragona, Saül Garreta; la diputada al Congrés Inés Granollers; l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs; l’expresident de Micropobles Mario Urrea; l’alcalde de Sant Pere de Torelló Jordi Fàbrega; el regidor a Barcelona Jordi Coronas; l’exdiputada Lluïsa Llop o l’exportaveu de Jovent Republicà, Kènia Domènech. Fa unes setmanes, ja es va fer públic que Diana Riba seria l’adjunta a la presidència, mentre Oriol López i Ares Tubau, aquesta en el vessant de feminismes, serien els adjunts a la secretaria general. Al capdavant de les vuit vicesecretaries generals ja es va anunciar també que hi hauria Norma Pujol, Larua Castel, Laura Pelay, Joan Plana, Isaac Albert, Solés Carabasa, Santi Valls i Pau Morales.

Els responsables han volgut remarcar avui el caràcter “d’autèntica renovació” de la candidatura, en què 20 dels 30 membres no han ocupat mai cap càrrec al govern; 21 no han estat mai diputats en cap cambra legislativa, i 25 serà la primera vegada que opten a l’executiva. Igualment, n’han remarcat el vessant “municipalista”, ja que 27 dels 30 membres han estat electes locals; 20 han estat regidors i set, alcaldes. Durant l’acte, celebrat a Trinitat Vella, Junqueras ha cridat a recuperar els valors republicans “que mai s’haurien d’haver perdut”, i ha afirmat que el seu equip és “inclusiu”, i no vol excloure ni vetar “ningú”. Així, ha reivindicat el dret de la militància a decidir el futur del partit davant la “vella guàrdia”, en al·lusió al suport que ha rebut aquesta setmana una de les candidatures rivals, Nova Esquerra Nacional, d’antics dirigents del partits.

Nova Esquerra Nacional

Precisament, aquesta llista, encapçalada per Xavier Godàs i Alba Camps com a candidats a president i secretària general respectivament, i que compta amb Teresa Jordà com a vicepresidenta de cohesió interna, i Raquel Sans d’Afers Institucionals, es va donar a conèixer ja divendres a la tarda, i es presentarà diumenge vinent en un acte a l’INEFC, en què també s’espera que rebi altres suports. Qui ocuparan les secretaries generals adjuntes seran la senadora Sara Bailac, la de Coordinació Interna; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, la de món loca; Josep Maria Jové, líder del grup parlamentari, la d’estratègia política; el regidor de Barcelona, Jordi Castellana, la d’agenda política i comunicació; i l’ara ja vicesecretària Marta Vilaret la de drets humans i lluita antifeixista.

Entre la resta de noms, destaquen els de l’exconsellera Meritxell Serret, els exalts càrrecs de Presidència Núria Cuenca o Marc Ramentol; els diputats al Parlament Ruben Wagensberg i al Congrés Pilar Vallugera o l’exdiputat Eugeni Villalbí.

Les altres llistes

Foc Nou, tercera candidatura en anunciar-se, també va fer públics la majoria de noms fa uns dies. Liderada pel tàndem entre l’exportaveu a Cerdanyola Helena Solà i l’exconseller Alfred Bosch; amb el també portaveu Sabadell Gabriel Fernández com a vicepresident, completen la part alta de l’organigrama com a secretaris generals adjunts la regidora a Matadepera Anna Piñol i l’exdiputat Jordi Orobitg. Entre la resta de noms, destaquen el del portaveu a Mataró, Francesc Teixidó, o l’exregidor a Tarragona, Xavi Puig.

La quarta candidatura en discòrdia, Recuperem ERC, està encapçalada per Xavier Martínez Gil i Àngel Ruiz com a candidats a president i secretari general, tots dos membres destacats del moviment crític Col·lectiu Primer d’Octubre. Entre els càrrecs més destacats que proposen, Joan Segarra ocuparia la secretaria d’organització interna i finances, i Teresa Forn, la de Polítiques Municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia