Política

Memòria

El Memorial Democràtic rememora l’operació Reconquesta d’Espanya dels maquis a la Val d’Aran

Historiadors i experts en memòria democràtica participaran fins demà a la Val d’Aran en les jornades Octubre 1944, operació Reconquesta d’Espanya, organitzades pel Memorial Democràtic del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica i l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya. És la sisena edició de l’homenatge que anualment impulsen les dues institucions en record dels maquis. Enguany, la temàtica gira al voltant de l’ intent fallit de derrocament del règim franquista per part de milers de guerrillers a partir de l’ocupació de l’Aran amb l’objectiu d’obtenir el reconeixement internacional del govern de la República.

El director del Memorial, Jordi Font, va assegurar ahir, durant la inauguració: “Encara que l’operació no va prosperar, el llegat dels maquis ha deixat una profunda petjada en la memòria democràtica del país.”

S’han programat a Viella activitats que inclouen conferències, taules rodones i sessions teòriques, passant per rutes excursionistes o projeccions audiovisuals, com ara Le Val d’Aran: les guérilleros espagnols en France, de Jorge Amat, i Aqueth dia i auie una nòça, de Mireia Boya.

Entre els participants, destaquen reconeguts professionals teòrics, així com perfils implicats en el moviment antifranquista com ara Fernando Hernández Sánchez, professor de la Universitat Autònoma de Madrid; Josep Calvet, cap de continguts, educació i projectes del Memorial Democràtic; Jordi Guixé, director de l’Eurom; els historiadors Raül González Davis, Josep Serra, Joan Maria Solà, Juan Carlos Riera i Ignasi Ros, i Henri Farreny, president de l’Amicale des Anciens Guérilleros Espagnols en France.

La cloenda serà demà al matí amb un homenatge institucional als guerrillers al cementiri des Bòrdes amb la presentació d’una estela commemorativa que es col·locarà a Eth Pónt de Rei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia