Política

política

Junts arrossega ERC a collar Sánchez per al pressupost

Cruset avisa Montero que si no compleixen els acords en inversió a Catalunya, no votaran el pressupost

ERC retreu al PSOE l’interès per als de Nogueras

Moncloa dona per fet que no hi haurà negociacions fins després dels congressos dels partits catalans

Junts no donarà suport als pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2025 si el govern espanyol no reconeix i actua davant el “càstig pressupostari” que pateix Catalunya des de fa anys. “Per més cortines de fum que escampin, sap que mentre no reconegui i actuï contra el càstig pressupostari a Catalunya amb nosaltres no hi podrà comptar i sense els nostres set vots no hi ha pressupostos”, ha avisat avui el diputat Josep Maria Cruset. En una pregunta a la vicepresidenta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la sessió de control a l’executiu espanyol, Cruset l’ha alertat que cal negociar, ja que el PSOE i Sumar no tenen avui vots suficients per tirar endavant els comptes. Tal com Cruset ha recriminat a Montero, el govern espanyol intenta sempre “barrejar opinions amb dades de dubtosa reputació” per aixecar “cortines de fum” sobre les inversions de l’Estat a Catalunya. “La setmana passada afirmava amb contundència que aquest país tindrà pressupost, però amb qui els està negociant? Negociar sempre és bo, però si no tenen majoria, és necessari”, ha remarcat. La portaveu del grup, Míriam Nogueras, havia ampliat abans d’ entrar al Congrés, que no donaran el seu vot als pressupostos, si perpetuen, per exemple l’impost sobre les energètiques que hauria de donar-se per acabat el 2024, i contra l’ampliació del qual s’han posicionat les energètiques amb seu a Tarragona, on ajornarien inversions si es manté la taxa.

En la seva resposta, Montero ha recordat que la intenció de l’executiu de Pedro Sánchez és posar-se d’acord amb els grups i fer que els vots de Junts permetin aconseguir avenços en polítiques socials i inversions. “Per a Catalunya la inversió en pressupost ha passat de 1.312 milions al darrer pressupost del PP a 2.276 milions, un 73% més”, ha recordat. “Continuarem millorant en matèria de compliment de les execucions, continuarem complint amb Catalunya i amb el seu Estatut i amb tots els acords que firmem, també el del finançament singular per Catalunya, que espero que vostès aprovin. L’equip de Montero treballa ja amb Junts sobre el repartiment del marge de dèficit. Els de Carles Puigdemont demanen que el marge del 0,1% de dèficit per a les comunitats autònomes que preveia l’executiu espanyol passi a ser del 0,8% de PIB. Hisenda també haurà de negociar amb ERC, que va recordar-li que si obria una negociació amb Junts ells posaven “el comptador a zero”, en paraules del portaveu al Congrés, Gabriel Rufián. En tot cas, aquestes fonts recorden que els congressos que ERC i Junts han de celebrar en les pròximes setmanes “condicionen” les relacions, especialment en l’esfera pública, i donen per fer que un hipotètic acord sobre els objectius de dèficit no arribarà en cap cas fins que les dues formacions independentistes superin les seves cites congressuals.

El protagonisme de Junts sobre el pressupost fa que ERC el reclami també. El portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, es queixava als passadissos del Congrés de les “setmanes” que fa que el PSOE no s’hi posa en contacte, i de l’interès que posen en Junts. El portaveu d’ERC ha assegurat a més que la negociació del camí d’estabilitat amb el govern central va “malament”, perquè des de l’Executiu els “truquen poc” i ha apuntat que “truquen més a Junts” i que això li sembla “rar”. Rufián ha aprofitat per desmarcar-se de Junts, defensant l’impost energètic, perquè assegura que Repsol comporta el 62 % de les emissions de CO2 de les empreses de l’Ibex 35 i ha dit que li sembla “dramàtic que la dreta espanyola, basca i catalana s’ajuntin contra això”. “Què menys que gravar això!”, ha sostingut Rufián als passadissos del Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia