Política

política

El TEDH pregunta a l’Estat si està aplicant l’amnistia als polítics de l’1-O

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha demanat al govern espanyol i als 9 polítics catalans condemnats per l’1-O si se’ls està aplicant la llei d’amnistia aprovada al Congrés. Es tracta d’una petició excepcional tenint en compte que el tribunal europeu ja va tancar al setembre passat el període d’al·legacions de les parts respecte de la demanda presentada pels ex-presos polítics contra el Tribunal Suprem espanyol per vulneració dels seus drets. El període d’al·legacions es va tancar amb la informació de l’Advocacia de l’Estat que s’havia aprovat la llei d’amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya. Però l’organisme espanyol res deia al TEDH de la negativa del Suprem a aplicar-la als condemnats. Jordi Pina, l’advocat defensor d’un dels condemnats, Jordi Turull, qualifica de “cridaner” “aquest silenci de la representació d’Espanya en el seu escrit dirigit al TEDH”.

Davant de la negativa del Suprem, Pina va advertir en un escrit al tribunal europeu que l’Advocacia de l’Estat no els havia donat tota la informació perquè el Suprem estava vetant l’amnistia als principals líders independentistes, inclòs Turull, segons informa ACN. En l’escrit, Pina informava al tribunal que l’Advocacia de l’Estat ja coneixia en el seu escrit d’agost que el Suprem havia exclòs de l’amnistia al seu defensat però també a Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva tenint en compte que la llei d’amnistia havia entrat en vigor l’11 de juny.

Ara, i de forma excepcional, el TEDH demana a les parts que informin abans del 15 de novembre dels “efectes” que ha tingut la llei d’amnistia en els casos dels nou ex-presos polítics: “Es demana a les parts que informin el Tribunal sobre el curs del procediment d’aplicació de la Llei Orgànica 1/2024, de 10 de juny de 2024, per a la normalització institucional, política i social a Catalunya, així com sobre les possibles conseqüències de la seva aplicació respecte a cadascun dels sol·licitants”. A més, el tribunal europeu “recorda que correspon a les parts informar-lo de qualsevol desenvolupament ulterior relatiu a les peticions pendents davant ella”.

En darrer terme, Pina detalla al TEDH que el Suprem ha negat en segona instància l’amnistia a Turull i que ja ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra la decisió del Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia