Política

estat espanyol

Iñigo Errejón abandona la política institucional enmig d’acusacions de comportament masclista

El pas al costat arriba després d’unes publicacions anònimes a les xarxes on una dona denuncia maltractaments per part del ja exportaveu de Sumar

L’executiva de la coalició accepta la seva renúncia i obre un procés per recollir informació sobre aquestes declaracions

El portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats espanyol, Iñigo Errejón, deixa el seu escó a la cambra baixa i abandona la política institucional. Així ho ha anunciat aquest dijous per sorpresa en un comunicat publicat a les xarxes socials. L’anunci arriba després de fer-se pública a Instagram una denúncia anònima d’una dona que afirmava haver patit maltractaments per part “d’un polític que viu a Madrid. Molt conegut”.

En el comunicat, Errejón no fa cap al·lusió explícita a aquest cas, però sí que diu que ha estat una etapa dura i apassionant i “amb encerts dels quals estic orgullós i errors que espero contribuir a reparar amb aquesta decisió”. “A la primera línia política i mediàtica se subsisteix i s’és més eficaç, almenys així ha estat el meu cas, amb una manera de comportar-se que s’emancipa sovint de les cures, de l’empatia i de les necessitats dels altres”, admet el politòleg madrileny que va saltar a la vida pública amb la creació de Podem. “He arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona”, admet Errejón.

Procés informatiu

A la carta que ha compartit a les xarxes el polític anuncia que deixa totes les seves responsabilitats orgàniques a Sumar i abandona la política institucional. Això ha forçat la reunió immediata de l’executiva de la coalició, que “després d’haver escoltat les raons exposades per Íñigo Errejón”, ha acceptat “de manera unànime” la seva dimissió. En un comunicat, la força política ha anunciat també que “inicia un procés per rebre informació sobre les declaracions que s’han difós a les xarxes socials” sobre Errejón. Sumar conclou el seu escrit defensat que la formació aspira a “construir una societat i una política feminista” i això “requereix un compromís en tots els àmbits”.

La vicepresidenta espanyola i dirigent de Sumar, Yolanda Díaz, ha confirmat des de Colòmbia –on es troba de viatge oficial– que Errejón ha deixat tots els seus càrrecs com a resultat del procés obert per la formació “per recollir informació sobre els testimonis que han aparegut a les xarxes” sobre l’exportaveu. Díaz ha subratllat que el “compromís” de Sumar “contra el masclisme i per una societat feminista és ferm i sense excepcions”.

Fonts de Más Madrid, el partit cofundat per Errejón, han explicat també aquesta tarda a l’agència Efe que es van posar en contacte amb l’exportaveu de Sumar després de tenir coneixement dels fets. Segons les fornts, Errejón els va confirmar que les acusacions contra ell difoses a les xarxes socials eren certes. La formació ha demanat a Sumar que exigeixi l’acta de diputat al polític madrileny.

L’executiva de Sumar ha estat avisada amb antelació de la decisió d’Errejón, però als altres partits integrats al gru parlamentari, com IU, Compromís, els comuns, Més per Mallorca i la Chunta aragonesista, els ha agafat per sorpresa. Segons fonts consultades per Efe, aquesta partits prefereixen de moment no fer declaracions per cautela i per respecte als processos interns de Sumar.

No és el cas de la secretària general de Podem, Ione Belarra, que ha exigit a Más Madrid i Sumar que donin explicacions sobre el cas, tot i que s’ha volgut mostrat “enormement prudent” donat “l’historial d’enfrontaments” entre el seu partit i Errejón. En qualsevol cas, Belarra ha subratllat que “el que toca ara és fer costat a les víctimes i les dones que han donat un pas endavant” al denunciar. “La violència sexual està absolutament normalitzada a la nostra societat. El gran triomf del feminisme des de 2018 és que per primera vegada es comença a trencar a quest silenci”, ha afegit. La líder de Podem ha fet aquestes declaracions a Todo es mentira, de la cadena Cuatro. Es tracta del mateix programa on la periodista Cristina Fallarás ha avançat que un testimoni anònim parlava a les xarxes d’un diputat al que definia com “un maltractador psicològic”, tot i que ha puntualitzat que ella no ha compartit el nom d’Errejón.

Més tard, l’actriu i presentadora de televisió Elisa Mouliaá ha denúnciat públicament que és “víctima d’assetjament sexual per part d’Íñigo Errejón”.

La ministra d’Igualtat, la socialista Ana Redondo, ha instat Sumar a arribar “fins a les últimes conseqüències” en la investigació sobre el presumpte assetjament sexual per part del ja exdirigent del partit. “Confiem que s’arribin a aclarir els fets amb tota l’agilitat i la transparència”, ha indicat. Redondo ha subratllat que el govern espanyol està “profundament compromès” amb la igualtat i el feminisme.

La vicesecretària de Mobilització i Repte Digital del PP, Noelia Núñez, ha demanat explicacions a Yolanda Díaz arran de les acusacions de violència masclista contra Errejón que, segons ella, “sembla ser que eren un secret a veus en tots els àmbits de l’esquerra”. El vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Elías Bendodo, ha ampliat la petició l’exdirigent de Podem Pablo Iglesias. Bendodo ha preguntat a Iglesias i Díaz què sabien del dimitit d’Errejón per no haver-lo fet ministre. “Menys lliçons del govern més feminista de la història”, ha etzibat el popular.

Moment delicat

El pas al costat d’Errejón es produeix només un any després d’haver estat nomenat portaveu de la coalició, on havia anat guanyat pes. La seva sortida del Congrés dels Diputats farà córrer la llista i donarà pas a la cambra d’Alda Recas, una altra dirigent de Más Madrid, el partit que lidera Mónica García. Recas és infermera i activista per la sanitat pública. Actualment exerceix com a assessora del Ministeri de Sanitat.

La renuncia arriba en ple procés de reestructuració de Sumar, que el proper 14 i 15 de desembre celebrarà una assemblea constituent per definir la seva nova estructura organitzativa i els seus objectius polítics. El portaveu dimissionari tenia un paper destacat en el conclave perquè era l’encarregat de coordinar el grup de treball que ha d’elaborar el document polític, que fixarà el full de ruta i les prioritats de Sumar en la nova etapa. Sumar haurà de designar ara una altra persona per fer aquesta tasca. En canvi, el document organitzatiu, que dissenyarà l’estructura institucional del partit, està en mans d’una direcció col·legiada de quatre persones.

L’enrenou a Sumar també coincideix amb un moment polític delicat per les negociacions amb el PSOE sobre els pressupostos de l’Estat de 2025. Els dos socis de govern continuen molts allunyats en matèries com la política fiscal i l’habitatge. Dimarts passat, Sumar va votar al costat del PP en dues iniciatives al Congrés.

Fi de cercle

La trajectòria política d’Iñigo Errejón (Madrid, 1983) va donar el salt fa ara una dècada amb la fundació de Podem, sorgit de Moviment del 15-M. Des d’aleshores ha participat en la creació de quatre formacions més: Más Madrid, Más País i Sumar.

El 2017 va ser substituït coma portaveu de Podem per Irene Montero, després de perdre el torcebraç intern amb el sector de Pablo Iglesias. Entre altres coses, Errejón rebutjava la unitat amb Izquierda Unida (IU), amb qui ara comparteix grup parlamentari Sumar.

Aquestes tensions internes el van dur a abandonar el partit i fundar la plataforma Más Madrid amb Manuela Carmena. El 2019 va encapçalar la llista de la formació per a l’Assemblea de Madrid, on van aconseguir vint diputats, però sense poder governar.

Al novembre del mateix any va tornar a la política estatal al capdavant del seu tercer partit, Más País, que li va permetre tornar al Congrés després de només quatre mesos en la política autonòmica.

Quan es va produir el trencament entre Podem i Yolanda Díez, Errejón es va alinear amb la vicepresidenta segona del govern espanyol, i va arribar així a ser el portaveu de la seva quarta marca política, la coalició Sumar. Malgrat que ja aleshores algunes veus internes van qüestionar la tria, Díaz va apostar pel cofundador de Podem perquè la seva primera opció, Marta Lois, es va decantar per ser la candidata de Sumar a la Xunta de Galícia.

El passat juny, quan Yolanda Díaz es va apartar de la direcció de la coalició després d’encaixar diverses derrotes electorals, Errejón es va descartar com a candidat a liderar Sumar.

Doctor en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Complutense de Madrid, Errejón ha estat criticat per la seva ambició desmesurada, però també ha rebut elogis per la seva capacitat oratòria i el seu tarannà conciliador i dialogant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia