Joan Vila
Cap de l’oposició de Palafolls (PSC)
“El teixit associatiu és bàsic per mantenir l’essència de poble”
“L’abstenció en les ordenances fiscals va estar condicionada per la resposta que es dona al tractament i la gestió dels residus”
“La llista de reptes a resoldre és llarga, però l’encapçala la falta d’habitatge protegit i la construcció del nou CAP”
El govern s’ha compromès a tenir-nos en compte en l’elaboració del pressupost
El PSC, que tenia a Palafolls un dels seus feus històrics al Maresme, va escurçar distàncies respecte a ERC en les darreres eleccions municipals amb Joan Vila estrenant-se com a cap de llista. Vila encapçala un grup crític amb el govern, conscient que poden tenir la clau de la governabilitat, però assegura que també està disposat a negociar els grans temes, “sempre que siguin en benefici del poble”.
A principis d’aquest any deia que no abandonava definitivament la idea d’un pacte de governabilitat amb ERC. Encara és del mateix parer?
Sí. Des del PSC mai no hem abandonat la possibilitat d’entrar al govern. Bé amb ERC, bé amb l’altre partit que va quedar com nosaltres a l’oposició, Palafolls Som.
S’han abstingut en la votació de les ordenances fiscals per al 2025 proposades pels republicans i han aplanat el camí perquè tirin endavant.
El nostre vot va estar condicionat principalment per la resposta que es dona al tractament i la gestió dels residus. No ens hi podíem posar de perfil, perquè és un problema a escala mundial i vam creure que la proposta presentada pel govern era prou coherent i justa. Parlem que el 2025 per llei no hi pot haver un dèficit entre la taxa que es recapta per tractar els residus i el cost del servei, i els números que ens van presentar anaven en aquest sentit. La mitjana que s’apuja en el rebut dels domicilis és d’un 10%, que equival a un interval d’entre 3 i 21 euros l’any, depenent del tipus d’habitatge. Gràcies també a la revisió i actualització del padró dels residus s’han aconseguit uns ingressos nous i s’ha equilibrat la part comercial tal com recomanava la Diputació.
Aquest camí d’entesa obre la porta a votar a favor del pressupost?
Vam parlar amb l’equip de govern posteriorment i vam obtenir el compromís que ens tindran en compte en l’elaboració del pressupost i a l’hora de rebre i estudiar les nostres propostes.
Quins són els principals reptes que s’haurien de resoldre?
Hi ha una llista llarga, però crec que principalment s’hauria de resoldre la falta d’habitatge protegit. Els lloguers del mercat són molt alts i fan molt difícil que el nostre jovent es pugui emancipar amb garanties. És cert que fa poc ja s’ha aprovat la posada a licitació d’una primera promoció de 20 pisos al carrer Pi i Margall, però no són suficients ni de bon tros. Un altre dels temes importants és la construcció del nou CAP, que ja disposa dels terrenys reservats. No depèn directament de l’Ajuntament, però el fet de no tenir-lo afecta directament la ciutadania, que es veu privada d’un millor servei sanitari. També cal garantir una plantilla de la policia local estable i evitar la fugida dels agents a altres pobles, actuar amb més contundència per posar fi a les barreres arquitectòniques i habilitar aparcaments dissuasius perquè els cotxes no col·lapsin els carrers i es millori la mobilitat urbana, entre altres mesures.
Palafolls pot perdre l’essència ara que ja pràcticament arriba als 10.000 habitants?
Palafolls sempre serà Palafolls, amb 300 habitants o amb 10.000. I aquí el teixit associatiu és bàsic per mantenir l’essència de poble. Són les associacions les que encapçalen el paper integrador del municipi amb els nous veïns i veïnes, i gràcies a la seva feina estic convençut que no hem de patir perquè Palafolls canviï si no és cap a millor. La nova gent de Palafolls trigarà poc a sentir-se de Palafolls.
La diversificació econòmica del municipi és un avantatge o un inconvenient?
Els sectors industrial, de serveis i agrícola poden conviure perfectament i crec que fins i tot ho fan amb una certa harmonia, perquè físicament estan molt diferenciats. El polígon dona cabuda a empreses molt potents i referents internacionals del seu sector; pel que fa als serveis, la diferenciació que ha anat creixent amb els comerços de l’outlet ens ha aportat singularitat, i, pel que fa al sector primari, és de vital importància mantenir l’Espai Agrícola en funcionament en un moment en què la falta de relleu generacional és la principal amenaça. Cal remarcar que el PSC va deixar l’Ajuntament en una bona situació econòmica, amb deute zero i molt sanejat. Una línia que ha mantingut el nou govern i que ha permès disposar de diners als bancs. Nosaltres creiem, però, que aquests diners no han de ser als bancs, sinó als carrers, en els serveis socials o en les actuacions urbanístiques.
Què li reconeix, a ERC?
Ha sabut endreçar les àrees de l’Ajuntament per millorar-ne l’eficiència.
I què li retreu?
Quan tenia majoria absoluta, la relació amb l’oposició no era la correcta. Ara, que no en té, sembla que la cosa ha canviat i ja hi ha més comunicació, més debat i ens té més en compte. Però crec que podria millorar.
Quin seria el projecte que tiraria endavant el PSC per sobre de tots?
Difícil triar-ne un, perquè tots els que t’he comentat abans són prioritaris. Potser caldria afegir-hi també la pacificació dels carrers i la priorització dels camins escolars…
Fa dos anys deia que se sentia un pèl aclaparat pel fet d’ocupar el lloc de l’històric Valentí Agustí. Ja té apamat el càrrec?
En Valentí sempre serà un referent en el món socialista amb 36 anys com a alcalde, però el temps m’ha ajudat molt a trobar el meu lloc dins el partit i en la tasca de cap de l’oposició. Ha estat una immersió total en el dia a dia del poble, he pogut anar avançant en el contacte amb el teixit associatiu i en el funcionament de l’Ajuntament, he afrontat amb més coneixement les diferents problemàtiques del municipi i, en definitiva, m’he anat sentint més preparat i més còmode.
Aquesta bicefàlia dins el partit amb Dolors Agüera s’ha demostrat efectiva o és indici de certa divisió?
Des del principi amb la Loli vam buscar el tàndem que permetés afrontar amb més garanties la feina que ens tocava fer. Vam acordar que ella, amb l’experiència acumulada en governs anteriors, s’encarregaria de la tasca més vinculada al funcionament de l’Ajuntament, de portes endins, i jo seria la cara visible a l’exterior, en el contacte amb entitats i associacions. Ho portem molt bé.
Precisament retreia al govern que havia perdut el contacte amb les entitats i associacions, que en certa manera se sentien abandonades, a diferència de quan governava el PSC. Continua igual?
Sent curosos, hauríem de tractar cas per cas, però crec que la situació ha millorat, tant perquè hi ha més predisposició del govern com per l’adaptació als canvis. Tot i això, també crec que hi ha hagut per part del govern una falta de consideració amb el llegat social, artístic i cultural que es va trobar.Per exemple, actes com el pregó i els sopars a la fresca referents de la festa major, i també peces artístiques que ara no estan exposades al públic com ho estaven abans i han estat arraconades.
La singularitat arquitectònica de Palafolls, amb edificis com el Palauet d’Arata Isozaki i la biblioteca d’Enric Miralles, està prou aprofitada?
En Valentí Agustí, artífex de l’arribada d’aquests professionals de renom al poble, va ser capaç de posar Palafolls al mapa i va anar més enllà, perquè ho va combinar amb una gran participació social innovant en la festa major amb els pregons, per exemple, i també en els actes de carrer. Ens va donar un protagonisme que no hauríem de deixar perdre i, en el cas dels referents arquitectònics, crec que sí que se’n podria treure més profit.
L’actuació al castell de Palafolls és un primer pas per revifar-la?
Sens dubte. S’ha acabat una primera fase per condicionar l’espai i s’està en espera de la segona. El castell és el nostre ADN i l’estructura que ens marca com a municipi. Estem molt d’acord amb les millores que s’hi estan fent.
Sembla que finalment estan a punt de començar les obres de la rotonda d’accés a la població des de la carretera cap a la Costa Brava. Una vella reivindicació.
Cert. Si tot va bé, s’iniciaran a finals de novembre i tenen un termini d’execució de vuit mesos. Fa massa anys que es demana una solució millor als semàfors que hi ha instal·lats, però ens preocupa que l’actuació s’allargui massa i no s’hagi acabat a l’estiu, quan aquesta carretera és un dels principals accessos cap a la Costa Brava i per on circulen milers de vehicles.
Durant la campanya electoral, vostè es va comprometre a tirar endavant un seguit de propostes si aconseguia l’alcaldia. Algunes de les quals se les ha fet seves el govern?
Cap, però entenc que eren propostes molt personals, com ara fer més fàcils els tràmits i les gestions de l’Ajuntament a la gent gran. Les he guardades al calaix per a quan em facin falta.
Em deia a l’inici de l’entrevista que no descartava un pacte de govern. Descarta una moció de censura?
En principi no la preveiem. Amb Palafolls Som, que teòricament hauria d’acompanyar-nos en cas de presentar-la, ja vam negociar la possibilitat de fer govern un cop coneguts els resultats electorals. Vam parlar de projectes i de regidories, perquè ens unien afinitats, i fins i tot hi havia gent que ja donava per tancat el pacte. Però no va poder ser. Ara entenc que les condicions no han canviat i no hi ha hagut cap escenari que propiciï una moció de censura. Ara, tampoc descartem pactes puntuals tant amb Som com amb el govern d’ERC.
La ciutadania entén la feina que fa l’oposició o se centra només a exigir resultats al govern?
És evident que és més exigent amb qui pot obtenir resultats i amb qui pot tirar endavant un programa perquè ha guanyat les eleccions i ha de decidir i gestionar. A nosaltres, però, també ens aturen pel carrer i ens llegeixen la cartilla, però no al mateix nivell ni de bon tros.
Queda encara mig mandat. Convençut de repetir?
Plenament. L’experiència està resultant enriquidora. M’agrada i em sento bé.
Per què Palafolls és un bon lloc on viure?
Perquè és un lloc tranquil i acollidor. Un lloc on s’han criat els meus fills i on els he vist créixer en un espai com si fos un gran complex de vacances, on es mouen amb llibertat per tot arreu i on gaudeixen d’un paisatge únic.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.