Política

POlítica

Colau aprova les ordenances fiscals de Collboni en el seu adeu de l’Ajuntament

La solitud de Jaume Collboni s’ha fet aquest divendres al matí una mica menys evident amb el suport d’ERC i els comuns per aprovar inicialment les ordenances fiscals de 2025 al plenari municipal. La resta de grups, TriasxBCN, el PP i la ultradreta espanyola, hi ha votat en contra.

El vistiplau dels comuns és l’últim gest de l’exalcaldessa i líder de la formació, Ada Colau, com a membre d’un plenari que avui abandona.

Ara comença una tramitació en què es podran presentar al·legacions al plantejament del govern socialista, que aposta per apujar l’IBI a 208 hotels i un increment progressiu al Port de Barcelona. L’aprovació definitiva s’espera pel desembre, de manera que les noves taxes entrin en vigor l’1 de gener.

El nou escull superat amb els socis d’estabilitat és l’avantsala per a la negociació del pressupost. En qualsevol cas, de moment es preveu la congelació d’impostos per a les famílies, les pimes i els autònoms. En canvi, segons l’alcalde, es gravarà més el sector turístic perquè és “a qui millor li va i té una responsabilitat social”.

El tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, ha assegurat que la proposta d’ordenances recull aportacions de BComú i ERC. En aquest sentit, ha avançat que donaran suport a la iniciativa dels republicans per apujar el topall del recàrrec municipal a la taxa turística, alhora que ha dit que valoraran quin és el marge per augmentar l’IBI als hotels. Ara com ara la proposta de modificació d’ordenances fiscals del govern del PSC planteja un increment de l’1% fins a l’1,08% i els comuns demanen que s’apugi fins a l’1,3%.

A banda d’apujar l’IBI al sector hoteler, la proposta de l’executiu també planteja un nou sistema de permisos i increment de tarifes per fer ús de la zona bus.

Un altre caramelet per facilitar el suport dels comuns va ser l’anunci, dijous, d’apujar l’entrada del Park Güell de 10 a 18 euros, per bé que demanaven que arribés a 20. La regidora dels comuns Janet Sanz ha avisat el govern socialista que no es “confiï”: “Queden molts compromisos per complir.”

Al seu torn, el regidor d’ERC Jordi Castellana ha defensat que “la fiscalitat turística no implica cap cost per als barcelonins”.

D’altra banda, tot i que no es preveuen increments en la pressió fiscal a la ciutadania, sí que es farà una “adaptació” de la taxa de residus municipals, ja que la llei obliga que cobreixi el 100% del cost de la recollida. Segons el govern municipal, en set de cada deu llars l’impacte serà mínim, d’entre 5 i 10 euros a l’any.

Des de TriasxBCN, Ramon Tremosa ha dit que sempre han tingut voluntat de “mà estesa” i ha lamentat que Collboni prioritzi “un pacte amb els comuns”. El regidor ha qüestionat que no hi hagi marge per alguna “rebaixa fiscal” que alleugereixi la pressió i ha reiterat la voluntat de Junts perquè es rebaixi l’IBI. “Vostès segueixen amb el pilot automàtic de la pressió fiscal creixent”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia