Núria Faucha reflexiona en aquesta entrevista sobre què la va dur a abandonar l’equip de govern de l’actual alcalde i per què va optar per posar-se al capdavant d’un grup d’independents associat a Independents de la Selva. Aquesta exdirectiva d’una multinacional detalla també els dos grans cavalls de batalla de la seva formació política: els dos processos de licitació del servei d’abastament d’aigua i del servei de recollida de deixalles. Tots dos els han dut a l’Oficina Antifrau de Catalunya per defectes de forma.
Com va entrar en política?
Soc una persona vinculada al teixit associatiu del poble i, en arribar al municipi, vaig crear una associació sense ànim de lucre i un parell de fires a la plaça de l’Ajuntament per creixement personal. També tinc un perfil de directiva d’una multinacional; tot això va arribar a oïda de l’alcalde, que encara és l’actual, i va contactar amb mi per proposar-me entrar al seu grup. Sabia que havia fet moltes coses, i bones, i m’hi vaig apuntar. L’any 2019 hi vaig entrar com a regidora de Cultura, d’Educació i, finalment, de Promoció Econòmica, però després de tres anys vaig marxar per incompatibilitat de caràcters.
Ara vostè lidera un altre grup municipal.
Sí, en veure que en les eleccions següents tot continuaria igual, un grup de persones molt vinculades amb les associacions i el municipi van voler prendre partit per canviar aquest govern, que fa massa anys que hi és. Es necessita proximitat amb els vilatans i noves idees i maneres de fer. És així com es va constituir un grup municipal. L’equip de govern fa coses, però no informa ni consulta els vilatans.
Amb quines propostes van concórrer a les eleccions?
No volíem fer unes propostes populistes i sense base i no vam prometre res en particular, ja que no sabíem com estava l’Ajuntament. Sols vam dir que seríem transparents i coherents, i vam ser la segona força política del consistori. En les eleccions següents, tot canviarà; ara sí que sabem a què juguem i quines cartes tenim i sí que podem dir què farem.
En què treballen, doncs?
La nostra feina és ajudar els veïns a ser escoltats i fiscalitzar el govern, tot i que tenim clar que té majoria absoluta i pot fer el que vulgui. Fins ara la nostra feina ha estat molt complicada, ja que no se’ns té en compte ni se’ns dona la documentació necessària. Això, però, no ens desanima, sinó que ens fa estar encara més pendents de com fan les coses, com els temes de l’aigua i dels residus.
Comenci per l’aigua.
Ho vam denunciar a l’Oficina Antifrau de Catalunya per haver fet contractes directes, quan nosaltres pensem que s’haurien d’haver convocat els concursos públics corresponents per a les licitacions. En concret, pel tema de la sequera, van fer un contracte directe per la via d’urgència amb Abastaments d’Aigua del Tordera, per al qual van rebre una subvenció que va trigar el seu temps a ser valorada i concedida; per tant, no era un contracte d’avui per demà, i encara no s’ha portat a terme. No ens oposem a la idea que ho faci aquesta empresa, però l’Ajuntament ha de donar exemple i fer les coses ben fetes; les lleis són iguals per a tothom. A més, fa anys que s’està muntant una empresa mixta, pública i privada, amb el tema de l’aigua.
Quin problema hi veu?
Fa un parell o tres d’anys que s’hi està treballant, però van molt a poc a poc. Han de canviar tots els comptadors, ja està tramitada la subvenció, etc., però encara no s’està enllestint un servei que és bàsic.
I el projecte de les deixalles?
L’hem denunciat a Antifrau, també per defectes de forma, de contractació. Antifrau ho ha admès a tràmit, però encara no tenim resposta. El problema, al capdavall, sempre és el mateix.
Expliqui’s.
Doncs que l’equip de govern ha fet fins ara el que ha volgut amb majoria absoluta. Esperem que ens tingui més en compte, que respecti la bona feina que fem i que ens respecti a nosaltres com a part del govern.
Què en pensa, però, de la plica?
Estan implantant un canvi de sistema molt radical i costós: passem d’uns 51 llocs per desar les escombraries a uns 30, cosa que als veïns no els agrada, ja que s’hauran de desplaçar molt més. El projecte inclou uns tancats que valen quasi un milió d’euros i, tot i que és cert que disposen d’una subvenció, la part és petita pel que es gasta. Nosaltres no ho hauríem fet com ells.
Quin és el seu model?
Hauríem fet contenidors tancats que s’haguessin d’obrir amb targeta, com en molts altres municipis que per la seva mida no poden fer porta a porta, però no tancats que tenen els contenidors a dintre. Tota aquesta obra faraònica és el que encareix tant el projecte, i sense saber del cert si això afavorirà el reciclatge. L’única cosa que asseguren és que no hi haurà més “turisme d’escombraries”.
Vostès han lluitat per dues places. Expliqui’s.
Hi havia una plaça que pertany al polígon i que fan servir els veïns d’Alba de Liste, on hi ha l’única zona de botigues i una mica de nucli de poble, i la van reconvertir fa uns anys en aparcament provisional. Abans de les últimes eleccions, van decidir convertir tota la plaça en aparcament. I els veïns i nosaltres vam dir que això no podia ser, que era l’única plaça que hi havia i, a més, és zona verda. Al final, tots plegats vam aconseguir que la meitat fos aparcament i l’altra meitat, un parc.
Més propostes?
Tenim més de 50 quilòmetres de carrers i els que són lluny del centre estan en molt mal estat. Van fer una actuació de pacificació al carrer Comerç quan feia tres anys que s’hi havia actuat, van decorar la nova rotonda d’entrada al municipi, una festa major juntament amb un nou festival... i després no tenim diners per posar un ascensor a l’ajuntament, i tenim un poliesportiu que quasi no es pot utilitzar, quan hauria de ser l’epicentre de les activitats del poble.