Eva Font i Morató
Cap de l’oposició a Manlleu (ERC)
“S’estan perdent i deixant de fer polítiques més socials”
“El govern actual és molt ambiciós i pensa molt en gran; que ja està bé ser ambiciós i optimista, però també s’ha de ser realista”
“Portem gairebé un any i mig de mandat i no hi ha el PAM presentat. Ens costa molt saber cap a on va l’equip de govern”
Van renunciar a una subvenció de 3,9 milions per a habitatge accessible, per a ells no és la prioritat
Eva Font i Morató va néixer a Manlleu el 1978, és dissenyadora gràfica i treballa per compte propi. En el mandat 2019-2023 va compaginar la seva professió amb la regidoria de Cultura i Mitjans de Comunicació. Participar en el programa de lideratge feminista Maria Dolors Bargalló la va ancorar més en política. Des del 2023 és la cap de l’oposició d’ERC a la ciutat. També és la presidenta d’Esquerra a la comarca d’Osona.
El 2023 ERC va passar de nou a quatre regidors, a què ho atribueixen?
Va ser la suma de diferents coses. A escala nacional els resultats d’ERC van baixar a tot arreu, i també portàvem vint anys a l’alcaldia. La ciutadania també té ganes de canvis i evidentment també hi havia un desgast de l’alcalde.
No va ser possible l’entesa amb Junts?
Sí, va ser una sorpresa. Nosaltres des del primer moment vam estendre la mà per si podíem seguir, tot i que canviava qui tenia més regidors. Ho tenien decidit abans de les eleccions. A les reunions per veure si podíem pactar, no ens sentíem amb ganes de poder sumar.
Com va el pacte de Junts i el PSC?
Al ple dels pressupostos i de les ordenances ja es van veure coses. El to d’una part del govern, concretament el socialista.
Pensen que hi ha una escletxa entre Junts i el PSC?
Així com al principi no hi era, a mesura que passa el temps sí. Es van partir les regidories; per exemple, Urbanisme és del PSC, de Marta Moreta, però hi ha una part de manteniment que és de Junts. Ideològicament són molt diferents i no és fàcil entendre’t en coalició.
Quin és el model de ciutat que vol Esquerra per a Manlleu?
Esquerra pensa molt més en les persones. El govern actual és molt ambiciós i pensa molt en gran; que ja està bé ser ambiciós i optimista, però també s’ha de ser realista. S’estan perdent i deixant de fer polítiques més socials, més d’esquerres.
El pressupost per al 2025 és inferior al d’enguany, perquè segons el govern s’ha millorat l’endeutament. Les coses no es van fer bé en el mandat anterior?
Les coses es van fer bé. Hi va haver diferents factors que van portar a aquesta situació. N’érem coneixedors i Junts també. A part de la pandèmia, vam donar moltes ajudes a comerços; la inflació i la guerra d’Ucraïna van fer encarir els materials de les obres que estaven en licitació.
No els han convidat a participar en la confecció del pressupost?
Així com amb les ordenances o al juliol amb l’aprovació d’un pla de sanejament, en què vam fer aportacions, sí, ara no. Se’ns va dir que a l’hora d’elaborar el pressupost se’ns tindria en compte, i no, i ens ha sabut una mica de greu.
Com qualifica el pressupost per al 2025?
És més realista. L’any passat creixíem amb cinc milions d’euros, que no pot ser, i ara és més similar al del 2023. La nostra crítica principal és que portem gairebé un any i mig de mandat i no hi ha PAM presentat. Ens costa molt saber cap a on va l’equip de govern. I quan veus retallades en aquestes àrees més socials i creix la de Seguretat, ja t’imagines per on va la cosa.
Li falta empenta a Manlleu en temes econòmics?
Sí, perquè pel que fa a sòl industrial ha quedat estancat, en tenim molt poc. El passat industrial de Manlleu, de les fàbriques tèxtils, ja no existeix. No hi ha empreses tan grans, comparat per exemple amb Gurb. Fins que no tinguem el polígon acabat, això no serà possible.
S’acaba de presentar el projecte dels Rentants.
Ho valorem positivament, perquè cal arreglar aquesta entrada, però és un privat que ha comprat aquests terrenys i que en vol fer pisos. Ens fa la sensació que l’Ajuntament s’està penjant la medalla que faran molt habitatge, i que molt bé, però no és de l’equip de govern.
Una part serà per a habitatge social.
Quan interessa dir que hi haurà habitatge de lloguer accessible diuen que sí, però quan demanes quants pisos no ho saben, diuen que depèn dels metres quadrats. Al principi del mandat van renunciar a una subvenció de 3,9 milions d’euros per a habitatge de lloguer accessible, per a ells no és la prioritat.
Un 25% dels manlleuencs no són nascuts a Catalunya.
És una oportunitat si hi hagués voluntat d’entesa per les dues parts, enriquidor, però també un repte gestionar-ho.
Com està Manlleu en infraestructures viàries i ferroviàries?
Pel que fa a les ferroviàries, és un problema, com a usuària ja m’agradaria deixar el cotxe. Quant a les viàries, estem ben comunicats, manca la ronda Nord, que s’ha de fer quan el polígon estigui desenvolupat.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.