orient mitjà
El TPI ordena la detenció de Netanyahu i l’antic ministre de Defensa israelià per crims de guerra
També s’ha ordenat l’arrest del cap de l’ala militar de Hamàs, Mohammad Diab al-Masri
El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha dictat aquest dijous ordres de detenció contra el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, i el seu anterior ministre de Defensa, Yoav Gallant, per presumptes crims de guerra i contra la humanitat perpetrats en la guerra contra la Franja de Gaza.
El tribunal amb seu a la Haia ha ordenat també l’arrest del cap de l’ala militar de Hamàs, Mohammad Diab al-Masri, conegut com a Abú Deif, després que altres dirigents del moviment islamista assenyalats prèviament, entre ells Yahya Sinwar i Ismail Haniyeh, hagin mort en els darrers mesos en operacions israelianes.
El tribunal atén així a la petició del fiscal de l’organisme judicial, Karim Khan, que va sol·licitar el maig passat l’emissió de l’ordre de detenció contra Netanyahu i Gallant.
El TPI creu que hi ha “motius raonables” per responsabilitzar penalment Netanyahu i Gallant de crims de guerra i crims contra la humanitat a la Franja de Gaza que “formaven part d’un atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil” de l’enclavament palestí. En concret, se’ls acusa de: crim de guerra per utilitzar la fam com a mètode de guerra; i crims contra la humanitat per assassinat, persecució i altres actes inhumans contra la població palestina a Gaza.
Ús de la fam com a arma de guerra
“Tots dos van privar intencionadament i conscientment la població civil de Gaza d’objectes indispensables per a la seva supervivència, inclosos aliments, aigua i medicaments i subministraments mèdics, així com combustible i electricitat, almenys des del 8 d’octubre de 2023 fins al 20 de maig de 2024”, afirma el tribunal amb seu a la Haia. Assegura que no hi ha cap “justificació militar clara” per imposar restriccions a l’ajuda humanitària, provocant risc de fam a la Franja.
Crims contra la humanitat
Tot i que el tribunal no ha trobat suficients elements per determinar que s’hagi produït un “crim contra la humanitat d’exterminació” a Gaza, sí que veu motius per imputar-los un crim contra la humanitat d’assassinat, persecució i altres actes inhumans. El TPI sospita que impedir l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja Gaza ha estat una decisió “calculada” de Netanyahu i els seus col·laboradors per provocar la destrucció d’una part de la població civil a Gaza, amb la mort de civils, inclosos els nens a causa de la desnutrició i la deshidratació.
Crims per l’atac de Hamàs del 7 d’octubre
El tribunal amb seu a la Haia també veu “motius raonables” per creure que Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri “és responsable de crims contra la humanitat d’assassinat, d’extermini i tortura; i de violació i altres formes de violència sexual. També de crims de guerra d’assassinat, tractes cruels, tortura; per la presa d’ostatges; ultratges a la dignitat personal; i la violació i altres formes de violència sexual. Tot ells vinculats als atacs de Hamàs del 7 d’octubre del 2023.
En la mateixa posició que Putin
El tribunal internacional, creat el 2002, ha posat el primer ministre israelià i a qui va ser el seu ministre de Defensa fins a la seva destitució el 5 de novembre passat en la mateixa situació que el president rus, Vladímir Putin, i la comissionada per als drets dels nens, Maria Alekseievna Lvova-Belova, sobre els quals pesa una ordre de detencions de crim de guerra per la deportació il·legal de població (menors) des d’àrees ocupades d’Ucraïna a la Federació Russa.
Ni Israel ni els Estats Units no reconeixen l’autoritat del TIP perquè no estats adherits al seu tractat fundacional, l’Estatut de Roma (2002). El tribunal, però considera que sí que té jurisdicció sobre la Franja de Gaza i Cisjordània, perquè les autoritats palestines van acceptar-ne formalment el compliment dels principis fundacionals l’any 2015.