Política

Política

Illa i Sánchez es conjuren per combatre la multireincidència i activen les comissions bilaterals

Acorden un pla de xoc per resoldre la saturació de la justícia i una inversió per a projectes d’innovació

El cap de l’executiu català anuncia que anirà a la conferència de presidents del 13 de desembre

La reactivació de les quatre comissions bilaterals entre l’Estat i la Generalitat és el principal acord que el president, Salvador Illa, ha arribat amb el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió que tots dos han mantingut aquest divendres a la Moncloa. Segons ha explicat el mateix Illa, després de la trobada, han pactat reprendre les reunions bilaterals de les quatre comissions amb l’objectiu d’avançar cap a la millora de l’autogovern de Catalunya i tindran lloc el primer trimestre del 2025, probablement “al mes de febrer”. Es tracta de la comissió Generalitat-Estat, reunida per últim cop el febrer del 2022, la mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals (reunida el juliol passat), la d’Infraestructures (també des del 2022) i la mixta de Transferències (fa 14 anys que no es reuneix). Tot i que Illa ha assegurat que gairebé no han tractar sobre la qüestió del finançament singular -“molt breument i de passada”- perquè ja fa setmanes que hi estan treballant la vicepresident del govern espanyol, María Jesús Montero, i la consellera d’Economia, Alícia Romero, Illa sí que ha destacat la importància de reactivar la comissió econòmica, des d’on es podrà impulsar aquest nou model de finançament singular, pactat amb ERC dins dels acords d’investidura amb.

Illa, que ha tornat a emmarcar la reunió amb Sánchez, com “una plasmació d’una nova etapa basada en la lleialtat institucional, la confiança i la col·laboració”, ha anunciat que dins d’aquesta “normalització” de les relacions assistirà a la pròxima conferència de presidents autonòmics que tindrà lloc el 13 de desembre a Santander.

Un altre dels acords de la reunió és, segons Illa, en l’àmbit de la justícia per intentar “resoldre la saturació als jutjats” i també lluitar contra la “multireincidència delictiva” amb un pla de xoc que presentaran el 4 de desembre i que vol reduir l’acumulació de judicis pendents i potenciar els judici ràpids.

En un tercer àmbit, el de la “prosperitat econòmica i la innovació”, Illa ha anunciat la inversió per part de l’Estat de 161 milions d’euros destinada a tres projectes d’innovació destinats al disseny i producció de xips i semiconductors, un dels quals, ha explicat, va ser impulsat per l’anterior govern de Pere Aragonès.

Per la seva banda, per part del govern espanyol, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha recordat que el govern espanyol i la Generalitat no tanquen transferències des de l’any 2011. Per això, ha destacat que un dels acords de la reunió hagi estat la reactivació de la comissió de Transferències, assegurant que s’està avançant per poder materialitzar acords en aquest sentit durant el primer trimestre de l’any que ve. En concret, es preveu acordar el traspàs d’assumptes com les beques i els ajuts a estudis, l’assegurança escolar, els mòduls de nous òrgans judicials o la titularitat de l’edifici del registre civil a Barcelona.

Turull: “Torna amb les mans buides”

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha valorat negativament la reunió d’Illa amb Sánchez. “No només torna amb les mans buides. Ha aconseguit unes comissions que ja existien i funcionen; és a dir: resultat zero”, ha assegurat el dirigent de Junts, que ha recordat que el pla per lluitar contra la multireicindència és “un tema que Junts ja havia aconseguit elcompromís del govern espanyol i del congrés” per a fer una reforma per lluitar contra aquest tipus de delinqüents. Per a Turull, “més que una reunió del president de la Generalitat amb el president espanyol és la d’un delegat del govern”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.