política
El PSC es resisteix a avalar una sortida de Catalunya del règim comú
Vota contra un punt d’una moció de Junts al Parlament perquè parlava de “concert econòmic”, “sobirania fiscal” i d’una llei de finançament “fora del marc de la Lofca”
ERC adverteix que si no hi ha concrecions vers un finançament singular no donarà suports als pressupostos catalans ni els espanyols
El PSC es resisteix a avalar una sortida de Catalunya del règim comú, tot i haver pactat un nou model de finançament singular per al país. Així ha quedat clar aquest migdia quan el grup socialista ha votat al Parlament contra el punt d’una moció de Junts sobre el model econòmic de Catalunya que instava precisament a aplicar un nou sistema “en forma de concert econòmic”, que s’apliqui mitjançant una llei específica “fora del marc de la Lofca”. La moció també instava a definir la “metodologia” per determinar la quota a pagar a l’Estat pels serveis prestats, amb una aportació solidària “decidida per la Generalitat, seguint els estàndards europeus”. Tota aquesta part de la moció ha quedat rebutjada tot i el suport d’ERC i l’abstenció de Comuns i CUP, gràcies als vots del PP, Vox i AC.
El diputat del PSC Jordi Riba ha lamentat que Junts no hagi acceptat l’esmena que hi han presentat els socialistes, que parlava de bilateralitat en la negociació del nou model, que la Generalitat recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos a través de l’Agència Tributària de Catalunya, que augmenti “substancialment” la capacitat normativa i que faci una aportació a la solidaritat i pels serveis prestats “limitada pel principi d’ordinalitat”. “Vostès hi incorporen el concert econòmic, que la llei ha de ser fora del marc de la Lofca, la plena sobirania fiscal i normativa i no parlen d’ordinalitat”, ha constatat, tot justificant que no hi voten a favor perquè no estan d’acord amb aquests conceptes. “Existeixen diferències substancials”, ha reblat.
Riba, que s’ha compromès això sí a complir l’acord d’investidura signat amb ERC, ha recordat a Junts que el seu programa electoral per al 12-M no incloïa cap d’aquests conceptes i en canvi s’assembla força més a l’esmena del PSC que al text de la moció, perquè parlava de cedir a Catalunya “les competències íntegres per recaptar tots els impostos i gestionar-los” i d’ordinalitat com a límit de la quota a aportar a l’Estat. “Anem innovant”, ha lamentat Riba, mentre ha acusat Junts de “tacticismes” i s’ha preguntat si està de debò “ocupada” en el nou model de finançament o “encara en les astúcies per marcar perfil i confrontar-se amb els seus adversaris dins del camp independentista”.
“Amb el PSC no hem acordat cap dels instruments de finançament, i això defineix el tipus de govern d’Illa, que és el de la retòrica, però no hi ha res de contingut”, ha lamentat al seu torn el diputat de Junts Toni Castellà, que sí que ha agraït que hagin pactat esmenes en un segon bloc de la moció d’afers relatius al model econòmic pròpiament. Això sí, també ha instat a presentar enguany mateix al Parlament el projecte de llei de pressupostos, fet que s’ha aprovat fins i tot gràcies al vot favorable del PSC, malgrat que el president Salvador Illa ja ho xutava ahir cap al primer trimestre de l’any vinent. “Estan segrestats al despatx de la conselleria d’Economia, porti’ls al Parlament i llavors discutim, però assumeixin la seva responsabilitat com a govern”, ha reptat Castellà.
ERC ha donat suport al text de la moció de Junts perquè en comparteix la majoria d’aspectes, tot i que hi ha presentat un parell d’esmenes que han estat transaccionades. El diputat Joan Ignasi Elena, així, ha insistit al seu torn que aquesta ha de ser “la legislatura del finançament singular”, i que, per tant, sense avenços concrets en aquest camp, “no té sentit” la legislatura i “no hi pot haver pressupostos ni aquí ni a Madrid, almenys amb la majoria de la investidura”. El republicà ha recordat que l’acord subscrit amb el PSC ja parla de bilateralitat, d’una agència tributària que recapti, gestioni i inspeccioni tots els impostos i d’aportacions pels serveis prestats i una solidaritat limitada, i que tot plegat “forçosament comporta canvis legislatius”, si bé no ha especificat quins. En tot cas, ha recordat que suposa un “canvi substancial”, i ha estès la mà a Junts perquè veu “imprescindible” refer la unitat independentista davant la present oportunitat d’aconseguir un “salt qualitatiu molt important”, per la qual cosa confia obtenir el “suport majoritari” del Parlament.
Altres aspectes com la denúncia del dèficit estructural d’inversions pressupostades i executades de l’Estat; la presentació de les balances fiscals abans que acabi l’any i l’exigència a l’Estat perquè es corregeixin a la baixa els objectius de dèficit assignats a la Generalitat i als ajuntaments, per tal que suposin un terç per a cada administració, s’han aprovat gràcies a l’abstenció del PSC. En canvi, la condonació del 100% del deute del FLA ha estat rebutjada amb els vots en contra del bloc del 155 i a favor del bloc sobiranista.
La CUP veu lluny donar suport als pressupostos
La CUP veu “pràcticament impossible” negociar els pressupostos si el govern segueix “amb actitud de sordesa” i “sense voluntat política”, segons ha afirmat aquest migdia Laia Estrada en una atenció als mitjans després de reunir-se amb la consellera d’Economia, Alícia Romero, per fer una primera presa de contacte sobre la possibilitat d’avalar els comptes. Segons recull l’ACN, Estrada ha dit que han sortit de la trobada “sense cap sorpresa” i ha subratllat que el govern ha de triar “o defensar els interessos de les elits o els del poble de Catalunya”. “El govern no vol escoltar els clams populars”, ha resumit Estrada.
Durant la reunió els cupaires han posat el focus en tres qüestions. En matèria d’habitatge han reclamat la reducció del 50% en el preu del lloguer, la garantia de contractes indefinits i que els pisos buits en mans de grans tenidors s’utilitzin com a habitatges. En clau de mobilitat, han proposat que el pressupost que es destinaria a l’ampliació de l’aeroport o al quart cinturó serveixi per finançar el transport públic, i en la carpeta lingüística han exigit “defensar amb ungles i dents” el català i “confrontar l’ofensiva judicial”. “Sense compartir aquest marc, és pràcticament impossible negociar res”, ha advertit Estrada.
La CUP no dona per trencades les negociacions però assegura que ara “qui té la pilota sobre la teulada és el govern”. Estrada ha defensat que la reunió d’avui és “excepcional” i l’ha justificat perquè hi ha “unes urgències claríssimes que només fan que empitjorar”.