orient mitjà
Alemanya, Àustria i Bèlgica congelen la tramitació de peticions d’asil per a refugiats sirians
La decisió arriba després de la caiguda del règim de Baixar al-Assad a Síria
Les autoritats d’Alemanya han suspès la tramitació de totes les sol·licituds d’asil presentades per ciutadans sirians, decisió que afectarà a més de 47.270 casos. La mateixa decisió l’han adoptat Bèlgica i Àustria, tot i que en aquest últim cas anirà acompanyada d’un programa de repatriació i deportació. La mesura arriba l’endemà que les faccions opositores al règim de Baixar al-Assad i grups proturcs haguessin pres el control de Damasc, la capital de Síria, i el president del país hagués fugit a refugiar-se a Rússia.
Alemanya acull més de 800.000 sirians, la majoria dels quals arribats amb l’onada de refugiats que es va produir l’any 2015 a través de l’anomenada ruta dels Balcans, tot i que el flux no ha cessat des d’aleshores. Després dels 1,35 milions de refugiats ucraïnesos, els sirians són la segona nacionalitat pel que fa a nombre de persones que han estat acollides a Alemanya, la majoria de les quals durant el mandat de l’excancellera Angela Merkel.
Alhora que Berlín ha ordenat suspendre la tramitació de peticions d’asil procedents de Síria, ha començat el debat polític sobre el destí dels centenars de milers de refugiats sirians que resideixen actualment a Alemanya. L’oposició conservadora de la CDU, el partit de Merkel, volen que tornin com més aviat millor al seu país ara que ha caigut el règim, però són també moltes les veus que veuen precipitat el debat per la incertesa que viu ara el país àrab.
La veïna Àustria, per la seva banda, compta amb una comunitat siriana de més 95.000 persones. La decisió de frenar la tramitació de peticions d’asil afectaria unes 12.900 sol·licituds, segons informa la premsa austríaca. Entre els anys 2015 i 2024 gairebé 87.000 sirians van rebre protecció a Àustria, alguns dels quals ja tenen la nacionalitat austríaca, mentre que 17.500 sirians més van rebre protecció subsidiària. Unes 30.000 persones, en la seva gran majoria d’origen sirià, van celebrar diumenge al centre de Viena, davant el Parlament d’Àustria, la caiguda d’Al-Assad.
La política migratòria i d’asil domina la vida política d’Àustria, on l’ultradretà partit FPÖ va guanyar les eleccions el setembre passat. El líder ultra, Herbert Kickl, ha exigit aquest dilluns l’expulsió immediata de refugiats i que les autoritats retirin l’estatus d’asil als ciutadans sirians després de la caiguda del règim de Damasc.
Bèlgica ha seguit també els passos d’Alemanya i Àustria i també ha suspès de manera temporal la tramitació de les peticions d’asil procedents de Síria.