política
El fiscal demana l’amnistia pels bombers de Girona de l’1-O
La fiscalia ha demanat l’aplicació de la llei d’’amnistia als bombers de Girona que estan pendents de judici per haver participat en una protesta a la plaça del Vi l’endemà de l’1-O. La defensa dels bombers, encapçalada pels advocats Albert Carrera i Agustí Carles, ho havien demanat l’agost passat al Jutjat Penal 1 de Girona, que és on ha anat a parar finalment la causa després d’un periple judicial, i ara tant el ministeri fiscal com l’advocacia de la Generalitat s’han sumat a la petició. Després de les seves peticions ja només falta que la jutgessa dicti la resolució acordant l’amnistia dels bombers.
El fiscal Víctor Pillado considera que “els fets objecte de procediment tenen encaix” en la llei d’amnistia ja que es tractava d’una actuació “encaminada a donar suport i reivindicar la independència” de Catalunya mitjançant “l’assistència a una manifestació convocada amb posterioritat a la celebració de la consulta declarada il·legal”. També es remarca que van “rebutjar l’actuació de l’Estat i de les forces i cossos de seguretat de l’Estat” i que van fer “expressions i gesticulacions” que eren “clares desconsideracions cap al cos de la Guàrdia Civil”, però que tot això “també queda abarcat per la literalitat del precepte” de la llei.
Els fets i el periple judicial
L’endemà del referèndum, la plaça del Vi de Girona va viure una protesta multitudinària contra la violència policial de l’1-O. Hi van prendre part més de 4.000 persones i els grans protagonistes d’aquell dia van ser els bombers, a qui la ciutadania va rebre amb aplaudiments per agrair que els haguessin protegit durant les càrregues policials.
L’origen de la causa va ser un atestat de la Guàrdia Civil denunciant que, poc després de dos quarts de dotze del matí del 2 d’octubre del 2017, un comboi dels bombers va passar per davant la comandància d’Emili Grahit fent sonar les sirenes i proferint expressions de menyspreu cap a la benemèrita. Els bombers es dirigien cap a la plaça del Vi.
El jutjat d’instrucció 2 de Girona va obrir diligències per presumptes delictes de malversació de diners públics i abandonament del servei com a funcionari públic. Finalment, però, l’Audiència de Girona, atenent a un recurs de les defenses, va limitar la causa al segon delicte i va descartar que s’haguessin desviat fons públics.
Set anys després, els bombers encausats encara estan pendents de judici. Instrucció 2 va tancar la investigació i va enviar la causa a repartiment perquè un dels jutjats penals de Girona l’assumís i assenyalés data per a la vista. Entremig, l’11 de juny passat va entrar en vigor la llei d’amnistia.
Les defenses es van trobar, però, que no hi havia jutjat on demanar l’amnistia perquè la causa estava en repartiment. Per això, a mitjans de juliol van elevar una queixa al deganat dels Jutjats de Girona reclamant que es resolgués la situació i advertint que això generava “indefensió” als bombers encausats, ja que la llei d’amnistia establia “de manera expressa que les decisions s’adoptaran en el termini màxim de dos mesos”.
Arran d’això es va assignar la causa al penal 1 de Girona i les defenses dels bombers van entrar-hi a principis d’agost l’escrit demanant l’aplicació de l’amnistia- En el text defensaven que el delicte d’abandonament del servei públic dels quals se’ls acusa “entra de ple en l’amnistia” perquè s’equipara a una desobediència, i sol·licitaven que se’ls apliqui la mesura de gràcia..