Cristina Andreu i Displàs (Barcelona, 1970) és veïna de Girona des del 1979 i, fins dimecres passat, era la tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament gironí i la regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana. Andreu (Guanyem), que ara està de baixa, ha hagut de deixar la feina com a integrant de l’equip de govern amb Junts i ERC, a contracor i a causa de les seqüeles d’un càncer. Educadora social de formació, tornarà, d’aquí a unes setmanes, a la plaça de funcionària de l’àrea de Serveis Socials del mateix consistori gironí. Regidora des del 2019, posa fi a una etapa que va començar el 2018 en un bar del barri de Sant Narcís i gràcies a un oferiment de l’actual alcalde, Lluc Salellas.
Què se sent havent de deixar “una de les aventures més esperades de la meva vida”, tal com va dir al final del ple de dilluns passat?
D’entrada, és un dol que haig de fer, d’un projecte de què no hauria sortit i que ha estat una ruptura forçada. Però la decisió l’he presa amb molta consciència, sabent molt bé que és bona per a mi i per a la meva família i que, de la manera que ho hem fet i ho estem fent amb els companys del govern, especialment amb els companys de Guanyem Girona, també serà una qüestió positiva per al govern de la ciutat.
Quan la van operar, va estar quatre o cinc mesos de baixa?
Vaig estar dos mesos de baixa.
Al final, no ha pogut continuar perquè no s’ha refet del tot i el ritme de treball era molt intens i estressant. No es podia cuidar i fer de regidora?
Exacte, i perquè, en aquests moments, m’estan fent uns tractaments hormonals. Vull aprofitar per dir una cosa: de vegades, sembla que, en un procés de càncer, el pitjor és la quimioteràpia, i no necessàriament és així. De vegades, aquests tractaments hormonals generen uns efectes secundaris molt dolorosos i que incapaciten per poder seguir fent la teva activitat amb normalitat. Dolor, insomni, pèrdua cognitiva... Per tant, s’ha d’escoltar molt les pacients que expressen aquest malestar, perquè és així. S’ha de poder contemplar que quan passa això puguem tenir l’acompanyament mèdic i social que toca. Ho dic perquè estic en el sector públic i, de vegades, la gent pot pensar que, si durant la quimioteràpia feia, deu ser que és ara que estic realment fotuda. Perquè hi ha altres dones, més vulnerables que jo que treballen potser en l’empresa privada o en feines dures a qui ja han donat la primera alta i que potser estan en una situació en què ara necessitarien més que mai la baixa, i això encara no està prou estudiat. Sé que entitats com ara l’Oncolliga i l’Associació Catalana del Càncer hi estan treballant.
Per edat i trajectòria professional, vostè és difícilment reemplaçable en l’equip de govern, i específicament a Guanyem, no?
Al llarg d’aquest any i mig, hem pogut avançar en aquells projectes estratègics en què calia posar velocitat de creuer perquè es poguessin materialitzar com més aviat millor perquè són clau per a la ciutadania, com ara les promocions d’habitatge protegit de lloguer, projectes estratègics com és el campus de Salut, tota l’aposta per la mobilitat sostenible i, sobretot, el pla de mobilitat supramunicipal, que serà cabdal per poder transformar la ciutat. Crec que els fonaments ja estan posats. Aquesta ha estat una mica la meva empenta inicial i la meva voluntat, i la força que he tret en els moments durs també l’he trobada perquè sabia que això calia fer-ho en aquest any i mig per poder-ho materialitzar. Per tant, me’n vaig tranquil·la d’això. Crec que qualsevol company –Sergi Font i Isaac Sànchez [Guanyem] i Lluís Martí [Junts]– poden seguir treballant molt per poder-los executar i tenen les plenes capacitats i tota la meva confiança per fer-ho tan bé com sigui possible.
El pacte de govern de Guanyem va ser amb Junts i ERC. En l’anterior, mandat Guanyem i Junts eren rivals acèrrims. Com ha estat la relació amb Junts? Perquè en la lectura de la seva carta de comiat, dilluns, va destacar l’entesa amb els seus regidors i amb els d’ERC.
Sí. Vull recordar una cosa. Dintre de l’assemblea de Guanyem, vaig defensar apostar per negociar unes inversions amb Junts. Ara, s’estan posant plaques fotovoltaiques i llums led a la Devesa; tot això ve d’un pacte de Guanyem Girona amb Junts [del 2019, per aprovar els comptes del 2020]. Vaig ser una gran defensora d’aquell pacte, i això tota l’assemblea ho sap.
Però allò que li preguntava...
Per què em remeto a això? Perquè, per mi, hem d’entendre que les majories absolutes, de moment, s’han acabat. Aquest paradigma que governaràs sol i ja està. I jo, que fa molts anys que estic en política i que havia estat en un tripartit [entre el 2006 i el 2011, va ser directora territorial de l’agència pública de la Generalitat que gestionava els habitatges socials, amb el tripartit PSC-ERC-ICV-EUiA], tinc molt clar que el més important és trobar les aliances que facin possible tirar endavant els projectes que aniran en benefici de la ciutadania.
Per mi és un continu. No hi veig ruptura. A vegades, em pregunten: “I ara deixaràs la política?” Jo la política no l’he deixada mai. Allà on vaig, faig política. Soc un ésser polític com qualsevol altre, però potser la diferència és que en tinc de plena consciència, sí. I he desenvolupat aquesta dimensió meva. Hi ha gent que en desenvolupa d’altres, no? I són ben legítimes i és bo que sigui així, no? N’hi ha que desenvolupen la part artística. Per tant, sigui on sigui, tornaré als serveis socials i seguiré fent allò que feia, que era posar les persones al centre, vetllar perquè tinguin qualitat de vida, perquè la ciutat ofereixi les oportunitats perquè tothom tingui igualtat a l’hora de desenvolupar-se plenament, però ho faré com a educadora en els serveis socials, el barri i el servei que em designin.