Política

El jutge absol els 16 acusats de cremar fotos del rei

TRIBUNALS

El jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia ha absolt els setze acusats per la crema de fotografies dels reis del 22 de setembre de 2007 a Girona, en solidaritat amb els primers imputats per aquesta causa, Jaume Roure i Enric Stern.

El fiscal ha rebaixat la seva petició inicial d'una multa de 3.600 euros a una proposta de 500 euros per una falta lleu de pertorbació de l'ordre públic, ja que no s'ha pogut acreditar, assegura, que volguessin menystenir la Corona, com inicialment es va imputar. Aquest fet ha motivat l'absolució, perquè les faltes –infraccions penals menors– no són competència de l'Audiència Nacional, que només pot jutjar delictes. Abans d'anunciar l'absolució, però, el magistrat no s'ha estat de renyar el fiscal, al qual ha dit que el seu canvi de plantejament era "incomprensible".

Vázquez Honrubia ja havia jutjat la primera vegada Roura i Stern, i no els va permetre parlar en català, de manera que el judici es va haver de repetir amb un altre magistrat. En aquest cas, el judici ha comptat amb un intèrpret de català.

Tot i acatar les ordres que tenia, el jutge s'ha tornat a convertir en protagonista amb els seus comentaris en to irònic sobre el català. Per exemple, quan ha declarat Mostafà Shaimi, que ha contestat en castellà en una de les ocasions, li ha dit, amb un somriure és "genial" que sigui bilingüe. A un altre dels acusats li ha dit que si no entenia el castellà era "lamentable", però que "es donen casos".

En l'escrit d'acusació del fiscal, Luis Barroso, havia demanat imposar una multa de 3.600 euros pels setze acusats, per considerar que van cometre un delicte d'injúries a la Corona. Finalment ha rebaixat aquesta petició i l'ha canviat per una multa de 500 euros per una falta de pertorbació de l'ordre públic. El fiscal creu que no es pot provar que volguessin menystenir la institució de la monarquia.

El jutge ha retret al fiscal que retirés els càrrecs. Creu que és "incomprensible" perquè "no han variat les circumstàncies i amb el mateix material probatori s'ha degradat el delicte d'injúries greus a la Corona per només un fet de desordre".

Els advocats de la defensa han demanat la seva lliure absolució per entendre que els actes que van cometre eren actuacions pacífiques, que no van comportar cap desordre públic. Segons fonts jurídiques, el fiscal va intentar pactar aquesta condemna amb la defensa, però els advocats no ho van acceptar.

El judici ha començat amb la petició del fiscal de protegir els testimonis, membres del cos dels Mossos d'Esquadra. El jutge ho ha acceptat en considerar que els acusats pertanyen a organitzacions independentistes habituals en les concentracions a Girona.

La defensa representada per l'advocat, Benet Salellas, ha demanat la nul·litat de la causa perquè els implicats es van identificar a través de fitxers policials de persones que habitualment participen en concentracions i manifestacions a Girona, sense antecedents policials i que no haurien de sortir, per tant, en les bases de dades dels Mossos. El jutge ha denegat aquesta possibilitat perquè la policia els va identificar amb els mitjans que té, i ha recordat que els fets es van produir a la via pública.

Durant la vista i en el torn de declaració dels joves, els setze acusats han reconegut els fets, tots han dit que havien cremat fotografies o fotocòpies de retrats dels reis i han explicant que els empara la llibertat d'expressió i el dret a protestar contra la Corona, una institució "anacrònica" i "antidemocràtica". De la mateixa manera, tots asseguren que van cremar els retrats en solidaritat amb els primers imputats, Jaume Roura i Enric Stern. A preguntes de la defensa tots han volgut deixar clar van ser actes totalment pacífics.

La diatriba de les samarretes
Les samarretes que portaven els acusats han provocat que el judici comencés tard. La policia espanyola ha mantingut controlats els setze acusats a la plaça de Colón, situada a 200 metres de l'Audiència Nacional, perquè portaven samarretes amb el lema Jo també cremo la corona. Això ha provocat que el judici es retardés gairebé dues hores. Finalment, han pogut entrar al tribunal amb les samarretes posades.

Un cop dins la sala de vistes, el jutge ha ordenat que s'evités que es pogués veure el lema. Els joves han fet cas al jutge i han donat la volta a la samarreta, deixant el lema a l'esquena . Això ha fet que el magistrat no veiés el lema, però el públic i les càmeres de televisió sí que el podien veure. Vázquez Honrubia els ha dit que o bé es posaven les samarretes d'una altra manera o els havia d'expulsar de la sala.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.