judicial
L’amnistia ha beneficiat en mig any a 193 encausats, la meitat policies
Quant ja han passat sis mesos des de l’entrada en vigor de la llei, Alerta Solidària ha volgut fer balanç de com està anant l’aplicació de l’amnistia. I els números no són ni molt menys per tirar coets si es tenen les previsions, i les expectatives, que s’havien formulat des del moviment independentista. Segons l’entitat, en aquest mig any de coll s’han beneficiat de la mesura 193 persones, la meitat dels quals (96) són policies. Després hi ha 84 activistes o manifestants a qui s’ha aplicat l’oblit penal, únicament 13 càrrecs corresponen a polítics o càrrecs públics.
Es dona el cap que cap dels agents que ha sol·licitat amnistia ha vist denegada la seva petició, un veto que s’hi s’ha produït en 28 activistes i en 23 polítics. En el cas de les demandes cap a tercers tribunals perquè siguin ells qui resolguin, ja sigui en forma de qüestions sobre la constitucionalitat de la llei o el seu encaix en el dret de la Unió Europea, han afectat fins ara a 15 manifestants i a 52 càrrecs públics. En aquesta linina, un dels exemples que ha tingut més ressò mediàtic és la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Suprem arran del cas d’un condemnat per aldarulls a Girona, però que podria afectar molts altres procediments ja que qüestiona l’encaix de la llei del perdó amb la Carta magna al·legant que vulnera principis com la igualtat davant la llei, la seguretat jurídica, la prohibició d’arbitrarietat o el principi d’exclusivitat jurisdiccional reservat als òrgans judicials. De fet, cap dels alts tribunals espanyols no han amnistiat completament a cap dels polítics independentistes investigats, processats o jutjats pel procés, com és el cas de la controvertida sala Segona del Suprem, que tot i els posicionaments de la fiscalia, només ha perdonat els delictes de desobediència a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa però, en canvi, no els ha aplicat la mesura en el de malversació de fons públics. I sense marxar del Suprem, el magistrat instructor de la causa de l’1-O, Pablo Llarena, també ha fet tres quarts del mateix amb Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, als quals manté vigents les ordres nacionals de detenció. Qui si se n’ha sortit, en canvi, és Marta Rovira que ha vist com quedava sobreseguda la seva causa per desobediència. Pel que fa a l’Audiència Nacional (AN) la fiscalia i les defenses dels CDR de l’Operació Judes van demanar l’amnistia pel delicte de terrorisme en una vista prèvia a finals de juny, però el tribunal encara no ha pres la decisió i ha decidit retirar les mesures cautelars per si planteja prejudicials al TJUE. Finalment, al Tribunal de Comptes segueixen sense ser amnistiats una trentena d’ex alts càrrecs dels governs de Mas i Puigdemont, com ells mateixos o Junqueras, per la suposada malversació en les despeses a l’estranger i en l’organització de l’1-O. El cas està pendent de sentència i la consellera enjudiciadora ha presentat prejudicial al TJUE.
La Fiscalia General de l’Estat va calcular, pocs dies abans que entrés en vigor la llei, que l’amnistia podia beneficiar “aproximadament 486 persones” d’un total de 82 procediments penals oberts. A banda dels casos a l’Audiència Nacional, el Tribunal Suprem, el Tribunal de Comptes i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el ministeri públic calcula que a l’Audiència de Barcelona hi ha cinc casos, als jutjats de Barcelona, 18 més, i a la resta de jutjats de la demarcació, un total de 16 més. A l’Audiència de Girona hi ha un cas, als de la capital gironina, 12 més, a Figueres, 5, i a la Bisbal d’Empordà, un. A Lleida hi ha sis casos, i a Solsona un. A la ciutat de Tarragona hi ha vuit casos, i a la resta de la demarcació hi ha quatre casos més. D’altra banda, Òmnium Cultural fixa en 1.616 les persones que es podrien beneficiar de l’amnistia. L’últim recompte de l’entitat comptabilitza 697 persones encausades penalment, 540 amb processos oberts o sense sentència ferma i la resta ja amb sentència ferma. Amb aquest últim recompte, Òmnium ha xifrat ara en 4.584 les persones “represaliades”. També comptabilitza 919 persones afectades administrativament, 875 sancionades i 34 pendents del Tribunal de Comptes, principalment ex alts càrrecs dels governs de Mas i Puigdemont. Per la seva banda, Alerta Solidària calcula que la llei pot afectar almenys a 419 activistes i manifestants independentistes, un terç del total dels inicialment investigats. La resta, o ja han estat absolts, o les seves causes s’han arxivat. En aquest còmput només hi ha persones de la societat civil, i no es comptabilitzen polítics o membres de l’administració o aquells que han estat investigats per treballar sota directius de la Generalitat, ajuntaments o els seus responsables. Només s’ha afegit l’excepció dels investigats per l’Audiència Nacional del ‘cas Tsunami Democràtic’, ja que hi ha activistes que no tenen res a veure amb l’acció de cap administració. En concret, Alerta Solidària ha pogut comptabilitzar 1.168 persones objectes de diligències penals relacionades amb el ‘procés’.