Josep Solé
Alcalde de Riudarenes (Junts per Riudarenes)
“Els nivells d’urani a l’aigua no representen una urgència”
“L’any que ve volem incorporar un arquitecte a l’Ajuntament perquè modifiqui el POUM i fer més atractiu construir aquí”
“El projecte de les 8.000 plaques fotovoltaiques està ben planificat i ordenat, i té molta cura mediambiental”
Pel que fa a l’aigua, la solució seria connectar-nos a la línia Ter-Llobregat
Josep Solé Turon és funcionari de carrera al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i escriptor –té publicades dues novel·les–. A més a més, és alcalde a Riudarenes des de l’any 2019. En el primer mandat va compartir el consistori amb Independents, i en les eleccions del 2023 va aconseguir majoria absoluta amb sis regidors d’onze.
En el mandat anterior van governar en unió amb Som Riudarenes (Independents). Com valora l’experiència?
Bé, va estar molt bé. Jo crec que l’evolució, en general, que fem és molt bona. Veníem d’un canvi d’un govern que hi havia estat molts anys, havíem tingut els nostres pros i contres, i ho vam encaixar molt bé, i vam fer un govern conjuntament, fins que van arribar les noves eleccions i vam aconseguir la majoria absoluta.
I aquesta bona entesa encara perdura?
Sí, amb la majoria absoluta evidentment vols governar sol, però la relació amb l’oposició és molt bona. Creiem que el rol que exerceix l’oposició és necessari i ens ajuda a entendre les dificultats des d’una altra perspectiva. Intentem facilitar les coses i ser molt transparents en el que fem. Per exemple, ens van proposar fer una taula de l’aigua i ho hem acceptat de bon gust.
Llavors accepten propostes dels altres grups?
És clar, hi ha diàleg i respectem i considerem les opinions i propostes que ens fan.
Com va ser agafar l’alcaldia després de dues dècades de govern de l’anterior alcalde, Gironès?
Va ser un canvi important. Jo no vaig ser regidor anteriorment, però vaig donar suport perquè aquest canvi es portés a terme i em va fer molta il·lusió portar aquesta transformació. La gent em diu que es nota el moviment, que el poble està despert i que hi ha moltes activitats per fer.
Què creu que ha canviat?
Abans del 2019 la gent deia que Riudarenes era un poble mort i petit. Això ho hem canviat i el poble, ara, està molt viu. Fem cicles de teatre, celebrem festes i concerts destacats com el d’Els Catarres i tenim un festival propi, el Sant Ponç Fest.
Perquè vostè era funcionari de presons...
Sí, soc funcionari de presons. Combino les dues feines, tot i que és complicat perquè el poble té molta activitat. Faig un horari concentrat per poder dedicar el màxim temps possible a l’Ajuntament. De moment, m’ho puc anar combinant. Això em comporta treballar molts festius, però m’agrada i ho faig amb passió.
I per què va fer aquest pas cap a la política?
Soc un animal polític. Sempre he estat a l’entorn de la política municipal. Després, es van donar les condicions i em van proposar ser el cap de llista, i em vaig presentar perquè la meva feina tenia una estabilitat. Les coses van anar bé, i aquí seguim.
Fa uns dies es va anunciar un projecte de més de 8.000 plaques fotovoltaiques a Riudarenes. Com afectaria aquesta instal·lació el poble?
Nosaltres ho veiem bé. El projecte està ben pensat, planificat i ordenat; s’ha tingut moltíssima cura mediambiental. A les reunions també va ser-hi la Fundació Emys, que procura per la fauna de la zona, i s’han tingut en compte tots els factors mediambientals possibles. En una balança, té més coses positives que negatives per al poble.
I econòmicament també ajudarà l’Ajuntament?
Evidentment, també repercutirà positivament en aquest sentit, però no ho fem per això. Sempre és positiu que una empresa s’instal·li al poble, i resoldrà problemes de manca d’energia en un futur. Si haguéssim vist algun impacte negatiu, ens ho hauríem pensat.
Per altra banda, també hi ha un problema amb l’aigua a Can Fornaca per alts nivells d’urani. Han trobat una solució?
De possibles solucions n’hi ha unes quantes, però no són ràpides ni senzilles. Amb l’ACA treballem en un projecte per connectar-nos a la línia Ter-Llobregat, aquesta setmana hem encarregat la seva redacció. És una obra costosa, però és la que veiem més viable; a més a més, solucionaria un futur problema de subministrament de l’aigua. Hem calculat que aquestes inversions són més elevades que tot el pressupost que té l’Ajuntament; per tant, ens han d’ajudar les administracions, econòmicament i pel que fa a recursos humans.
I saben per què es va filtrar l’urani a l’aigua?
El problema és l’escassetat d’aigua, en general. Com que no hi havia prou aigua al pou, sembla que com més avall la roca produeix més urani, i per això van sortir els resultats alterats. De totes maneres, ens van dir que només està recomanat no beure-la. Ara mateix, en les últimes anàlisis, ja surten uns paràmetres força normalitzats i no representa una urgència. Volem arreglar el problema de l’aigua amb visió de futur.
Què cal a Riudarenes?
Econòmicament, hem millorat molt, però ens toca reforçar des del punt de vista tècnic. Tenim la intenció de posar un arquitecte l’any que ve, així agilitzarem permisos d’obres i engegarem modificacions del POUM perquè sigui atractiu construir aquí. Fa un parell de mesos vam inaugurar la deixalleria i, fa poc, hem acabat les obres del carrer Sant Martí. També tenim previst reformar l’ajuntament i posar l’oficina d’atenció al ciutadà a baix, per millorar l’accessibilitat. Alhora, estem parlant amb el propietari de l’antic Ateneu perquè ens faci una cessió dels baixos i fer-hi alguna cosa per a la gent gran. També ens agradaria fer un centre de dia.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.