Estat espanyol
Begoña Gómez declara al jutjat i respon només a les preguntes de la defensa
La dona del president espanyol, Pedro Sánchez, ha negat qualsevol irregularitat en la càtedra que va dirigir a la Universitat Complutense
Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimecres per tercera vegada davant el jutge madrileny Juan Carlos Peinado, que la investiga per tràfic d’influències, corrupció en els negocis, intrusisme i apropiació indeguda.
A diferència de les anteriors dues visites al jutjat de la Plaça de Castilla de Madrid, Gómez no s’ha acollit avui al seu dret a no declarar, però s’ha limitat a respondre a les preguntes del seu advocat, l’exministre Antonio Camacho. El lletrat li ha plantejat una trentena de preguntes, a les quals ha contestat abastament, segons fonts jurídiques consultades per l’agència Efe.
Gómez, a qui Peinado investiga des del passat abril arran d’una denúncia del autodenominat sindicat Manos Limpias, estava citada avui en relació amb una nova querella plantejada Hazte Oír per per intrusisme i apropiació indeguda, en considerar que hi ha indicis contra ella per haver inscrit al seu favor el programari d’una càtedra que dirigia a la Universitat Complutense de Madrid i haver redactat un plec de condicions tècniques per a un concurs de la universitat.
En declaracions als mitjans a la sortida dels jutjats, el seu advocat ha justificat el canvi d’estratègia de Gómez assegurant que des del principi del procediment ha volgut declarar, “perquè no té res a amagar”, però si no ho ha fet fins ara és perquè hi havia “incertesa sobre què s’investigava”. “I si algú és investigat, ha de saber perquè se l’investiga”, ha afegit.
Camacho ha explicat que, durant la compareixença, la investigada ha negat qualsevol irregularitat en la càtedra extraordinària que va codirigir a la Universitat Complutense. Gómez ha declarat que no va intervingut en cap de procés de licitació pública i que si va signar un plec de condicions tècniques és per que la normativa de la universitat així ho exigeixen. Segons el lletrat, la seva client ha asseverat que no va intermediar a favor de Juan Carlos Barrabés perquè mai va conèixer l’existència d’aquests processos de licitació pública. A més, ha afirmat que ni ningú li va demanar cap intervenció, ni va intervenir de cap manera en el procés, i que, de fet, no va arribar a tenir coneixement que havien estat adjudicats fins que va començar aquesta investigació. Gómez ha justificat que les recomanacions que va signar eren “cartes model” que no buscaven apuntar a cap empresa en concret sinó subratllar la importància del projecte. “. Són cartes models que han estat signades per altres institucions que no estan sent investigades per això”, ha subratllat Camacho.
Pel que fa als plecs de condicions que va signar, ha detallat que li corresponia fer-ho per la normativa de la universitat per la seva qualitat de cap de la càtedra. Segons ella, es tracta de processos guiats i ha indicat que va rebre almenys dos correus on se la instava a signar els documents.
Sobre l’acusació d’apropiació indeguda, ha defensat que no s’ha quedat amb marca de la universitat perquè mai van ser de la Complutense, sinó que van ser registrades per ella a efectes de ser utilitzats en la càtedra i els màsters que, ha recordat, ja han estat cancel·lats.