Política

Guerra a Ucraïna

Putin repta a un duel a Kíiv entre els nous coets russos i els antimíssils occidentals

El líder rus afirma que Rússia està més a prop d’assolir els seus objectius a Ucraïna

Es mostra disposat a parlar o reunir-se amb el president electe dels EUA, Donald Trump

El president rus, Vladímir Putin, ha desafiat aquest dijous als Estats Units un “duel” tecnològic i militar entre els nous coets hipersònics del Kremlin i els sistemes antimíssils occidentals, a Kíiv. Putin ha plantejat aquest repte durant la seva conferència de premsa anual, en la que ha assegurat que Rússia està cada vegada més a prop d’aconseguir els seus objectius a Ucraïna.

“Que triïn qualsevol instal·lació perquè l’ataquem, diguem, a Kíiv. Que hi concentrin tots els seus sistemes antiaeris i antimíssils. I nosaltres atacarem amb un [míssil] Oreshnik. I veurem què passa”, ha proposat el president rus. “Nosaltres estem preparats per a aquest experiment. Hi està disposada l’altra part?”, ha preguntat. Putin ha qualificat aquest desafiament de “duel d’alta tecnologia del segle XXI”.

A parer seu, l’escut antimíssils creat pels Estats Units “és costós i fa poc a l’hora de garantir la seguretat” d’aquell país”. “Nosaltres hem fet molt per superar l’escut” nord-americà, ha apuntat. El líder rus ha explicat que l’OTAN ha instal·lat bateries antimíssils a Polònia que tenen un abast de 1.000 quilòmetres. Però ha assenyalat que si el seu sistema es troba, per exemple, a uns 2.000 quilòmetres, els antimíssils polonesos poc podran fer per aturar els coets russos. Putin ha recordat que el míssil hipersònic Oreshnik, que va ser llançat per primera vegada el passat 21 de novembre contra una fàbrica militar a Ucraïna, és de 5.500 quilòmetres. “En pocs segons comença la separació dels ogives. I ja està, han perdut el tren. Així que no tenen cap opció d’abatre aquests míssils”, s’ha vantat. El cap del Kremlin ja va declarar recentment que l’eficàcia dels nous projectils hipersònics rus fa innecessari l’ús d’armament nuclear.

Objectius a tocar

Preguntat per la guerra a Ucraïna, Putin ha reconegut que no sap quan durarà encara la seva “operació militar especial”, l’eufemisme amb que Moscou es refereix a la invasió del país veí, però s’ha mostrat convençut que Rússia està cada vegada més a prop d’assolir els seus objectius militars.

El president rus ha indicat que “els combats són complicats” i, per tant, “pronosticar el futur és difícil i no té sentit”. No obstant això, ha subratllat que la situació al front està canviant de manera “radical” i les tropes russes aconsegueixen avenços cada dia. “I no estem parlant d’un avenç de cent, dos-cents o tres-cents metros. Els nostres combatents recuperen quilòmetres quadrats de territori”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha augurat que les forces ucraïneses que ocupen des de l’agost una part de la regió russa de Kursk seran expulsats. Putin ha afirmat que no té “cap dubte” d’això però ha declinat donar “una data específica” perquè hi ha combats en aquest moment. Segons alguns mitjans occidentals, el Kremlin s’hauria proposat expulsar les forces de Kíiv de Kursk abans de la investidura del president electe dels Estats Units, Donald Trump, el proper 20 de gener.

Putin ha confirmat avui que està disposat a parlar “en qualsevol moment” amb el nord-americà, amb qui no ha conversat des de fa quatre anys, ha dit. I també ha assegurat que està disposat a reunir-se amb ell, però ha admès que no sap quan es produiria aquesta eventual trobada perquè Trump “no ha dit res” al respecte. En qualsevol cas, s’ha mostrat segur que “si alguna vegada ens reunim, tindrem de què parlar”. El Kremlin va informar la setmana passada que Putin no havia rebut cap invitació per assistir a la presa de possessió de Trump. L’última vegada que van estar junts va ser al juny de 2019, als marges de la cimera del G20 al Japó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.