Política

política

Junts, el PNB, el PP i Vox aturen l’impost a les energètiques i l’exclouen del pla fiscal aprovat

Voten contra la intenció de Sánchez de prorrogar l’impost

L’executiu central ja ha avisat que l’intentarà tirar-lo endavant via decret

Punt final a la tramitació fiscal, aprovada amb matisos

Nova fricció entre Junts i el govern de Pedro Sánchez. El grup parlamentari de Junts, juntament amb els del PNB, el PP i Vox han aprovat una esmena al gruix de mesures fiscals per al 2025 que tomba prorrogar l’impost sobre les empreses energètiques. Els citats grups s’han aliat per tirar endavant una esmena, la 54, al pla fiscal global, que preveia mantenir la taxa, per 183 a favor i 166 en contra.

El revés a Sánchez ha estat la votació definitiva del nou paquet fiscal, que sí que ha tirat endavant, però no exactament com li hagués agradat al PSOE. Míriam Nogueras (Junts), instants abans de la votació, ha advertit que els partidaris de mantenir aquest impost hauran de donar explicacions sobre per què volen “posar en risc les inversions a Tarragona.

El govern central ja preveia aquesta situació, i ja va anunciar que intentarà tirar endavant l’impost aprovant-lo via decret en el consell de ministres de dilluns. Això, però, li atorgarà menys força jurídica, més i tot quan el Congrés de Diputats s’hi ha posicionat en contra. El PSOE vol tirar-lo endavant pels ingressos que genera, però també per complir amb l’acord amb ERC, Bildu i el BNG.

El posicionament dels de Carles Puigdemont causa malestar a Moncloa, perquè creix la inseguretat sobre l’impost. Junts ha advertit que no votarien un impost que posa en risc inversions de Repsol i altres energètiques a Catalunya, sobretot a Tarragona.

El paquet aprovat a la cambra baixa partia de la transposició d’una directiva europea per garantir un nivell mínim global d’imposició per als grups multinacionals que el Consell de Ministres va aprovar al juny. La mesura busca garantir un tipus mínim del 15% a les multinacionals o les empreses de “gran magnitud” que tinguin un import net de la xifra de negocis consolidat igual o superior a 750 milions. Tanmateix, l’executiu de Pedro Sánchez va optar per acompanyar la iniciativa amb altres mesures fiscals, fet que va obrir una porta que tant els socis com l’oposició van aprofitar per incorporar les seves prioritats. El moviment de Junts i el PNB situant-se al costat del PP i Vox ha sigut criticat per les formacions sobiranistes d’esquerres. De fet, fonts d’ERC, EH Bildu i el BNG apuntaven just després de la votació que “greu” que ambdues formacions es prestin a “apuntalar i reforçar les estratègies i interessos de la dreta espanyola”. Així mateix, donaven per fet un nou decret llei amb el gravamen a les energètiques. “Aquest escenari ja estava previst en les negociacions d’ERC, Bildu i BNG hem mantingut amb Hisenda”, remarcaven.

Iva dels iogurts

En àmbits més de detall, Junts, el PP i Vox han pactat també aprovar la rebaixa de l’IVA per als productes de llet fermentada. Baixaà al 4%.

Per altra banda, el Congrés dels Diputats ha aprovat també amb 176 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts i PNB), 33 en contra (Vox) i 138 abstencions (PP) la Llei contra el malbaratament alimentari, que busca reduir la quantitat d’aliments que acaben a les escombraries. La llei estableix que a partir de l’1 de gener del 2025 els grans supermercats tindran l’obligació de disposar d’un pla per prevenir el malbaratament i arribar a acords amb bancs d’aliments o ONG per facilitar el menjar que es pugui consumir, però estigui amb una data pròxima a la caducitat. També es vol promoure que els establiments comercials disposin de línies de venda productes lletjos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.