europa
Amsterdam jutja la violència entre propalestins i seguidors israelians
Israel va qualificar de seguida els fets com a “pogrom antisemita”
La Justícia neerlandesa ha iniciat un procés contra set sospitosos de la violència registrada a Amsterdam en el context del partit de futbol Ajax-Maccabi de Tel-Aviv del passat 7 de novembre, un succés que va fer la volta al món i va causar als Països Baixos acusacions d’antisemitisme, i crítiques a Israel per la seva reacció.
Els set sospitosos són tots neerlandesos, d’entre 19 i 32 anys, i compareixen per separat entre avui i demà, escoltant la pena sol·licitada en contra seva per actes violents.
Entre els sospitosos que han comparegut ja està Lucas D., de 19 anys, qui va enviar missatges en Snapchat com “posa’t protector i colpeja” i va llançar pedres a la policia. Un altre és Sefa Ö, de 32 anys, que va lamentar les seves accions i va negar haver actuat per “antisemitisme”, sinó per “fúria per la situació a Gaza”.
Ningú serà processat per “terrorisme”, malgrat les crides des d’Israel, ja que, segons la Fiscalia, no hi ha proves jurídiques suficients.
En vespres del partit, els seguidors del Maccabi, segons va assenyalar la policia, van arrencar i van cremar banderes palestines, van destrossar un taxi, i van recórrer els carrers cridant càntics com a “mort als àrabs”; “que guanyi el IDF (Exèrcit israelià), que es fotin els àrabs” o “ja no hi ha escoles a Gaza perquè no queden nens”.
Això es va veure com una provocació pels qui s’havien oposat a la celebració del partit, la qual cosa va acabar en represàlies contra els seguidors israelians després de la trobada, unes imatges violentes que van fer la volta al món, compartides per l’ambaixada israeliana als Estats Units, donat el canvi horari, i amb els Països Baixos dormint. L’incident va deixar cinc ferits lleus, i desenes de detinguts.
Resposta d’Israel
Quan el país es va despertar, Israel ja havia qualificat els fets de “pogrom antisemita” i va amenaçar d’enviar avions militars per a “evacuar” als seguidors. Els partits del govern neerlandès van assumir aquest discurs, entre crítiques de l’oposició, i el terme “antisemitisme” es va estendre a escala internacional per a parlar dels xocs amb els seguidors israelians.
El paper jugat per Israel des de la nit dels incidents ha causat molèsties en els Països Baixos.
“Mentre nosaltres encara recopilàvem fets, el primer ministre (Benjamin) Netanyahu ja donava una interpretació de l’ocorregut”, va lamentar l’alcaldessa d’Amsterdam, Femke Halsema, que es va retractar per haver descrit la violència com a “pogrom” i va acusar Israel d’haver-se apoderat del discurs, la qual cosa, va dir, “va enxampar completament desprevingudes” a les autoritats neerlandeses.
El ministre israelià d’Exteriors, Gideon Saar, va qualificar aquesta reacció de Halsema de “totalment inacceptable” i va parlar d’un “encobriment” del que per a Israel va ser “violència antisemita” i “terrorisme coordinat”.
Per la seva banda, el govern neerlandès va condemnar la difusió de l’informe israelià i va advertir que aquest tipus de divulgació “va contra els principis de l’ordre democràtic de dret”. Va recordar a Israel que les “acusacions públiques” poden tenir conseqüències negatives i “repercussions legals” per als afectats.
S’espera que el tribunal dicti sentència el 24 de desembre.