Política

Memòria democràtica

Manresa cataloga un 25% de la documentació municipal de la República al primer franquisme

Manresa ha finalitzat els treballs de descripció i catalogació d’una quarta part del fons de documentació generada i rebuda per l’Ajuntament durant la Segona República, la guerra i els primers anys del franquisme. El fons es conserva a l’Arxiu Comarcal del Bages i les tasques s’han realitzat amb el suport del Memorial Democràtic per tal de posar-lo a l’abast dels investigadors i la ciutadania en general.

Entre aquests fons, hi ha carpetes amb anotacions genèriques i poc precises que indiquen que s’hi troba documentació diversa d’aquell període que pot ser de gran interès per la investigació, com ara assistència social, assumptes de refugiats, de militars, del Consell de l’Escola Nova Unificada, d’alcaldes, eleccions municipals, fulles polítiques, el Grup Escolar Renaixença, la tramesa de paquets pels fronts i documents relatius a CNT-FAI. També n’hi ha de colònies escolars, la comissió gestora municipal provisional 1939, consells municipals del 1936 al 1939, de l’exèrcit republicà, hisenda, empreses, indústries de guerra, infermeres, junta de defensa passiva, municipalització de la riquesa urbana i caixa immobiliària, a més de registres de naixements, defuncions, matrimonis i la relació de subsidis a refugiats i altres lligalls sense identificar.

L’abast cronològic de la documentació va de l’any 1931 a 1942 i ocupa un total de 18 metres lineals de prestatgeria. El fet que aquesta documentació no estigui descrita ni classificada comporta el desconeixement del contingut i dificultats per als investigadors que en podrien treure informació de gran interès. Per això, des de l’Ajuntament s’han programat les tasques d’arxiu necessàries per al tractament de la documentació, en coordinació amb la direcció de l’Arxiu Comarcal del Bages.

En concret, les tasques realitzades han consistit en descriure en bases de dades i a nivell d’unitat documental la documentació, netejar i instal·lar la documentació en carpetes i capses de conservació i classificar els lligalls d’acord amb el Quadre de Classificació de la Documentació Municipal.

Per la realització de les tasques s’ha contractat un arxiver extern que hi ha dedicat 250 hores de feina, que han permès fer el tractament d’aproximadament el 25% de la documentació del fons. El personal auxiliar d’equipament de l’arxiu, adscrit a l’Ajuntament, ha ajudat en les tasques de tractament de la documentació. Un cop completada la feina, es farà difusió de les descripcions de la documentació a través del portal Arxius en Línia del Departament de Cultura.

La catalogació i descripció d’aquests fons era una demanda dels membres de l’Associació Memòria i Història de Manresa, historiadors que treballen en la recerca de nova documentació i que tenen molta dificultat de poder accedir amb facilitat a aquest fons.

Les tasques s’han realitzat amb el suport del Memorial Democràtic en el marc de les subvencions per a projectes d’activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica per a l’any 2024. Dins d’aquesta convocatòria, ha estat atorgada a l’Ajuntament una subvenció per import de 5.000 euros destinada a finançar les accions realitzades dins el Projecte de tractament de la documentació de l’època de la República, Guerra Civil i primer Franquisme del fons de l’Ajuntament de Manresa conservat a l’Arxiu Comarcal del Bages’, que ha tingut un cost total de 7.800 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.