orient mitjà
Israel i Hamàs admeten “avenços” en les negociacions per a un alto el foc a Gaza
Biden pressiona Netanyahu en la seva última setmana a la Casa Blanca per aconseguir l’alliberament dels ostatges
En una roda de premsa des de Jerusalem aquest dilluns, el ministre d’exteriors israelià, Gideon Saar, ha afirmat que hi ha hagut “alguns avenços” en les converses que mantenen a Doha, a Qatar, per a un alto el foc a Gaza i l’alliberament d’un centenar d’ostatges.
Per la seva banda, Hamàs considera que estan “molt a prop” d’arribar a un pacte amb Israel, segons ha explicat el mateix grup armat a la cadena CNN.
En la seva última setmana a la Casa Blanca, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha augmentat la pressió al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, per a un alto el foc “immediat” a Gaza.
En una trucada el diumenge, Biden va apressar Netanyahu a tancar un acord d’alto el foc i d’alliberament dels ostatges ara que les “circumstàncies regionals” al Pròxim Orient han “canviat radicalment” després de l’alto el foc al Líban, la caiguda del règim de Bashar al-Assad a Síria i el “debilitament de l’Iran”.
Des de fa més d’un any, els EUA, Qatar i Egipte intenten que Israel i Hamàs arribin a un acord d’alto el foc i d’alliberament dels ostatges que aturi la guerra d’Israel a Gaza.
Per la seva banda, l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al Thani, ha abordat aquest dilluns amb una delegació de Hamàs i una altra dels EUA l’estat de les negociacions de treva a Gaza, que es troben en un moment crucial davant la possibilitat de signar un acord amb Israel.
El mandatari de Qatar ha rebut en la seva oficina en el Palau de Lusail, a Doha, a una delegació del grup islamista palestí Hamàs, presidida per Jalil al-Hayya, amb la qual va tractar la situació de les converses per a aconseguir un alto el foc en l’enclavament palestí i aconseguir una treva prolongada, segons ha informat l’agència de notícies QNA de Qatar.
L’emir ha reiterat durant la trobada la postura ferma de Qatar de suport a la causa palestina i a l’establiment d’un Estat palestí independent a la frontera de l’any 1967, amb Jerusalem Est com a capital.
Posteriorment, Al Thani s’ha reunit amb Steve Witkoff, enviat del president electe estatunidenc, Donald Trump, a Orient Mitjà juntament amb el coordinador dels assumptes d’Orient Mitjà i Nord d’Àfrica en el Consell de Seguretat Nacional dels EUA, Brett McGurk.
En aquesta trobada han abordat la situació tant a Gaza com en els territoris palestins ocupats, a més dels últims avanços de les negociacions d’alto el foc, que també va tractar Al Thani en una trucada telefònica amb el president sortint dels EUA, Joe Biden.
Punts de desacord
Segons ha explicat Hamàs a la CNN, encara hi ha elements de desacord, com la retirada d’Israel del corredor de Filadèlfia, una franja de territori entre Gaza i Israel. El grup palestí armat també discrepa sobre l’amplada d’una “zona de seguretat” en la frontera nord i est amb Israel. Hamàs reclama tornar als 300-500 metres de separació que hi havia abans dels atacs del 7 d’octubre, mentre que Tel-Aviv exigeix que s’ampliï fins a 2 quilòmetres.
A més, Hamàs vol un alto el foc permanent en comptes d’una aturada temporal de les operacions militars israelianes.
Davant l’optimisme entre les parts per un possible acord, alguns membres d’extrema dreta del govern de Netanyahu han mostrat la seva oposició a un pacte amb Hamàs. En un missatge a la xarxa social X, el ministre de finances israelià, Bezalel Smotrich, ha avisat que seria “una catàstrofe per a la seguretat nacional” d’Israel.