Política

La llar de la independència

Amer és el municipi on va néixer i créixer el president de la Generalitat Carles Puigdemont

La vila veia reduïda la seva població any rere any des del 1970, però ara està guanyant ciutadans

Les grans inversions es poden dur a terme gràcies a les subvencions i ajudes de les administracions

En aquest mandat posaran “fil a l’agulla” per modificar el POUM del municipi

Par­lar d’Amer és par­lar d’inde­pendència i sen­ti­ment inde­pen­den­tista, sobre­tot quan el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont (Amer, 1962) va dei­xar apar­cat el peri­o­disme i es va cen­trar ple­na­ment en la política per defen­sar la senyera i aquest espe­rit de lli­ber­tat cata­la­nista. El líder de Junts per Cata­lu­nya, però, no en va ser l’impul­sor: el seu tiet Josep Puig­de­mont va ser el pri­mer alcalde del muni­cipi després del fran­quisme amb el par­tit naci­o­na­lista català Con­vergència Democràtica de Cata­lu­nya (CDC).

Tan­ma­teix, Amer és molt més que el poble que va veure créixer Puig­de­mont. La vila, amb 2.421 ciu­ta­dans, és un dels casos en què la població decrei­xia des del 1970, quan van arri­bar als 3.670 habi­tants, fins al 2001, quan van decaure fins als 2.180 ame­rencs. Ara hi ha joves i famílies que volen tor­nar a viure al poble, però la falta d’habi­tatge no els ho per­met. Així i tot, amb l’arri­bada de l’empresa bio­tec­nològica Hipra, que es va assen­tar al muni­cipi el 1971, el movi­ment social i la vida no van dei­xar de suc­ceir, fet que va evi­tar que el poble es buidés i, més enda­vant, va con­tri­buir al fet que tornés a créixer a poc a poc. La far­macèutica inter­na­ci­o­nal va ser la pri­mera de tot Europa a dis­se­nyar, desen­vo­lu­par i pro­duir una vacuna con­tra la covid, una fita que va posar Amer en el mapa mun­dial. De fet, l’empresa con­ti­nua por­tant a terme assa­jos clínics per veure l’efec­ti­vi­tat de la vacuna amb volun­ta­ris a l’hos­pi­tal Dr. Josep Tru­eta i ha posat en marxa un pro­jecte per tal que alum­nes de l’ins­ti­tut Mon­ti­livi de Girona sàpiguen com es fabrica una vacuna. En con­cret, seran els estu­di­ants de dos cicles supe­ri­ors i un de mitjà del cen­tre gironí i de l’ins­ti­tut Don Bosco, al País Basc, que també està invo­lu­crat en el pro­jecte. Des de l’ins­ti­tut des­ta­quen que una de les claus d’aquest pro­jecte és que els alum­nes podran expe­ri­men­tar per pri­mer cop amb tècni­ques que es fan ser­vir actu­al­ment a Hipra, ja que la mul­ti­na­ci­o­nal és una de les que més alum­nes cap­ten per fer pràcti­ques i, en la majo­ria d’oca­si­ons, s’hi aca­ben que­dant com a per­so­nal de l’empresa, que ja dis­posa d’uns 1.700 emple­ats apro­xi­ma­da­ment.

Amb tot, Amer encara manté l’essència de poble: no té grans superfícies ni cade­nes de super­mer­cats; con­ti­nuen com­prant a Ca l’Àngela, a la pes­ca­te­ria La Plaça, a la car­nis­se­ria Can Batet i a la pas­tis­se­ria Puig­de­mont, entre d’altres. I així volen con­ti­nuar, defen­sant no només la inde­pendència sinó allò que fa comu­ni­tat i que pro­te­geix l’eco­no­mia del muni­cipi, el comerç de pro­xi­mi­tat. De fet, tant l’alcal­dessa del muni­cipi, Maria Rosa Vila, com el cap de l’opo­sició, Edu­ard Àngel Sànchez, coin­ci­dei­xen en la visió del poble que volen per al futur: sos­te­ni­ble, que tin­gui cura medi­am­bi­en­tal, amb cohesió comu­nitària, i que pre­servi la iden­ti­tat i la seva riquesa natu­ral per asse­gu­rar el desen­vo­lu­pa­ment harmònic del poble.

D’acord amb aquesta filo­so­fia, han enge­gat la cons­trucció d’una depu­ra­dora i han posat a lici­tació dos pro­jec­tes d’ins­tal·laci­ons foto­vol­tai­ques, a la llar de Sant Miquel i a Can Boles. D’altra banda, han ampliat –a través de la Dipu­tació de Girona– les ins­tal·laci­ons de pla­ques a l’escola i al camp de fut­bol.

És un con­sis­tori petit, però l’Ajun­ta­ment demana totes les sub­ven­ci­ons Next Gene­ra­tion i les aju­des esta­tals dis­po­ni­bles per poder ini­ciar grans pro­jec­tes que, d’una altra manera, no seria pos­si­ble fer. Per exem­ple, amb aquests fons s’estan cons­truint, a banda de la depu­ra­dora, dues pas­sa­rel·les a la C-63 i la reno­vació d’una cano­nada d’aigua, entre altres coses. Per la seva banda, el con­sis­tori s’ha pro­po­sat reno­var l’enllu­me­nat que falta amb bom­be­tes led i vol ini­ciar, amb par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, una remo­de­lació del cemen­teri per fer-lo més acces­si­ble: treure-hi esgla­ons, can­viar el terra de pedres perquè hi pugui pas­sar una cadira de rodes, etc. Això sí, el pro­jecte del cemen­teri es farà en con­junt, però un cop deba­tut amb els ciu­ta­dans i apro­vat, es començarien les obres per parts.

Així i tot, la car­re­tera prin­ci­pal que tra­vessa Amer con­ti­nua sent un perill: cada cop hi ha més cot­xes i més cami­ons que cir­cu­len per una via estreta, tan­cada i obso­leta, del tot insu­fi­ci­ent per al trànsit de la zona. En aquest sen­tit, l’any 2015 ja es va pre­sen­tar una modi­fi­cació del POUM per part de l’equip de govern que hi havia en aquell moment –CiU, amb l’alcalde Albert Plana–, però Urba­nisme i Infra­es­truc­tu­res va tirar enrere el pro­jecte i no el va apro­var.

Més enda­vant, entre la mala maror que hi havia al con­sis­tori i la covid, es va anar poster­gant fins ara: la bat­llessa anun­cia que començaran a revi­sar el pla que es va redac­tar al seu moment i, en tot cas, el modi­fi­ca­ran perquè esti­gui actu­a­lit­zat amb les nor­mes i lleis d’ara. No obs­tant això, asse­gura que no podran tenir-lo a punt aquest man­dat. És molt fei­xuc i volen, a més a més, fer un recompte per tenir un inven­tari de camins (per saber quins són públics i quins són pri­vats dins dels 40 quilòmetres qua­drats de ter­ri­tori) i afe­gir-hi l’orde­nació muni­ci­pal dels habi­tat­ges que hi ha al nucli antic. Tota una ope­ració renove del poble que, sens dubte, no es mate­ri­a­lit­zarà d’un dia per l’altre.

Per la seva banda, l’ara regi­dor no ads­crit Edu­ard Àngel Sànchez (abans, cap de l’opo­sició d’ERC) creu que les coses can­vien, així com la vellesa i la manera d’enve­llir, i que pot­ser s’estan plan­te­jant dinàmiques i can­vis estruc­tu­rals o ins­ti­tu­ci­ons pen­sant en la gent gran d’abans. És a dir, que s’hau­rien d’actu­a­lit­zar o moder­nit­zar algu­nes ins­tal·laci­ons perquè esti­guin en con­sonància amb el que la gent del poble neces­sita. Així i tot, és un dels pobles de la Selva on més bona sin­to­nia hi ha entre l’equip de govern i l’opo­sició. Al cap i a la fi, com asse­vera tant l’alcal­dessa com Edu­ard Àngel Sànchez, tre­ba­llen con­jun­ta­ment pel bé del poble, sense mirar colors ni par­tits; de tota manera, el regi­dor des­carta unir-se al grup muni­ci­pal a l’alcal­dia –tam­poc se n’ha par­lat.

Final­ment, la vila dona cabuda des de fa nou anys a un cicle de con­certs que dura des del gener fins al març, i que té un gran èxit any rere any, amb una bona car­te­llera i que es fa tant al Tea­tre El Casal com al mones­tir d’Amer, un paratge únic per gau­dir de l’espec­ta­cle.

La política
La vila d’Amer, curiosament (o no), ha tingut gairebé sempre un ajuntament dirigit per CiU, i amb alcaldies que semblava que s’heretaven: Josep Junquera Fusellas, del 1983 fins al 1991, i el seu germà Narcís, del 1993 fins al 1999. Abans d’ells, en plena dictadura de Primo de Rivera (1923-1930), va governar un familiar seu, Josep Fusellas i, del 1939 al 1973, en l’època de Franco, Narcís Junquera. A banda, els dos únics dirigents de l’Ajuntament d’Amer que no eren de CiU van ser Joan Güell (independent) i Xavier Targa, d’ERC. Actualment, i després d’un govern convuls del 2015 al 2019, encapçala el consistori Maria Rosa Vila, de Junts per Catalunya (antiga CiU), des de fa deu anys: un dels governs municipals més estables dels últims anys i amb menys deute del consistori gràcies a polítiques “realistes”, com ella mateixa defineix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.