Projectes a mida a Palau-solità
Esquerra governa a Palau-solità i Plegamans amb dotze regidors, sis més que en el mandat anterior
La construcció d’un complex esportiu amb piscines és el principal repte d’aquest 2025
Es transformarà l’avinguda Catalunya, que creua la ciutat, per donar protagonisme als vianants
L’ampliació i millora d’equipaments és un dels reptes que té Palau-solità i Plegamans. El juny del 2024, la ciutat vallesana inaugurava la biblioteca l’Alzina, un edifici singular al centre de la ciutat, totalment accessible i sostenible. El nou equipament obria portes després de superar diversos entrebancs i dels dubtes que es van generar entre part de la població perquè suposava invertir-hi sis milions d’euros. Iniciada durant la darrera etapa socialista al govern i finalitzada per l’executiu actual d’ERC, la biblioteca ha esdevingut, com indica l’alcalde Oriol Lozano, “un projecte de poble” que ha tingut bona acollida entre els veïns. Fins i tot més de l’esperada. Aquest 2025, la proposta de ciutat és la construcció d’un complex esportiu amb piscines. Tot i el consens existent entre l’equip de govern i l’oposició pel que fa a la necessitat d’aquest nou espai, en el darrer ple de pressupostos es van plantejar dubtes sobre la forma de finançament d’un equipament que costarà més de set milions d’euros, i que implica la petició d’un crèdit i l’ús de subvencions de diverses administracions. Lozano defensa l’operació, mentre que Marc Sanabria, del PSC i cap de l’oposició, es pregunta com s’encabirà en un pressupost “ajustat”. En tot cas, el projecte tira endavant i s’espera que les obres comencin aquest 2025. La iniciativa, que vol donar resposta a una demanda de fa molts anys dels veïns, inclou dues piscines interiors i dues d’exteriors i sales esportives. El consistori va començar a treballar en la proposta el mandat passat amb un pla de viabilitat per estudiar les dimensions de l’espai d’acord amb les necessitats de la població.
La construcció d’un nou tanatori municipal és un altre dels projectes que té entre mans l’executiu republicà aquest 2025. Ve de l’anterior mandat però en els darrers mesos ha generat rebuig entre veïns de Can Cortès, el barri on s’ha projectat. Des del consistori, indiquen que tot el procés ja està molt avançat per plantejar ara canvis d’ubicació. Des de l’oposició, també posen sobre la taula que cal una millora dels equipaments per a la gent gran, en concret, el casal d’avis, que ja existeix. Sanabria assenyala que en un futur es podria plantejar la construcció d’un nou espai i que en aquest mandat ja caldria començar a treballar-hi. L’alcalde, però, afirma que ja s’està actuant en clau interna per oferir un espai millor per a la gent gran, com recull el pla d’actuació municipal, però se’n descarta, per ara, un de nova construcció. El que sí que tira endavant és la creació de l’empresa municipal de serveis amb què l’equip de govern vol gestionar inicialment els serveis de neteja i la deixalleria, però que vol anar ampliant amb altres temes com l’aigua i un aparcament.
Aquest 2025, també es donarà el tret de sortida a la transformació de l’avinguda Catalunya, un dels principals eixos viaris de Palau. Es preveu que els treballs, que es faran per trams, comencin l’abril vinent, segons indica l’alcalde. S’estima que els treballs a la via que creua tot el poble de punta a punta suposin una inversió de prop de tres milions d’euros. Actualment, es manté la configuració pròpia d’una carretera i, per tant, predomina l’espai per al pas de vehicles. De fet, pertanyia fins fa tres anys a Territori, de la Generalitat, i ara està en mans de l’Ajuntament, cosa que facilita que es puguin fer les obres per transformar una carretera per on històricament han passat molts vehicles en un espai més segur per als vianants. Hi ha trams amb habitatges o comerços però no continuïtat a les voreres, fet que es vol solucionar amb la intervenció urbanística.
Tranquil però ben situat
A cavall del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, Palau-solità i Plegamans és un municipi que manté l’esperit de poble –és un lloc tranquil envoltat de camps– tot i els canvis urbanístics i poblacionals viscuts a partir dels anys setanta i vuitanta. A 25 quilòmetres de Barcelona, 11 de Sabadell i 13 de Granollers, Palau va atraure població que buscava tranquil·litat i proximitat alhora. Des dels noranta fins ara s’ha passat de 5.000 a 15.000 habitants. En clau econòmica, la ciutat es troba a l’eix de la riera de Caldes, una àrea que també inclou Caldes de Montbui, Sentmenat, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda i la Llagosta. Per sumar sinergies, l’any 2014 es va crear una associació de municipis que aplega 33 polígons i més de 3.100 empreses. De fet, un dels principals sectors de la ciutat és l’industrial, i entre les empreses que hi ha al municipi destaca, per exemple, Mango.
La majoria d’ERC
L’any 2019 Esquerra guanyava les eleccions i Oriol Lozano se situava al capdavant de l’Ajuntament amb sis regidors. El PSC, partit que havia dirigit la ciutat des del 2011, va quedar segon, amb cinc edils, per una diferència de 94 vots. La resta de formacions que configuraven el consistori van ser Junts per Palau, Ciutadans i Primàries. ERC va pactar amb Junts i es va dibuixar un executiu local amb nou regidors. La situació va canviar l’any 2023. Lozano va aconseguir majoria absoluta, amb dotze regidors, i va veure com la ciutadania li donava suport per tirar endavant un projecte tocat pel temps de pandèmia. El PSC va baixar fins a tres, mentre que Junts i Ciutadans van quedar amb un únic representant, respectivament. Històricament, però, a Palau havien guanyat les eleccions municipals convergents o socialistes.
Col·laboració amb la UAB
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) col·labora des de fa quatre anys amb l’Ajuntament de Palau-solità. En aquest temps, l’alumnat de la UAB ha treballat amb el personal tècnic de diverses regidories del consistori, ciutadania experta en temes locals, gent gran i personal de centres educatius per crear conjuntament propostes concretes per donar resposta a alguns dels reptes del poble en àrees com ara educació i patrimoni. El projecte ha fet aquest febrer un altre pas endavant amb la presentació del Campus d’Innovació Social i Educativa, que té Palau com a primer municipi adherit. Des de l’Autònoma esperen que més municipis s’afegeixin a la iniciativa.