Unió Europea
Brussel·les reforçarà la seguretat dels cables submarins per l’augment d’incidents al Bàltic
La Comissió Europea també incrementarà les avaluacions de risc de les infraestructures
Davant l’increment dels atacs contra cables submarins al mar Bàltic, la Comissió Europea ha presentat una sèrie de mesures per garantir el funcionament d’aquesta infraestructura crítica per a les telecomunicacions. Augmentar els requisits de seguretat i les avaluacions de risc dels cables submarins serà una de les prioritats de l’executiu d’Ursula von der Leyen, que també prioritzarà el finançament per desplegar cables “nous i intel·ligents”.
Alhora, la CE insta els estats membres a augmentar la vigilància de les amenaces al Bàltic, però també al Mediterrani i a altres conques marítimes, per “obtenir una visió global de la situació” i així poder alertar i donar resposta més ràpidament. També proposa augmentar la capacitat de reparació d’aquestes infraestructures energètiques i d’Internet.
Les mesures, presentades avui en roda de premsa des de Hèlsinki (Finlàndia) per l’alta representant per a la Política Exterior de la UE, Kaja Kallas, les havia anunciat la presidenta Von der Leyen a principis de mes, quan Estònia, Letònia i Lituània es van desconnectar oficialment de la xarxa de subministrament elèctric de Rússia i Bielorússia.
Més enllà del reforç de la seguretat i vigilància, Brussel·les també insta a aplicar sancions i mesures diplomàtiques contra “els actors hostils” i la “flota fantasma” del Kremlin que se sospita que és la causant dels atacs. Es tracta d’un seguit de vaixells que Rússia fa servir per eludir les sancions occidentals contra les seves exportacions de petroli per la invasió d’Ucraïna.
La CE preveu presentar a finals d’any una cartografia de les infraestructures de cables submarins existents i previstos, una avaluació sobre els riscos d’aquestes infraestructures, una “caixa d’eines” amb mesures pal·liatives, i una llista prioritària de projectes de cables “d’interès europeu”.
Protecció de l’OTAN
L’anunci de Brussel·les arriba setmanes després que el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, anunciés el desplegament d’un operatiu al Bàltic per protegir els cables submarins. Es tracta de la missió “Sentinella del Bàltic”, integrada per fragates, avions de patrulla marítima i una petita flota de drons navals per vigilar i dissuadir nous atacs. En els últims mesos, l’OTAN ha detectat danys en cables submarins que connecten Lituània i Suècia, Alemanya i Finlàndia i, més recentment, Estònia i Finlàndia.