Política

Cengiz Çiçek

Parlamentari del Partit Popular per la Igualtat i la Democràcia (DEM)

“La negació del poble kurd ha estat derrotada al segle XXI”

“Öcalan vol que el problema kurd sigui eliminat del conflicte i de la guerra i que es tracti des d’un àmbit polític”

“L’acostament entre el DEM i Erdogan és fruit dels canvis a l’Orient Mitjà, que han modificat l’equilibri que hi havia a la regió”

La guerra és un mitjà del capitalisme per sortir de la crisi i s’està estenent al poble
El conflicte del Kurdistan va més enllà de les fronteres de Turquia Si la qüestió kurda no es resol de manera democràtica, no hi haurà Constitució democràtica a Turquia

En els darrers mesos, l’acostament entre el DEM i el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (l’AKP, el partit d’Erdogan) i el Partit del Moviment Nacionalista (l’MHP, partit de dreta ultranacionalista turc) ha estat notícia a la premsa local. El líder de l’MHP qualificava el DEM de terrorista i ara apareixen a les imatges protagonitzant una encaixada de mans. El 29 de desembre, el líder kurd Abdullah Öcalan, des de l’illa presó Imrali, on està empresonat des del 1999, va emetre un comunicat per demanar l’acostament entre kurds i turcs i per remarcar la necessitat d’un temps de pau. Els mitjans turcs parlen de l’emissió d’un nou comunicat històric durant aquest mes per buscar una solució des de la política i la legalitat del conflicte enquistat.

Podem anomenar aquest acostament “procés de pau”?
Encara no podem parlar d’un procés de pau en aquesta fase. Cal aclarir alguns titulars. A hores d’ara, hi ha agendes que diuen que Abdullah Öcalan farà un comunicat. És possible que després de veure el seu missatge puguem parlar d’un procés de pau. Però en aquest moment, tant per les experiències passades com pel pes de la qüestió kurda, és massa aviat.
Quina és la naturalesa d’aquest apropament?
Un dels principals factors d’aquest apropament són els canvis a l’Orient Mitjà. L’escenari geopolític que s’ha creat amb la caiguda del règim d’Al-Assad i amb el procés ofensiu que Israel va començar l’any passat sembla haver canviat l’equilibri que hi havia a la regió amb els EUA i Rússia. Per tant, hi ha en joc moltes coses, i cada estat ha d’actuar a la seva manera. Aquest nou equilibri és el factor principal que provoca aquest apropament. Hi ha necessitat d’unificació política. Turquia ha d’abandonar l’enfocament tradicional de la qüestió kurda, que ara s’ha convertit en una qüestió global. Està experimentant dificultats a causa d’això. Öcalan vol que el problema kurd sigui eliminat del conflicte i de la guerra i que es tracti des d’un àmbit polític. Tots els processos es basen en els condicionants internacionals i en l’esperança de les accions entre els actors rellevants.
La funció del DEM en aquestes converses és fer de mediador com ho va fer durant el procés de Dolmabahçe?
Cada nou procés és la continuació del procés anterior. En termes de conseqüències, no diria que aquesta relació continua, però sí que la gestió segueix des del procés de pau de Dolmabahçe, entre el 2013 i el 2015. La pau és una necessitat per a nosaltres. És una cosa a la qual no es pot renunciar. El DEM és un partit que està disposat a pagar un preu per la solució de la qüestió kurda dins d’una base democràtica a Turquia. I és un partit que facilitarà tot tipus de coses. Si comencen les negociacions, hi haurà una necessitat de mediació. Estarem disposats a fer-ho. I ho farem. I farem encara més que això. Però crec que hauríem de fer una distinció aquí. L’Estat està tractant amb el PKK, el moviment kurd, un moviment descrit com a il·legal en el marc de les lleis. Per tant, l’organització amb la qual l’Estat vol negociar no és el DEM. L’Estat diu: aturem la lluita armada. Llavors hauria d’haver-hi una mediació. Per descomptat, hi hauria d’haver un període d’espera. Per tal que el procés avanci, l’Estat s’hauria d’aproximar a l’organització a través d’aquest procés de mediació. Perquè el problema es resolgui, el DEM ha d’estar directament en contacte amb el PKK, en contacte amb les seves autoritats. I creiem que Öcalan pot resoldre el problema fent un diàleg amb el PKK perquè el procés no torni a fallar. El PKK ha de poder tenir connexions i converses amb Öcalan. El nostre paper com a partit DEM és fer del problema una qüestió social des d’una perspectiva democràtica i organitzar la diplomàcia pública.
És Öcalan, per tant, qui lidera aquest apropament?
Sens dubte. Sí. Ha de ser-ho, perquè és el líder del PKK. L’organització l’accepta com el líder, com el president. El volen escoltar. No només a Turquia, sinó a les quatre parts del Kurdistan, a Europa i en moltes parts del món, el poble kurd considera Öcalan el seu líder. El descric com el negociador principal. És difícil ser l’únic, però objectivament ell és vist d’aquesta manera.
Aquesta és la primera vegada en deu anys que membres del DEM poden visitar Öcalan a la presó.
Durant anys l’Estat ha privat Öcalan dels seus drets legals. Com a figura política, com a actor, com a líder d’un poble, com a líder d’una organització, se li ha impedit tenir el seu paper des de la presó. Es veu com un rival polític o un enemic i l’intenten mantenir en les posicions més desfavorides. Aquesta és la lògica de l’actuació del govern, i per això va ser lliurat a Turquia el 1999. Però la història ha demostrat que, per molt que sigui empresonat, les seves idees, els seus escrits, els seus llibres i l’organització han continuat presents en la societat.
Per què s’ha permès ara aquesta visita?
El segle XX és un segle basat en la negació kurda a l’Orient Mitjà. Els kurds es van dividir en quatre estats. I tots aquests estats i el sistema internacional global van ser construïts sobre la negació kurda. Però, al segle XXI, la negació kurda ha estat derrotada. Tant per la lluita dels kurds com per les lluites de poder a la regió, els kurds han entrat en la balança. A causa de la posició geopolítica de la seva terra, tots els actors globals regionals tenen a dins el moviment kurd i el poble kurd. Crec que el fet d’enviar una delegació a Imarli és una mostra de la consciència d’aquest canvi de situació històrica.
Com creu que els interessos internacionals han influït en aquest acostament? La caiguda del règim d’Al-Assad, el nou govern de Trump i el poder d’Israel a la zona són els factors clau?
No hi ha dubte que no hem de passar per alt com canvia la situació amb Trump o sense Trump, i la posició d’Israel fa un any i la d’un any més tard, independentment de si Damasc hagués caigut o no. A l’Orient Mitjà, i en realitat a tot el món, hi ha una guerra hegemònica, un conflicte econòmic entre la Xina i els Estats Units i un conflicte polític entre Rússia i els Estats Units. Aquests conflictes no són nous, però crec que hauríem de dibuixar la línia aquí. Hi ha una guerra hegemònica al món capitalista perquè el capitalisme està experimentant una crisi. Una de les maneres de sortir d’aquesta crisi, en realitat, és estendre la guerra a la geografia. Per al capitalisme, doncs, la guerra és un mitjà per sortir de la crisi. La guerra s’està estenent al poble, per als kurds i per la resta del món. Aquest és un factor fonamental. Els kurds lluiten per la seva llibertat, lluiten pels seus drets i contra aquest sistema hegemònic del segle XXI.
Com beneficia l’apropament entre els kurds i els turcs el Kurdistan de Síria tenint en compte els atacs que hi ha del proturc Exèrcit Nacional Sirià (SNA)?
Per a un acord de pau entre l’Estat turc i el moviment kurd, el PKK, la qüestió s’hauria d’eliminar de l’àmbit del conflicte i de la guerra, i s’hauria d’emmarcar en una base legal i política. En primer lloc, hauríem d’eliminar el fet que l’Estat kurd pugui ser una amenaça per a Rojava. Com he dit abans, el problema kurd és un problema regional. Avui, el concepte de guerra no és només un concepte a Turquia. Per tant, no és un conflicte dins de les fronteres, sinó que va més enllà. Estem parlant d’una guerra diplomàtica, militar, cultural i econòmica per a tots els kurds. No només d’una guerra militar. Estem parlant d’un estat que s’oposa també al dret dels kurds al Japó. Si aquest acostament a Turquia realment aconsegueix la pau, crec que l’amenaça militar i armada a Rojava serà eliminada.
L’interès d’Erdogan de mantenir-se en el poder o de tenir suport per aprovar una nova Constitució ha provocat, en part, aquest apropament cap al seu partit?
No és una pregunta que realment m’ocupi a mi. Mentre la qüestió kurda no es resolgui sobre una base democràtica, no hi haurà Constitució democràtica a Turquia. Cada Constitució que es faci en un entorn en què no s’estableixin els drets dels kurds serà un procés amb un estàndard democràtic molt baix. En realitat, tothom hi guanyaria, en aquesta direcció. Però això no significa que l’AKP, com a partit polític, vulgui adaptar la solució democràtica de la qüestió kurda als seus interessos polítics. La gent està sagnant. Milions de persones són desplaçades. S’està fent una migració forçada. Desenes de milers de persones hi han perdut la vida. Estem parlant d’un problema en què centenars de milers de persones van a la presó. I és un problema que afecta tothom econòmicament i culturalment. Si el problema de la democràcia es resol quan hi hagi la nova Constitució de l’AKP tot es resoldrà. Ho hem de mirar des d’aquí. En cas contrari, reduirem el problema. Hem reduït la qüestió kurda. Som un moviment que defensa la democràcia i la llibertat contra la monarquia del govern. No només hi ha kurds en aquesta causa, hi ha totes les forces turques.
La gent podria acusar-los d’hipocresia perquè mentre Turquia bombardeja Rojava, arresta activistes i fa fora dels ajuntaments els alcaldes del DEM, vostès negocien amb ells.
Aquesta acusació d’hipocresia o de no ser sincers és una injustícia molt dura per a nosaltres, perquè som els que vam ser assassinats i reprimits per Erdogan. Hi ha gent que diu aquestes coses, però no són els que són assassinats, empresonats o reprimits. Aquests som nosaltres. Sempre hem estat en les condicions més difícils, hem lluitat per la igualtat, la llibertat i la democràcia. Continuarem fent això, però aprofitarem totes les oportunitats per a la possibilitat de pau.

Perfil

Dirigent històric del partit kurd

Cengiz Çiçek va néixer el 1978 a Tunceli, fill d’una família àrab alevita. És advocat i polític del Partit Popular per la Igualtat i la Democràcia (DEM), conegut com “el partit kurd”. El 2009 va ser l’advocat d’Abdullah Öcalan, líder històric del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) –organització considerada il·legal a Turquia–, i va ser arrestat del 2011 al 2014 juntament amb 45 advocats més que representaven el líder. El 2018 va ser copresident de la branca d’Istanbul del Partit Democràtic del Poble (HDP) –antecedent del DEM– i va ser detingut sis dies acusat de terrorisme. Es va mostrar en contra del tancament del partit HDP i dona suport a les Cumartesi Anneleri, el grup de mares que des del 1995 es troben cada dissabte com a mostra de desobediència civil per protestar per les desaparicions dels seus fills, molts dels quals, de regions kurdes. Des del juny del 2023 és parlamentari de la Gran Assemblea de Turquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia