Política

Isabel Garcia Ripoll

Alcaldessa (Santa Perpètua en Comú)

“Estem prenent totes les mesures per equilibrar la situació”

“Ni estem en fallida, ni en bancarrota, com han dit alguns. Ens ha obert la finestra a replantejar-nos maneres de fer i optimitzar”

“Hem de complir la normativa i arribar al 60% del reciclatge el 2030 i, ara per ara, estem al voltant del 40%”

La percepció general de la ciutadania és que hi ha molt bon servei en el nou CUAP Es planteja la rehabilitació de la B-140 per millorar la seguretat de les persones

Aquest 2025, farà 30 anys que Isa­bel Gar­cia és a l’Ajun­ta­ment de Santa Perpètua de Mogoda, pri­mer, com a regi­dora i, després, com alcal­dessa. Fa cinc man­dats que és al cap­da­vant de l’Ajun­ta­ment, la que n’acu­mula més al Vallès Occi­den­tal. Entoma l’equa­dor del man­dat amb rep­tes com ara la situ­ació econòmica del con­sis­tori i la implan­tació de nous con­te­ni­dors.

Des del novem­bre, s’ha produït el ces­sa­ment del regi­dor de Ser­veis Econòmics, han apro­vat un pla de sane­ja­ment i, final­ment, pror­ro­gat el pres­su­post.
Teníem un grup de deu regi­dors que van sor­tir de les dar­re­res elec­ci­ons. Hem anat tre­ba­llat, però han sor­tit algu­nes dis­crepàncies de gestió amb aquest regi­dor i, amb el temps, hi ha hagut un dis­tan­ci­a­ment i falta de con­fiança envers a ell. És clar que aques­tes deci­si­ons són dures i s’intenta bus­car solu­ci­ons, però hi va haver una situ­ació en què era difícil tre­ba­llar ple­gats. El regi­dor ha dei­xat les seves com­petències, no l’acta. Hem reor­ga­nit­zat el govern. És una nova orga­nit­zació política amb mol­tes pers­pec­ti­ves de futur. Des del punt de vista tècnic, hi ha hagut una sen­sació d’aire fresc. Un dels pro­ble­mes que teníem és que el regi­dor que ha sor­tit com­par­tia poc, no hi havia dis­cus­si­ons a l’hora de pren­dre deci­si­ons de manera trans­ver­sal. D’altra banda, al novem­bre, des de la Gene­ra­li­tat ens van dir que hem de fer un pla de sane­ja­ment. Vam incom­plir un dels indi­ca­dors de solvència finan­cera del 2023. Tot i que l’exer­cici es va tan­car en posi­tiu, l’estalvi net va ser nega­tiu i no com­pleix la legis­lació vigent. Altres indi­ca­dors, com ara la solvència amb el deute viu i el període de paga­ment a proveïdors, els com­plim.
Què suposa el pla de sane­ja­ment?
Té com a objec­tiu equi­li­brar la relació entre les pre­vi­si­ons d’ingres­sos i de des­pe­ses i afecta tots els capítols pres­su­pos­ta­ris els pro­pers tres anys. Estem pre­nent totes les mesu­res per equi­li­brar la situ­ació. Hem dema­nat l’acom­pa­nya­ment de la Dipu­tació. La mateixa Dipu­tació ens va dir que, el 2024, hi havia 18 ajun­ta­ments en la mateixa situ­ació i que pre­ve­ien que, el 2025, seríem una cin­quan­tena.
Com s’arriba a aquesta situ­ació?
Hi ha un ven­tall de fac­tors que fan que Santa Perpètua i altres ajun­ta­ments ens tro­bem en aquesta situ­ació. Hi va haver una pandèmia, la guerra d’Ucraïna i altres fac­tors que van fer que el govern per­metés que uti­litzéssim els estal­vis per fer front a la situ­ació que ens va venir de sobte. Ara, s’ha aca­bat, i es tor­nen a apli­car totes les nor­ma­ti­ves rela­ci­o­na­des amb els recur­sos d’un Ajun­ta­ment. Hem de fer un pla finan­cer per tor­nar a tenir els estal­vis que marca la llei.
Per què han deci­dit pror­ro­gar el pres­su­post?
Pot sem­blar il·lògic, perquè tenim una majo­ria sobrada, però ens vam tro­bar amb dife­rents esce­na­ris. D’una banda, ens va arri­bar el pla de sane­ja­ment a finals d’any, el regi­dor també ho va dei­xar a finals d’any i havíem de fer una reducció con­si­de­ra­ble del pres­su­post, sobre tres o qua­tre mili­ons, en una set­mana de temps. No teníem temps de posar els pro­jec­tes al damunt de la taula, d’ana­lit­zar-los i de veure com es feien els rea­jus­ta­ments com a govern. Vam con­si­de­rar que no era oportú fer una reducció lineal d’un 15% en totes les par­ti­des. Vam deci­dir tenir dis­cus­si­ons tran­quil·les, veient on podem fer ajus­tos i ree­qui­li­brar els comp­tes sense afec­tar massa la ciu­ta­da­nia. Vam veure la pos­si­bi­li­tat de pror­ro­gar el pres­su­post. Hem sor­tit amb 46 mili­ons, com el del 2024, però amb el com­promís intern del govern que la des­pesa màxima serà de 42 mili­ons, el que ens marca el pla de sane­ja­ment per tal de ree­qui­li­brar els comp­tes. Estem deba­tent com opti­mit­zar al màxim els recur­sos sense que suposi una reducció de pro­jec­tes envers a la ciu­ta­da­nia. El 2024, ja podem dir que vam tan­car en posi­tiu i el que ens queda és el cri­teri de l’estalvi net.
Diria que l’Ajun­ta­ment està en situ­ació econòmica deli­cada?
Ni estem en fallida, ni en ban­car­rota, com han dit alguns. No és així. Ara és un moment en què hem de pren­dre les mesu­res necessàries per redreçar una situ­ació no desit­jada, però que ens ha obert la fines­tra a replan­te­jar-nos mane­res de fer i d’opti­mit­zar recur­sos. No només es tracta de fer res­tric­ci­ons de pro­jec­tes i pro­gra­mes, sinó també de bus­car més ingres­sos. Tenim un ven­tall molt ampli per poder recap­tar més. Amb l’opo­sició tenim el com­promís d’anar tre­ba­llant totes les qüesti­ons.
Com va la implan­tació dels con­te­ni­dors intel·ligents?
Podria anar millor. És un sis­tema molt inno­va­dor. Les empre­ses que es pre­sen­ten fa la sen­sació que encara no ho tenen tot per la mà i ens estem tro­bant amb mol­tes tra­ves. Ja hau­ria hagut d’estar imple­men­tat des de mit­jans de l’any pas­sat, però, quan es va fer la con­cessió de la plica, la segona empresa va denun­ciar i va que­dar atu­rat uns mesos. Ho tenim pre­vist per al pri­mer qua­dri­mes­tre. S’estan repar­tint tar­ge­tes i fent xer­ra­des infor­ma­ti­ves. És un tema con­tro­ver­tit i que a la ciu­ta­da­nia li costa una mica enten­dre. S’ha de fer molta peda­go­gia per acon­se­guir l’objec­tiu, que és aug­men­tar el per­cen­tatge de reci­clatge. Hem de com­plir la nor­ma­tiva i arri­bar al 60% del reci­clatge el 2030 i, ara, estem al vol­tant del 40%. Per cri­te­ris econòmics i per cri­te­ris ambi­en­tals, hem de fer-ho bé. Amb els con­te­ni­dors tan­cats, que­da­ran regis­tra­des les vega­des que s’obren els con­te­ni­dors i, per tant, a cada per­sona se li podrà apli­car la taxa justa.
Al desem­bre, es va posar en marxa el CUAP.
Era un equi­pa­ment molt espe­rat que molts muni­ci­pis ens esta­ven dis­pu­tant, i des de l’ICS van deci­dir que estigués a Santa Perpètua. Va entrar en fun­ci­o­na­ment el 2 de desem­bre, està obert les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, per aten­dre les urgències d’inten­si­tat baixa i mit­jana tant d’adults com pediàtri­ques. Hi ha hagut una polèmica entre la ciu­ta­da­nia: als CUAP no hi ha pedi­a­tres, però sí ser­vei de pedi­a­tria; els pro­fes­si­o­nals que ate­nen les cri­a­tu­res, si veuen que cal, les deri­ven a l’hos­pi­tal de referència. La per­cepció gene­ral de la ciu­ta­da­nia és que hi ha molt bon ser­vei.
Sem­bla que es des­en­ca­lla la millora de la B-140.
En el ple del 30 de gener, es va apro­var un con­veni entre la Gene­ra­li­tat i els ajun­ta­ments de Bar­berà i Santa Perpètua per crear una comissió de mobi­li­tat de la B-140, perquè els muni­ci­pis que som a tocar poguéssim reu­nir-nos de manera periòdica per anar ava­lu­ant i fent pro­pos­tes per millo­rar la gestió i el pro­jecte, ara que sem­bla que és damunt la taula i que la Gene­ra­li­tat farà les millo­res d’aquesta via. Es plan­teja reha­bi­li­tar-la per millo­rar la segu­re­tat de les per­so­nes; hi ha hagut mol­tes que s’hi han dei­xat la vida per la inse­gu­re­tat. També arre­glar les para­des d’autobús. I no hi ha car­ril bici. És una via que s’ha adap­tar als temps actu­als. I, sobre­tot, s’han de trac­tar les con­ne­xi­ons amb les auto­pis­tes, perquè es pro­du­ei­xen molts embus­sos. A banda del pro­jecte de reha­bi­li­tació, hi ha el de la rotonda de Can Sabau.
Després de tants anys com a alcal­dessa, es plan­teja con­ti­nuar?
Aquest any, faig 64 anys i, evi­dent­ment, arri­barà el moment que em jubi­laré. Ara per ara, no ens ho hem plan­te­jat dins de Santa Perpètua en Comú. Quan arribi el moment, amb el meu par­tit pren­drem la decisió per tal de fer el traspàs en con­di­ci­ons, de manera tran­quil·la, perquè l’objec­tiu és que Santa Perpètua en Comú con­tinuï amb el nos­tre pro­jecte, ja que con­si­de­rem que és el millor per a la ciu­tat. El tema no està damunt de la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.