Política

Olesa, el municipi més segur?

Les dades del Ministeri de l’Interior determinen que el municipi té la taxa de criminalitat més baixa de l’Estat

L’alcalde constata que els delictes han disminuït en un any i lamenta la recent mort violenta en un narcoassalt

El PSC veu un “excés de cofoisme” en el govern municipal i assenyala la Rambla com un entorn “conflictiu”

Parent aposta per una campanya transversal per atacar l’incivisme amb més educació i més sancions
Les càmeres a les entrades d’Olesa detecten matrícules de cotxes robats o titulars amb antecedents policials

El dar­rer balanç de cri­mi­na­li­tat del Minis­teri de l’Inte­rior situa Olesa de Mont­ser­rat, al Baix Llo­bre­gat, com el muni­cipi amb la taxa de cri­mi­na­li­tat més baixa de l’Estat espa­nyol, amb 17,71 infrac­ci­ons penals per cada mil habi­tants. “Jo no sé si som el poble més segur o no, crec que de vega­des els resul­tats són inter­pre­ta­bles, i tam­poc ens coin­ci­dien del tot els resul­tats del minis­teri amb els de l’Ajun­ta­ment, però sí que és cert que a Olesa hem dis­minuït els delic­tes res­pecte a l’any 2023; el 2024 hem tin­gut uns resul­tats molt més bons. Per tant, a mi m’agrada dir que Olesa és un poble segur”, observa l’alcalde, Jordi Parent.

En con­cret, Olesa va regis­trar 437 infrac­ci­ons penals durant el 2024 (només dar­rere de Man­lleu), men­tre que la mit­jana esta­tal era de 41 delic­tes per cada mil habi­tants, “una de les més bai­xes del món”, segons el minis­teri de Fer­nando Grande-Mar­laska.

Tan­ma­teix, han aug­men­tat un 150% en dos anys les agres­si­ons sexu­als amb pene­tració (de dos casos en el quart tri­mes­tre del 2022 a cinc en el mateix període del 2024). També van créixer lleu­ge­ra­ment els roba­to­ris amb violència i inti­mi­dació (set en el dar­rer tri­mes­tre del 2024, un més que el 2022), men­tre que els roba­to­ris amb força en domi­ci­lis i esta­bli­ments van bai­xar de 31 a 22. “Evi­dent­ment, pas­sen coses, com a qual­se­vol muni­cipi, i hem de con­ti­nuar tre­ba­llant per donar aquell punt més de segu­re­tat que volem perquè siguem cada vegada un poble més segur”, con­ti­nua l’alcalde, Jordi Parent.

De fet, no fa ni dues set­ma­nes hi va haver una mort vio­lenta al muni­cipi. “Ens vam lle­var diven­dres al matí amb una actu­ació poli­cial dels Mos­sos d’Esqua­dra d’inves­ti­gació, que aler­ta­ven que hi havia la pos­si­bi­li­tat que hi hagués hagut una mort vio­lenta, i poc després del mig­dia es va con­fir­mar. Sem­bla que va ser un intent de nar­co­as­salt en un habi­tatge. Els Mos­sos estan inves­ti­gant els motius exac­tes pels quals va haver-hi aquesta mort. En el moment que el secret d’actu­a­ci­ons que ara mateix exis­teix esti­gui aixe­cat, podrem saber els motius de la mort i de l’intent de nar­co­as­salt, que són les úniques dues coses que sabem segu­res que hi ha hagut”, relata Parent. Hi ha tres detin­guts.

L’alcalde recalca que a la majo­ria de bar­ris del muni­cipi no hi ha sen­sació d’inse­gu­re­tat. L’Ajun­ta­ment tre­ba­lla per millo­rar l’enllu­me­nat en alguns car­rers per dis­mi­nuir la inse­gu­re­tat. Parent admet que al barri de la Ram­bla la sen­sació d’inse­gu­re­tat és més ele­vada que en altres punts. El govern muni­ci­pal es reu­neix tri­mes­tral­ment amb l’asso­ci­ació de veïns per abor­dar aquesta qüestió. La poli­cia hi està fent “actu­a­ci­ons cons­tants” per rever­tir aquesta sen­sació. En aquest sen­tit, l’Ajun­ta­ment dis­posa d’una uni­tat de pro­xi­mi­tat que tre­ba­lla amb els comerços, asso­ci­a­ci­ons i ciu­ta­dans par­ti­cu­lars per reco­llir infor­mació sobre l’àmbit de la segu­re­tat i tras­pas­sar-la al tei­xit comer­cial i veïnal. “Acon­se­guim tenir la infor­mació que ens fa falta per després poder fer actu­a­ci­ons que donin segu­re­tat al barri. Aquesta uni­tat de relació amb la comu­ni­tat real­ment ens fun­ci­ona molt bé, tant, que fins ara teníem dues per­so­nes que s’hi dedi­ca­ven i hem posat un agent més a tre­ba­llar exclu­si­va­ment en la relació amb la comu­ni­tat”, des­taca el bat­lle.

A banda d’això, el govern es dota d’ele­ments tec­nològics per pre­ve­nir actu­a­ci­ons delic­ti­ves. Així, a Olesa hi ha càmeres a les entra­des del muni­cipi que estan con­nec­ta­des amb el regis­tre dels Mos­sos i que lle­gei­xen la matrícula de tots els vehi­cles que entren. “Això ens dona dades automàtiques de si és un vehi­cle que ha estat fur­tat o si les per­so­nes titu­lars del vehi­cle tenen ante­ce­dents. Automàtica­ment, en el moment en què entra aquell vehi­cle, sabem on és i el podem anar a atu­rar per pre­ve­nir que aques­tes per­so­nes puguin fer un furt al nos­tre muni­cipi”, explica Parent.

Poli­cia de pro­xi­mi­tat

Des de l’opo­sició, el por­ta­veu del PSC, Fer­nando Vicente, rela­ti­vitza els resul­tats de les estadísti­ques, perquè les xifres es poden lle­gir de mol­tes mane­res, i esmenta el crei­xe­ment de les agres­si­ons sexu­als i la recent mort vio­lenta. “És cert que en aquest cas el govern muni­ci­pal no podia fer res, però si la mort vio­lenta estava vin­cu­lada a una casa on es tra­fi­cava amb dro­gues, hauríem d’haver tin­gut algun sis­tema d’alerta”, observa Vicente. En qual­se­vol cas, el regi­dor soci­a­lista asse­nyala la Ram­bla com a entorn “con­flic­tiu” i con­si­dera que l’aposta política de la poli­cia de pro­xi­mi­tat no està fun­ci­o­nant. “Per fer opo­sició, el que no vull és que Olesa sigui inse­gura, vull que sigui molt més segura, però també és veri­tat que hi ha dife­rents qüesti­ons en matèria de segu­re­tat que aquest govern no acaba d’abor­dar i per­cebo un excés de cofo­isme.”

D’altra banda, l’alcalde, Jordi Parent, nega que l’inci­visme sigui una xacra al muni­cipi, però sí que el veu com un pro­blema pre­sent en molts muni­ci­pis: “Fem reu­ni­ons sovint amb dife­rents alcal­des i tots coin­ci­dim en el mateix, que un dels temes prin­ci­pals del man­dat és l’inci­visme.” En aquest àmbit, Olesa ha deci­dit posar en marxa un pro­jecte per ata­car la pro­blemàtica des d’una pers­pec­tiva inter­de­par­ta­men­tal. L’inci­visme es mani­festa en forma d’excre­ments de gos­sos sense reco­llir, brossa fora dels con­te­ni­dors, con­te­ni­dors cre­mats, gra­fits a les parets, un mal ús dels pati­nets elèctrics o soroll des­me­su­rat. “Si ho volem ata­car punt per punt, de manera indi­vi­dual, no ens en sor­ti­rem. El que hem de fer és una cam­pa­nya glo­bal con­tra l’inci­visme, en què puguem ata­car-lo per mitjà de l’edu­cació, a les esco­les, que seran fona­men­tals, i a través de san­ci­ons a les per­so­nes que incom­plei­xin rei­te­ra­da­ment l’orde­nança de civisme”, adver­teix Parent.

Bloc minvant
El Bloc Olesà governa el municipi des del 2011. Anteriorment estava lligat a l’espai d’ICV, però en aquest mandat es va presentar amb la CUP. El 2015 el Bloc tenia 12 regidors. El 2019, per separat, el Bloc i la CUP en van obtenir deu. El 2023, plegats, en van aconseguir sis. Paral·lelament, el PSC ha anat guanyant dos edils a cada contesa. Actualment el govern municipal està format pel Bloc, ERC i Junts. L’alcalde és el republicà Jordi Parent, però es partirà el mandat amb el cupaire Marc Serradó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.