Política

política

La plataforma Via Laietana 43 rebutja barrejar comissaria i espai de memòria

Les entitatsque en formen part retreuen al govern de la Generalitat haver fet una proposta de mínims “poc seriosa i inacceptable”

El con­se­ller de Justícia i Qua­li­tat Democràtica, Ramon Espa­da­ler, va encen­dre els ànims de les enti­tats impul­so­res de la Pla­ta­forma Via Laie­tana 43, en asse­gu­rar la set­mana pas­sada al Par­la­ment, que a Via Laie­tana hi podien coe­xis­tir els usos de comis­sa­ria i espai de memòria. Les reac­ci­ons no s’han fet espe­rar, en un comu­ni­cat aquest dilluns, les enti­tats memo­ri­a­lis­tes i de drets humans impul­so­res de la cam­pa­nya Via Laie­tana 43, fem justícia, fem memòria con­si­de­ren “injus­ti­fi­ca­ble” i “incom­pa­ti­ble” la pro­posta del govern de la Gene­ra­li­tat. En l’escrit, les enti­tats recor­den que l’octu­bre del 2024 el Par­la­ment va tor­nar a decla­rar que aquest espai ha de ser un cen­tre de memòria. De fet afe­gei­xen que “el Par­la­ment ho havia apro­vat l’any 2013 i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona l’any 2019”, i el 2017 també s’hi va com­pro­me­tre el Congrés dels Dipu­tats, només amb els vots en con­tra del PP.

Les enti­tats memo­ri­a­lis­tes i de drets humans, denun­cien que el govern de la Gene­ra­li­tat rea­litza una pro­posta “de mínims” inac­cep­ta­ble, amb volun­tat de “maqui­llar i com­plir l’expe­di­ent” en el marc dels actes del 50è ani­ver­sari de la mort del dic­ta­dor Fran­cisco Franco i de la recu­pe­ració dels drets i les lli­ber­tats democràtiques.

La Pla­ta­forma Via Lai­tana 43 rebutja la pro­posta

Les enti­tats mem­bres de la pla­ta­forma con­si­de­ren que és qüestió de volun­tat política que Via Laie­tana sigui un espai de memòria, i recla­men que “s’impulsi la trans­for­mació total i, en cap cas, par­cial de l’espai”, perquè és abso­lu­ta­ment “incom­pa­ti­ble” que l’edi­fici esde­vin­gui “una eina de lluita con­tra la tor­tura i la repressió que per­meti actes de repa­ració i reco­nei­xe­ment per a totes les per­so­nes repre­sa­li­a­des que van patir tor­tu­res o mal­trac­ta­ments” men­tre con­ti­nua sent un espai poli­cial actiu.

Les enti­tats impul­so­res de la pla­ta­forma Via Laie­tana 43, dema­nen al govern i, espe­ci­al­ment, al con­se­ller de Justícia i Qua­li­tat Democràtica un “com­promís real de trans­for­mació i memòria” de l’espai com ha pas­sat en altres països d’Europa i del món amb règims dic­ta­to­ri­als.

Al mateix temps volen que s’abordi a par­tir d’una pro­posta rea­lista i repa­ra­dora que con­si­deri i incor­pori les reco­ma­na­ci­ons de les enti­tats memo­ri­a­lis­tes i dels col·lec­tius de vícti­mes: “Davant de pro­pos­tes poc seri­o­ses i inac­cep­ta­bles com aquesta no ens hi tro­ba­ran, i per això segui­rem rei­vin­di­cant que Via Laie­tana 43 esde­vin­gui de forma plena un cen­tre de memòria i dig­ni­tat”, rebla el comu­ni­cat.

Entre les impul­so­res d’aquesta cam­pa­nya hi ha Irídia, Òmnium Cul­tu­ral, Ami­cal de Maut­hau­sen i altres camps i de totes les vícti­mes del nazisme, Asso­ci­ació Cata­lana de Per­so­nes Ex Pre­ses Polítiques del Fran­quisme, Mesa de Cata­lu­nya d’Enti­tats Memo­ri­a­lis­tes i Comissió de la Dig­ni­tat, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.