Política

Oriol Lázaro

Alcalde de Campdevànol (Junts)

“La forja i Campdevànol mantenen una història d’amor”

“La competència és molt dura, però, tot i això, mantenim l’única siderúrgia de Catalunya i de les poques de la Península”

“Campdevànol mai s’ha ofert als visitants. No ho ha necessitat i això ha forjat un caràcter diferent del de la resta de ripollesos”

Estem posant les bases per tenir un creixement sòlid, no un gran creixement, però sí sòlid Els sindicats van tenir molta influència en la gestió política i es van passar èpoques molt convulses

Oriol Lázaro ana­litza en aquesta entre­vista la importància del ferro i l’aigua per a Camp­devànol. Ho fa en clau de pre­sent i de futur, expli­cant un pro­jecte molt ambiciós lli­gat a la història de la forja i de la siderúrgia local.

Foc, ferro i aigua... Un segell per a Camp­devànol?
El crei­xe­ment del poble està molt vin­cu­lat a l’aigua com a força i al tre­ball del ferro. Pri­mer, vam començar amb for­ja­dors arte­sans, els típics cla­ve­tai­res, i ha evo­lu­ci­o­nat fins a la siderúrgia actual. Del nos­tre poble, però, surt l’enginy que fa pas­sar l’aigua per una cano­nada i la fa caure cre­ant un cor­rent d’aire fred que refreda el ferro per trem­par-lo. I això ho han recu­pe­rat reco­llint infor­mació d’anti­gues for­ges a Andorra i hi han des­co­bert algú de Camp­devànol que hi havia anat per ense­nyar-los aquesta tècnica. No en som cons­ci­ents, fins a quin punt la història de la forja està lli­gada a Camp­devànol i Camp­devànol a la història de la forja.
I quina és aquesta història?
És una història d’amor, perquè el nos­tre poble creix al vol­tant d’aquesta indústria del ferro, però, també una mica d’amor i odi, perquè, d’un temps cap aquí, el ferro no és una indústria que té tant potència i la siderúrgia i les grans empre­ses del sec­tor s’han anat cen­tra­lit­zant o han anat tan­cant, la com­petència és molt dura, però, tot i això, man­te­nim l’única siderúrgia de Cata­lu­nya i de les poques que hi ha a la península Ibèrica.
Parla de Com­forsa?
Sí, té molta importància i crec que és molt impor­tant, fins i tot com a país, tenir una empresa d’aques­tes carac­terísti­ques. En cas con­trari, ja seríem depen­dents. D’aque­lla història, encara man­te­nim una eina, que jo crec que esde­vindrà més clau del que ha estat els últims anys.
Creu que aquesta acti­vi­tat ha mar­cat el caràcter dels veïns de Camp­devànol?
La comarca del Ripollès ha après a ofe­rir-se al visi­tant que ve a gau­dir de la comarca. Camp­devànol mai no havia fet això. No ho ha neces­si­tat i això ha for­jat un caràcter dife­rent del dels nos­tres veïns més direc­tes. A mesura que la indústria de la siderúrgia s’ha anat auto­ma­tit­zant, robo­tit­zant i moder­nit­zant, sí que hi ha hagut tota una sèrie de peti­tes indústries al vol­tant que s’han anat cre­ant i crei­xent que són les que s’ofe­rei­xen a aquesta gran siderúrgia. Aques­tes peti­tes indústries estan cre­a­des i diri­gi­des per gent de Camp­devànol i n’hi ha d’altres de l’àmbit del metall, que no estan rela­ci­o­na­des amb Com­forsa i que van venent, com per exem­ple les espe­ci­a­lit­za­des en con­su­mi­bles de la sol­da­dura o màqui­nes de sol­dar auto­ma­tit­za­des.
Per tant, són un segell?
Sí, el fet que, al nos­tre poble, s’hagi tre­ba­llat des d’antic amb aquest mine­ral fa que seguim cre­ant noves empre­ses i que seguim vin­cu­lats a aquesta indústria.
També ha tin­gut la seva deri­vada política a causa del sin­di­ca­lisme?
Sí, els sin­di­cats van tenir molta influència en la gestió política del poble i es van pas­sar èpoques molt con­vul­ses. Hi ha unes gene­ra­ci­ons que tenen la tra­dició de política con­vulsa i que, a vega­des, inten­ten sac­se­jar-nos, encara en l’actu­a­li­tat. Es nota el tarannà d’anar esti­rant per aquí i pres­si­o­nant per allà, però ara estem en un moment d’esta­bi­li­tat i estem posant les bases per tenir un crei­xe­ment sòlid, no un gran crei­xe­ment, però sí sòlid, per tenir una base molt forta, sobre la qual pugui créixer la població, puguin créixer comerços i indústries, i puguem atraure empre­ne­dors que es vul­guin ins­tal·lar al nos­tre poble.
Què els fa falta?
Hem d’aca­bar de tra­var les infra­es­truc­tu­res, però tenim ganes de poder ofe­rir aquest tipus d’ins­tal·laci­ons.
En aquest gran pro­jecte a què fa referència, el ferro quin paper hi té?
En dos àmbits que des de l’admi­nis­tració estem pro­jec­tant. Un és el turístic. Ens hem posat a dins de la Ruta del Ferro, un iti­ne­rari que vol cre­uar tot el Piri­neu i que ja ha estat homo­lo­gat pel Con­sell d’Europa. És una ruta trans­fron­te­rera, en la qual, al Ripollès, ens hem donat d’alta nosal­tres, jun­ta­ment amb Ripoll, Sant Joan de les Aba­des­ses i Ogassa, i que pretén cre­uar el Piri­neu amb l’objec­tiu d’anar pas­sant a banda i banda de la ser­ra­lada i arri­bar fins al cap de Creus. Es pot fer tan llarga o curta com un vul­gui, ani­rem ofe­rint paquets d’esta­des i d’acti­vi­tats.
I vostès ofe­ri­ran ferro?
Ens hi hem donat d’alta, pre­ci­sa­ment, perquè volem poten­ciar el petit museu que vam crear i la intenció és que pugui tenir més prestància i, a més, tenim espais recu­pe­rats i dig­ni­fi­cats en el marc de la nos­tra història de l’aigua i del ferro. Esta­rem així en algun mapa de cara a pro­moure el turisme, que, vul­guis o no, atrau comerç, con­sum, llocs de tre­ball.
I l’altre ves­sant al qual feia referència?
És el ves­sant for­ma­tiu i això és un pro­jecte, una idea, una intenció, que hem dis­se­nyat i que hem pre­sen­tat a una con­vo­catòria de fons euro­peus i, de moment, no tenim el sí.
En què con­sis­teix?
La idea és aga­far algun dels edi­fi­cis muni­ci­pals que tenim o un que Com­forsa té aban­do­nat per fer una escola de for­ja­dors, en el marc del pro­jecte Piri­neu del Ferro (Pir­fer) del Poc­tefa, que pro­mou els pro­jec­tes trans­fron­te­rers. Arles ja va plan­te­jar fer una escola simi­lar i, ara, en el nos­tre cas, ens hi afe­giríem, amb un Pir­fer2. Aquests pro­jec­tes són trans­fron­te­rers i tenen diver­sos socis a banda i banda del Piri­neu.
Una escola de for­ja­dors?
Sí, for­ja­dor entès com l’artesà que tre­ba­lla el ferro, escal­fant-lo i a cops de mar­tell . En l’actu­a­li­tat, tre­ba­llen molt per fer peces úniques. Arles vol fer aquesta escola, però nosal­tres tenim siderúrgia i sol­da­dura i altres tipus de tre­ball del metall. Per tant, la part interes­sant d’aquest pro­jecte serà par­lar amb la indústria pròpia per conèixer quin tipus de pro­fes­si­o­nals els man­quen, més enllà dels sol­da­dors, per als quals ja hi ha la Fun­dació Soler. L’objec­tiu és fer una for­mació moderna i actual del tre­ball del ferro. Fer una for­mació con­junta amb Arles, ells amb la part més arte­sana i nosal­tres, la més indus­trial i que tots els alum­nes puguin pas­sar pels dos cen­tres.
Aquesta for­mació els por­ta­ria molta gent jove al poble.
Sí, això és espe­ci­al­ment impor­tant, perquè no tenim ins­ti­tut i, els nos­tres joves se’n van a Ripoll o a Ribes. Amb una for­mació per a joves, tor­nes a omplir de vida el poble.
Parla que els fan falta algu­nes infra­es­truc­tu­res. A què es refe­reix?
Tenim alguna infra­es­truc­tura en la qual hauríem d’inver­tir, però no tant com en la nau de Com­forsa. Estic par­lant d’una casa que vam haver d’expro­piar a final de 2023 i la tenim buida, s’ha d’arre­glar. Això farà que Camp­devànol segueixi vin­cu­lat a la història del ferro.
Tenen pre­vist ampliar el museu?
Sí, aquest pro­jecte de coo­pe­ració fron­te­rera inclou la defi­nició de dues coses més, a part de l’aspecte for­ma­tiu. Es tracta d’un cen­tre tec­nològic vin­cu­lat al metall, un espai de desen­vo­lu­pa­ment d’idees i d’inves­ti­gació vin­cu­lat als nous ali­at­ges més lleu­gers i més efi­ci­ents, que per­me­tria atraure fons euro­peus des­ti­nats a la inves­ti­gació. I, a més, d’un museu de la història i el futur de la siderúrgia indus­trial, que sigui interac­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.