Política

Ielena Kostiutxenko

Periodista russa

“Com ha d’acabar la guerra ho han de decidir els ucraïnesos”

“La situació d’Ucraïna és com la del 1939 a Polònia, quan dos països grans, l’Alemanya nazi i l’URSS, van acordar el destí del petit”

“Putin és el traïdor més gran de Rússia; té tot el poder que ambicionava i tots els diners que et puguis imaginar, vol ser immortal”

El periodisme ha de construir connexions invisibles entre les persones; és el que manté el món unit
Vaig pensar que m’aproparia a Politkóvskaia i li diria “gràcies per tot”. No hi vaig ser a temps L’acostament de Trump a Putin és el realisme polític: els interessos per sobre de l’ètica i la moral

Va com­plir el seu somni d’entrar a tre­ba­llar com a repor­tera al Nóvaia Gazeta, l’últim gran diari inde­pen­dent de Rússia fins que l’Estat el va tan­car el març del 2022 com a represàlia pels seus repor­tat­ges sobre les atro­ci­tats de l’exèrcit rus a Ucraïna. La peri­o­dista russa a l’exili Ielena Kos­tiut­xenko acaba de pre­sen­tar a Bar­ce­lona el seu pri­mer lli­bre, El meu país esti­mat. Cròniques d’un país per­dut (La Segona Perifèria), on recull una part d’aquests tre­balls periodístics i també relats auto­bi­ogràfics.

Què ha sig­ni­fi­cat ‘Nóvaia Gazeta’ per a vostè i per a la soci­e­tat russa en gene­ral?
Per a mi ho va sig­ni­fi­car tot tre­ba­llar-hi. Durant l’últim any, abans que el tan­ques­sin, va ser l’únic diari naci­o­nal inde­pen­dent de Rússia. Hi tre­ba­lla­ven unes 100 per­so­nes i teníem una relació estreta, com de família, pro­ba­ble­ment perquè, de tant en tant, alguns dels meus col·legues van ser assas­si­nats i vam viure junts aques­tes pèrdues.
Quants redac­tors van ser assas­si­nats?
Sis peri­o­dis­tes, i d’altres van ser empre­so­nats. Nóvaia Gazeta va exis­tir, què més puc dir? Era difícil per a nosal­tres sobre­viure en la Rússia de Putin, però ho vam poder fer perquè érem els pro­pi­e­ta­ris del nos­tre diari. Posseíem la majo­ria de les acci­ons i podíem ele­gir el nos­tre direc­tor, el con­sell de redacció i el con­sell edi­to­rial. En resum, triàvem els nos­tres caps. El nos­tre direc­tor, Dmi­tri Mura­tov, va rebre el premi Nobel de la Pau just mig any abans de la invasió russa a Ucraïna, i en el seu dis­curs va par­lar de la guerra que arri­ba­ria. I lamento que ningú l’escoltés. Després que comencés la guerra, vam poder tre­ba­llar 32 dies i després vam rebre una segona carta de Roskom­nad­zor [l’orga­nisme esta­tal que super­visa i cen­sura els mit­jans]. Ens van fer tan­car i ens van treure la llicència.
Explica en el lli­bre la seva admi­ració per Anna Politkóvskaia, assas­si­nada a trets el 2006 pels seus repor­tat­ges sobre la guerra de Txetxènia...
És una de les per­so­nes més impor­tants de la meva vida, perquè em va donar, sense saber-ho, una pro­fessió; em va ense­nyar com viure, què fer i per què. Tenia 14 anys la pri­mera vegada que vaig lle­gir un arti­cle seu, i jo, que em con­si­de­rava una per­sona infor­mada, em vaig ado­nar que no sabia res sobre el meu país i sobre el peri­o­disme en gene­ral. Al prin­cipi, em vaig enfa­dar molt amb ella i amb Nóvaia Gazeta perquè em van apar­tar de la veri­tat estesa i jo no en tenia cap de pròpia i aquest pot ser un sen­ti­ment molt incòmode. Però lla­vors em vaig ado­nar que això era una cosa que m’agra­da­ria fer: por­tar la gent a la rea­li­tat, per molt dura que fos. Així que vaig deci­dir unir-me a Nóvaia Gazeta i ho vaig fer. L’Anna Politkóvskaia va ser la pri­mera per­sona que vaig veure quan vaig entrar al diari. Vaig pen­sar que pri­mer em con­ver­ti­ria en una peri­o­dista decent i després m’apro­pa­ria a ella i li diria “gràcies per tot”. No hi vaig ser a temps. Em van adme­tre com a redac­tora a prin­ci­pis d’abril del 2006 i el 7 d’octu­bre d’aquell mateix any va ser assas­si­nada.
Una per­sona ínte­gra i valenta...
Però molts peri­o­dis­tes rus­sos par­la­ven d’ella com si fos una boja. Per què con­ti­nua escri­vint sobre la guerra de Txetxènia –deien– si ja no interessa a ningú?
Per què creu que ho feia?
Crec que va fer el que havia de fer. Quan hi ha una guerra al teu país, això ha de ser el prin­ci­pal focus d’atenció. Per des­a­gra­da­ble que pugui ser per als teus lec­tors lle­gir sobre assas­si­nats, tor­tu­res i vio­la­ci­ons de civils per part de l’exèrcit rus; sobre sol­dats rus­sos morts sense sen­tit en aquesta guerra demen­cial... ho has de fer perquè ets peri­o­dista. Una altra cosa d’ella que real­ment em sorprèn, i crec que és una bona lliçó per a tots nosal­tres, és que mai va traçar una línia entre el peri­o­disme i el que en podríem dir l’acti­visme. Per exem­ple, una vegada es va assa­ben­tar que a Grozni, capi­tal de Txetxènia, que lla­vors estava sota forts bom­bar­de­jos rus­sos, hi havia una residència d’avis aban­do­nada sota les bom­bes. I no va parar fins que en va orga­nit­zar l’eva­cu­ació. Va sal­var 95 per­so­nes.
Putin com­pleix enguany un quart de segle al Krem­lin. Quin balanç fa del seu llarg man­dat?
Ara mateix, la pro­pa­ganda parla molt de les per­so­nes que tra­ei­xen el país, la nació, amb referència a peri­o­dis­tes, acti­vis­tes, defen­sors dels drets humans..., però crec que Putin és el traïdor més gran. Va tenir totes les opor­tu­ni­tats per fer de Rússia un país modern i pròsper. Ens van dir que els preus del petroli eren tan ele­vats que els diners plou­rien sobre Rússia. En comp­tes d’això, va fer tots els pos­si­bles per con­cen­trar un enorme poder a les seves mans. Res el va atu­rar. I ara, quan té tot el poder que ambi­ci­o­nava i tots els diners que et puguis ima­gi­nar, vol ser immor­tal. I creu que la millor manera d’acon­se­guir-ho és començar la guerra i gua­nyar-la. I això m’entris­teix per Rússia, el meu país. Però no puc pen­sar en Putin com un alienígena que, per desgràcia nos­tra, ha cai­gut mira­cu­lo­sa­ment a Rússia. Ell també és rus, va créixer al nos­tre país i forma part de la nos­tra cul­tura i dels nos­tres pro­ble­mes. I en aquest sen­tit m’encan­ta­ria pen­sar que ell és l’arrel del pro­blema. Però no ho és, crec que és un símptoma. I per fer les coses bé hem de pen­sar en mol­tes coses, hem d’enten­dre qui som, on anem, què volem en aquest món. I això és difícil de fer tant per la cen­sura com per la repressió. No es pot cons­truir un diàleg obert a Rússia.
Com viu la soci­e­tat russa la guerra a Ucraïna?
Hi ha una pro­pa­ganda enorme, molt ben fona­men­tada i extre­ma­ment sofis­ti­cada, que afecta mol­tes, mol­tes per­so­nes, inclosa la meva mare. Quan jo era a Ucraïna, em tele­fo­nava inten­tant expli­car-me el que pas­sava a Ucraïna, perquè sen­tia que era el seu deure i pen­sava que, asse­guda a Iaros­lavl veient la tele­visió, ho sabia més bé que jo, que hi era. Em vaig enfa­dar molt en aquell moment, però després vam poder esta­blir un diàleg i ara ella ja no dona suport a la guerra. Però mol­tes altres per­so­nes l’estan tole­rant perquè se sen­ten impo­tents. I aquest és el prin­ci­pal èxit de la pro­pa­ganda ofi­cial.
Hi ha, també, movi­ments de resistència con­tra la guerra?
Sí, i pro­ba­ble­ment el més gran que tenim és el femi­nista. Dones d’arreu de Rússia i algu­nes a l’estran­ger fent coses molt dife­rents. No puc par­lar de tot públi­ca­ment, però fan acci­ons polítiques, creen cer­cles de suports i cade­nes de con­fiança. Hi ha mes­tres que es resis­tei­xen a la pro­pa­ganda a les esco­les i hi ha gent que fa volar trens que por­ten armes cap a Ucraïna. Hi ha gent que va sacri­fi­car la seva vida per par­lar sobre la veri­tat d’aquesta guerra, com Navalni. Tenim més de 1.200 pre­sos polítics ara mateix a Rússia i sabem que més de 20.000 per­so­nes van ser detin­gu­des en pro­tes­tes con­tra la guerra. Sé que aquest nom­bre pot sem­blar petit en un país de l’extensió de Rússia, però cal enten­dre que és molt difícil resis­tir la pro­pa­ganda i la repressió. Si t’esca­pes d’una, t’enganxa l’altra.
Què en pensa, de l’acos­ta­ment de Trump a Putin per posar fi a la guerra a Ucraïna?
És d’un cinisme enorme. És el retorn del rea­lisme polític. Fem el millor per als nos­tres interes­sos i no pen­sem en ètica ni moral. Ara mateix, men­tre fem aquesta entre­vista, Putin està par­lant amb Trump. Desitjo veure el resum d’aquesta con­versa però Trump ja ha anti­ci­pat que par­la­ran de nego­cis, de com repar­tir-se els recur­sos. És una situ­ació simi­lar a la de l’Ale­ma­nya nazi i la Unió Soviètica res­pecte a Polònia el 1939. Lla­vors, dos països grans van deci­dir el destí del petit. Espero que aquesta guerra s’acabi i que siguin els ucraïnesos els que deci­dei­xin els ter­mes de la pau. Van ser ells els ata­cats. Hi van per­dre la vida mol­tes per­so­nes que mai van voler anar a la guerra, ni llui­tar ni morir. A Miko­laiv, vaig veure els cos­sos de dues ger­ma­nes que jeien l’una sobre l’altra i que van ser assas­si­na­des per míssils rus­sos. Ni elles ni els seus pares no van triar morir d’aquesta manera. Són els ucraïnesos els que han de deci­dir com aca­bar aquesta guerra i Trump no ho res­pecta, això. Putin, òbvi­a­ment, tam­poc. No puc dir que cregués gaire en la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal abans de la guerra. Però ara veig que l’opinió que en tenia Putin, de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, era més exacta que la meva. És trist adme­tre-ho...
Vostè va néixer tres anys abans del col·lapse de l’URSS. Creu que, d’alguna manera, encara per­viu la men­ta­li­tat soviètica en la soci­e­tat russa actual?
Amb la meva mare, que em va criar i és una dona molt soviètica, com­par­tim aquest anhel per un propòsit major. És el que ella més troba a fal­tar de la Unió Soviètica. No la vida esta­ble i pre­vi­si­ble de lla­vors, però sí la sen­sació que, facis el que facis, el teu tre­ball i la teva vida for­men part d’una cosa més gran que porta la feli­ci­tat a totes les per­so­nes de la Terra. Per des­comp­tat, això no era veri­tat, però la gent hi creia, ja que, per desgràcia, l’URSS es va enfon­sar de manera bas­tant abrupta i després va venir la dècada dels noranta, extre­ma­ment dura per a Rússia, amb molta cri­mi­na­li­tat, molta pobresa, la guerra a Txetxènia... La gent recorda tot això com una catàstrofe i la nos­tra pro­pa­ganda ho uti­litza: els diu: “Veieu? Rússia era gran abans.” I uti­litza el res­sen­ti­ment de la gent. El nos­tre fei­xisme no és gens ori­gi­nal.
Com a repor­tera, ha expli­cat històries d’ambi­ents mar­gi­nals dels quals ningú parla. Creu que el peri­o­disme té l’objec­tiu últim de trans­for­mar la soci­e­tat?
No, no crec que tin­guem cap propòsit supe­rior. Per a mi el peri­o­disme és una manera de viure, de viat­jar, conèixer llocs dife­rents i gent que viu nor­mal­ment en con­di­ci­ons difícils. Bàsica­ment, ser­vim infor­mació quan se’ns demana, igual que un altre ser­virà men­jar. Però si hagués de creure en un propòsit més ele­vat, diria que el veri­ta­ble objec­tiu del peri­o­disme és cons­truir con­ne­xi­ons invi­si­bles entre les per­so­nes. Fer que la gent se senti menys estra­nya entre si. Sem­bla una cosa petita però, en rea­li­tat, és el que manté el món unit.

Perfil

Supervivent d’un intent d’enverinament

És una de les veus més crítiques contra la guerra de Putin a Ucraïna, que va cobrir sobre el terreny. Ielena Kostiutxenko (Iaroslavl, Rússia, 1987) va unir el seu nom a la llista de reporters del diari Nóvaia Gazeta, l’últim gran bastió de resistència contra el règim rus, abans que fos clausurat pel poder el 2022. Admiradora d’Anna Politkóvskaia, amb qui va coincidir a la redacció de Nóvaia Gazeta durant només uns mesos, abans que aquesta última fos assassinada per les seves investigacions sobre la guerra de Txetxènia, Kostuitxenko també ha desafiat el Kremlin denunciant les atrocitats de l’exèrcit rus a Ucraïna. Les amenaces de mort la van obligar a l’exili, on va patir un intent d’enverinament. L’atac –del qual va notar els primers símptomes mentre viatjava en tren de Múnic a Berlín– està sent investigat per la policia i la fiscalia alemanyes. En el seu llibre El meu país estimat (La Segona Perifèria) recull cròniques sobre la repressió dels activistes a favor dels drets del col·lectiu LGBTIQ+, la corrupció policial o les experiències de les persones que el sistema abandona, com ara nens en orfenats o ingressats en centres psiquiàtrics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia