Política

La doble condemna de Comorera

Un llibre publicat recentment pel periodista Antoni Batista desvela “la veritat del cas Comorera”

Batista ha recuperat documents inèdits del policia franquista que el va detenir, Antonio Juan Creix

Destaquen les transcripcions dels interrogatoris que li van fer entre el 16 i el 21 de juny del 1954

El 16 de juny del 1954, La Van­guar­dia Española va publi­car una nota faci­li­tada per la pre­fec­tura de poli­cia de Bar­ce­lona en què es podia lle­gir: “Ins­pec­to­res de la VI Bri­gada Regi­o­nal de la División de Inves­ti­gación Social [...] han lle­vado a cabo estos días un impor­tante ser­vi­cio, dete­ni­endo al des­ta­cadísimo diri­gente comu­nista catalán Juan Como­rera Soler.” La nota no espe­ci­fi­cava la data exacta de la detenció, que s’havia produït en un pis del car­rer Con­sell de Cent; però resu­mia la tra­jectòria de Como­rera, de qui expli­cava que “durante el domi­nio rojo fue minis­tro de Agri­cul­tura y Eco­no­mia del titu­lado Gobi­erno de la Gene­ra­li­dad”. També recor­dava el peri­ple que havia seguit “a raíz de la libe­ración de Bar­ce­lona por las tro­pas naci­o­na­les”; i ficava culle­rada en els enfron­ta­ments que havia man­tin­gut amb altres diri­gents comu­nis­tes durant els dar­rers anys: “A fina­les del año 1949 entró en disi­den­cia con ‘La Pasi­o­na­ria’ y otros ‘jeri­fal­des’ bolc­he­vi­ques, que le acu­sa­ron de des­vi­ación política, y a par­tir de enton­ces, ame­na­zado de muerte y vili­pen­di­ado por éstos –incluso su pro­pia hija, gran acti­vista de las Juven­tu­des Comu­nis­tas, renegó públi­ca­mente de su pater­ni­dad–, tuvo que ocul­tarse en Fran­cia por temor a ser secu­es­trado y ase­si­nado”.

La vida, el pen­sa­ment i la tràgica fi de Joan Como­rera, un dels polítics més des­ta­cats de la Cata­lu­nya dels anys trenta, havien estat res­se­guits per l’his­to­ri­a­dor Miquel Cami­nal, que li va dedi­car la seva tesi doc­to­ral, i també per altres tre­balls que s’han cen­trat en les dis­sidències i misèries del comu­nisme durant la post­guerra. Però, com indica Joa­quim Nadal, encara avui con­ti­nua sent “un forat negre en l’ima­gi­nari col·lec­tiu de Cata­lu­nya”. El peri­o­dista Antoni Batista intenta posar-hi llum en un lli­bre publi­cat recent­ment i que duu un títol ben reve­la­dor: La veri­tat del cas Como­rera. Batista, que en tota la seva bibli­o­gra­fia “ha temp­tat la lite­ra­tura per la via del peri­o­disme”, tal com con­fessa al començament del lli­bre, ha acce­dit a un munt de docu­men­tació inèdita, entre la qual des­ta­quen els manus­crits del comis­sari que va dete­nir el diri­gent comu­nista, Anto­nio Juan Creix. Creix era l’agent més con­de­co­rat de la poli­cia espa­nyola i el poli­cia més temut pels ene­mics del règim. A més a més, va aple­gar una bibli­o­teca impres­si­o­nant sobre comu­nisme i mar­xisme i va con­ser­var un munt de docu­ments sobre la detenció, des d’ano­ta­ci­ons per­so­nals fins a les trans­crip­ci­ons dels inter­ro­ga­to­ris. De fet, tenia la intenció d’escriure un lli­bre que “res­saltés el canvi de mètodes poli­ci­als que va començar a prac­ti­car i desen­vo­lu­par a par­tir” del cas de Joan Como­rera, el con­se­ller més impor­tant del govern de Lluís Com­panys. Ha estat tot aquest mate­rial el que ha permès a Batista con­fe­gir un lli­bre en què apa­rei­xen espies, iden­ti­tats fal­ses, intriga política i, per damunt de tot, un tor­ce­braç sense treva entre dos anta­go­nis­tes, Anto­nio Juan Creix i Joan Como­rera, el poli­cia fran­quista i el diri­gent comu­nista, el botxí i la víctima.

Joan Como­rera havia estat el secre­tari gene­ral del PSUC fins que el van expul­sar. De fet, el van per­se­guir al mateix temps els comu­nis­tes i els fran­quis­tes; i, final­ment, aquests dar­rers van acon­se­guir empre­so­nar-lo. Abans, però, els comu­nis­tes l’havien mort en vida. Després de cen­su­rar-li un edi­to­rial que havia escrit per com­me­mo­rar el tretzè ani­ver­sari del par­tit a Lluita, el por­ta­veu a l’exili, Como­rera va ser expul­sat del PSUC el 2 de febrer del 1949. A par­tir d’ales­ho­res, l’exdi­ri­gent va viure una per­se­cució impla­ca­ble. Un dels docu­ments més col­pi­dors d’aquesta cacera de brui­xes és la carta que va adreçar-li la seva filla el 21 de març del 1950. Núria Como­rera li deia al seu pare que “qui en la vida pri­vada i fami­liar té con­cep­ci­ons bur­ge­ses en la vida política també les té”; i li dei­xava molt clar que si havia de triar entre ell i el par­tit, optava pel par­tit. Men­tre era a la presó Model de Bar­ce­lona, a milers de quilòmetres d’allí, en el V Congrés del Par­tit Comu­nista d’Espa­nya que es va cele­brar a Praga entre el 12 i el 21 de setem­bre del 1954, Como­rera es va con­ver­tir en l’ase de tots els cops. El seu suc­ces­sor a la secre­ta­ria gene­ral del PSUC, Rafael Vidi­e­lla, es van­tava que “los mili­tan­tes [...] con la ayuda del Comité Cen­tral del PCE, que nos alertó con­tra las acti­vi­da­des pro­vo­ca­do­ras de estos cri­mi­na­les, pudi­mos gol­pear sus pla­nes, bar­rer a sus agen­tes y poner al Par­tido en con­di­ci­o­nes de rea­li­zar el tra­bajo de ligarse a las masas cata­la­nas”. I un altre diri­gent, Josep Moix, blas­mava “con­tra la podre­dum­bre de trai­do­res rene­ga­dos y agen­tes de la bur­guesía como Como­rera”. El diri­gent comu­nista va morir el 7 de maig del 1958 al penal del Bur­gos, una de les pre­sons més dures del fran­quisme. Al final, tal com explica Antoni Batista en el seu lli­bre, qui havia estat el fun­da­dor del PSUC va tenir “dos judi­cis de signe con­trari i en cap dels dos se li va fer justícia: el del Par­tit Comu­nista d’Espa­nya i el PSUC, i el del tri­bu­nal mili­tar fran­quista”. En tots dos estava con­dem­nat a per­dre.

La veritat del cas Comorera
Autor: Antoni Batista
Editorial: Ara Llibres
Data: Febrer del 2025


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.