Política

Joana Cobo Ortiz

Alcaldessa de Vilajuïga (Esquerra Republicana de Catalunya-AM)

“Millorarem l’entrada del poble amb un tractament paisatgístic”

“El que volem és integrar aquest vial dins del nucli. Ara s’està redactant el projecte i el presentarem al poble perquè el valori”

“Les perspectives de futur són molt bones. El nostre poble s’ha anat mantenint al dia i, a més, s’han anat fent moltes actuacions”

Facilitem la vida quotidiana de les persones grans, assegurant àpats saludables Estaria molt bé que les administracions facilitessin l’accés a ajuts per a rehabilitacions

L’alcaldessa de Vilajuïga, Joana Cobo (ERC), es mostra satisfeta i il·lusionada pel projecte que s’impulsa per rehabilitar i reordenar l’entrada del nucli: l’antiga carretera de Roses, ara un vial municipal després de ser cedit. Aquesta actuació, i segons Cobo, és necessària perquè el carrer presenta un estat de deixadesa que en res beneficia la imatge de la població. A més, i lligat amb l’actuació, es farà un aparcament a l’entrada que, a la vegada, també vol que tingui la utilitat de ser un espai per celebrar-hi activitats. L’alcaldessa també es mostra satisfeta per la iniciativa, que va entrar en servei el gener passat, de facilitar àpats a les persones grans que viuen soles i tenen dificultats per accedir-hi. Aquest projecte es fa amb la implicació dels responsables del menjador escolar, que es responsabilitzen de controlar una dieta equilibrada. Cobo també es lamenta de la manca d’habitatge i les dificultats que té la gent del poble per quedar-se; en aquest sentit reclama a les administracions supramunicipals que facilitin l’accés a subvencions per dur a terme rehabilitacions, les quals podrien engrescar a llogar.

Parli’m d’un projecte dels que estan impulsant. Un que li faci especialment il·lusió.
Rehabilitar l’entrada del poble. Aquest projecte, que presentarem al nou PUOSC, és per a nosaltres molt important. De fet, ja el portàvem al programa electoral. Millorarem l’entrada del poble amb un tractament paisatgístic. Serà una intervenció integral que reconvertirà tot l’espai, que falta li fa.
És just l’entrada, doncs.
Sí, exactament. Parlo de l’antiga carretera de Roses. Abans de ser cedida a l’Ajuntament, era carretera. En aquest espai hi ha un terreny, al costat de l’oficina del Parc Natural, on farem un pàrquing per a vehicles, però també volem que sigui una zona on s’hi puguin fer moltes altres activitats.
Il·lusionant, pel que veig.
Per a nosaltres aquest és un projecte superimportant. Abans era carretera, com ja he explicat, i tothom hi passava. Ara ja està cedida, però fa molts anys que necessita una bona rehabilitació. El que volem és integrar aquest vial dins del nucli. Ara s’està redactant el projecte i el presentarem al poble perquè el valori. Serà un canvi important per al nostre municipi, però també, és cert, té les seves particularitats.
La imatge és important. Ajuda a definir el municipi.
Sí, és molt important. Però, és clar, tampoc no és només això. Cal endreçar per fer-ho més agradable. Quan entres en un municipi aquella imatge te l’emportes. Ara entres a Vilajuïga i veus un carrer molt deixat, amb uns fanals molt antics, amb uns ferros malmesos d’aquells que es posaven per protegir-se dels cotxes, a tall de pilones. No és agradable. I la imatge que transmets és de deixadesa. No és, però, un projecte fàcil.
Per què?
Volem plantar arbres i això, per exemple, ens presenta moltes limitacions. És un carrer que també dona al polígon industrial. Això fa que necessitem com a entrada un vial important. Ara s’està redactant el projecte i s’hi estan buscant solucions. Però estem convençuts que representarà un abans i un després. Com dic, era un espai que requeria des de fa molts anys una bona intervenció. Hi ha, i és cert, altres carrers que es poden arreglar, però per a nosaltres era primordial intervenir en aquesta entrada i ordenar-la. Hi manca il·luminació i hi falten moltes coses. No hi ha ni un arbre, és una mica fred i dona la imatge de deixadesa.
A l’anterior entrevista vàrem parlar de la proposta dels àpats per a la gent gran. Era un projecte que també la il·lusionava. Com ho tenen?
Sí, és cert, és un projecte que ens feia molta il·lusió. El 8 de gener ja el vam posar en marxa i la veritat és que n’estem molt contents.
En què consisteix i què es busca?
Facilitem la vida quotidiana de les persones grans, assegurant que tinguin accés a àpats saludables i equilibrats. I tot això sense haver de sortir de casa, perquè els hi portem.
Quants usuaris tenen?
En aquest moment són quinze persones les que es beneficien dels àpats. És un servei que tothom se’l paga i hem arribat a un acord amb l’empresa que ens fa el dinar a l’escola, amb tots els avantatges que comporta tenir una bona alimentació. Pensi que hi ha persones que estan soles i d’altres que tenen la família treballant i és complicat accedir a bons àpats.
Què cal fer per accedir al servei?
Cal portar un certificat del metge amb la dieta que haurien de fer, especialment per tenir en compte intoleràncies i altres particularitats. Com que tothom té més de setanta anys, són dietes baixes en greixos i sal. A més, i no ens enganyem, molts homes de certa edat no estan acostumats a cuinar, cosa que els representa un problema. L’usuari i la família saben que cada dia els porten el dinar. Estan contents i se senten, en certa manera, independents, perquè així no han de dependre dels fills.
Com treballen el problema de l’habitatge?
És un tema complex. En aquest moment, hi ha un projecte que, si tira endavant, ens donaria una mica d’oxigen. Aquesta promoció compta amb habitatge protegit i una altra part que no, amb parcel·les que la gent podrà comprar per fer-s’hi la casa. En aquest aspecte, doncs, sembla que tindrem una mica aquí de marge si tira endavant.
Entenc que, igual que a molts pobles de l’Alt Empordà, d’habitatge plurifamiliar, poc.
Sí, de blocs de pisos en tenim dos o tres, només. Relacionat amb el que em pregunta, penso que estaria molt bé que des de les administracions supramunicipals es facilités l’accés a ajuts per a rehabilitacions. Aniria molt bé si també anés lligat als lloguers. Penso que molts propietaris s’hi engrescarien. En tot cas, el que sí que és cert, i suposo que com passa arreu, el preu de compra és molt i molt car i llogar pràcticament és impossible.
Un tema que preocupa és la sequera. Com tenen la xarxa de l’aigua?
La tenim bastant bé, de veritat. S’hi ha anat fent manteniment els últims anys. A més, recentment s’ha fet una intervenció de canvi de canonades i els mesos vinents en farem més. Però crec que, en aquest sentit, a Vilajuïga hem anat fent els deures.
Com veu el futur?
Les perspectives de futur són molt bones. El nostre poble s’ha anat mantenint al dia i, a més, s’han anat fent moltes actuacions. A més, estem molt ben ubicats, connectats a deu minuts de Roses i de Figueres. Tenim tren i això ja és un valor afegit per al nostre poble. També vam ser dels primers municipis que vàrem introduir la recollida porta a porta.
I el comerç?
No ens podem queixar perquè penso que tenim una mica de tot. Com li comentava, és un municipi molt agradable per viure-hi. De fet, si no tenim més gent és precisament per la manca d’habitatge, que a la vegada també afecta el jovent, que li agradaria quedar-se al poble. Aquest, el de l’habitatge, és realment un problema greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]