Política

Una tragèdia d’abast nacional

Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears comparteixen un dèficit fiscal absolutament asfixiant

Aquesta realitat es tradueix en un infrafinançament en àmbits com la salut, l’educació i els serveis socials

El govern de Salvador Illa no ha actualitzat les dades del dèficit fiscal, tot i estar-hi obligat per llei
Joan Planes, de l’ASM, ha denunciat “el terrible espoli fiscal que patim, sense equivalent a Europa”
El País Valencià té el finançament per càpita més baix, malgrat estar per davall de la mitjana de renda

Es tracta d’un drama naci­o­nal. Els resul­tats de les balan­ces fis­cals posen de mani­fest la situ­ació dis­cri­mi­natòria que patei­xen Cata­lu­nya, el País Valencià i les Illes en allò que fa referència al finançament dels seus res­pec­tius governs, tant si ho ...

Un doble càlcul
El calcul que va fer la Generalitat de Catalunya per al 2021 es basa en el mètode de flux monetari, que té en compte la inversió i la despesa en el mateix territori. Hi ha, però, un altre mètode de càlcul, anomenat de la càrrega-benefici, en el que es tenen en compte les inversions de l’Estat que, en teoria, poden “beneficiar” el conjunt dels ciutadans, visquin on visquin i tributin on tributin. En aquest cas, s’inclouen les inversions fetes en espais com el Palau de la Zarzuela o el Museu del Prado. Això fa que el resultat sigui més baix, al voltant dels 15.000 en el darrer càlcul, fet el 2019.
“Quan callen els homes, parlen les pedres”
Aquesta frase és la que més es recorda del discurs de Martí Domínguez, llavors director de ‘Las Provincias’, com a mantenidor de la fallera major en 1958: “València, la gran silenciada”. Domínguez hi denunciava l’oblit per part del règim franquista, després de la riuada que s’havia patit uns mesos abans. Aquesta reivindicació li va costar el càrrec. Tot l’episodi de la riuada va fer que Domínguez evolucionàs cap al valencianisme liberal, en contacte amb Joan Fuster. Un paral·lelisme històric que es podria repetir ara?
Condonació del deute
Quan el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) va aprovar la proposta de condonar 83.252 milions d’euros de deute a les comunitats autònomes, el vicepresident de les Balears va ser el primer a aixecar-se de la taula. Costa considera una “mesura irresponsable” condonar el deute. També afirma que des de les Illes no poden “blanquejar un pacte entre el PSOE o La Moncloa i ERC, que no compta per a res amb els representants legítims dels ciutadans de les Illes”. El govern de Prohens seria partidari de negociar una reestructuració del deute, però no una condonació. Diuen que podrien pactar un allargament dels venciments, del tipus d’interès, etc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.