Política

Capital sense urgències de nit

Sant Feliu de Llobregat va perdre les urgències de 24 hores amb les retallades l’any 2011 i no les ha recuperat

Un miler de signatures reclamen la dignificació de la sanitat pública a la ciutat i l’inici urgent de les obres del CUAP

Exigeixen la recuperació del servei de pediatria del CAP del Pla que es va traslladar de manera ‘provisional’ el 2017

El PSC i ERC detecten resistència entre els professionals de la pediatria per baixar al CAP del Pla
Les obres del futur CAP Rambla es preveu que comencin aquest 2025 i s’allarguin durant dos anys

El dar­rer ple muni­ci­pal de l’Ajun­ta­ment de Sant Feliu de Llo­bre­gat va apro­var per una­ni­mi­tat una moció ciu­ta­dana ava­lada per un miler de sig­na­tu­res que recla­mava la dig­ni­fi­cació de la sani­tat pública a la capi­tal del Baix Llo­bre­gat. Des de l’any 2018 la Comissió de Pen­si­o­nis­tes, amb el suport de les asso­ci­a­ci­ons veïnals, el Casal de la Dona, la PAH i diver­sos sin­di­cats, denun­cia man­can­ces en la pres­tació sanitària a la ciu­tat. “Han pas­sat set anys des de les pri­me­res mobi­lit­za­ci­ons i la situ­ació no ha millo­rat, sinó tot el con­trari”, lamenta el text de la moció, que exi­geix als repre­sen­tants polítics que dema­nin de manera urgent al Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat la recu­pe­ració del ser­vei d’urgències i la farmàcia de guàrdia, el ser­vei de pedi­a­tria i un ser­vei de trau­ma­to­lo­gia al CAP del Pla, una millor dotació de met­ges de família per eli­mi­nar llis­tes d’espera i la cre­ació d’un ser­vei de salut men­tal, a més de l’inici imme­diat de les obres del cen­tre d’urgències d’atenció primària (CUAP). Si més no, que es pri­o­ritzi la qüestió de les urgències i la recu­pe­ració del ser­vei de pedi­a­tria al CAP del Pla.

Per expli­car la situ­ació actual, l’alcal­dessa, Lour­des Bor­rell, es remunta al man­dat 2007-2011, quan a Sant Feliu gover­nava un tri­par­tit for­mat pel PSC, CiU i ERC –els repu­bli­cans en van sor­tir el 2008–. En aquell temps es volia fer l’ampli­ació del CAP del Pla amb el CUAP. Al final del 2010 es va tan­car el con­veni per tirar-lo enda­vant. L’obra la faria l’Ajun­ta­ment i la Gene­ra­li­tat paga­ria a ter­mi­nis fins al 2015. En les elec­ci­ons muni­ci­pals del 2011, el PSC va que­dar en segona posició i ICV va recu­pe­rar l’alcal­dia amb un pacte amb CiU. En paral·lel, Artur Mas va acce­dir a la Gene­ra­li­tat el desem­bre del 2010. “Mas diu que aque­lla redis­tri­bució no la veu i tren­quen el con­veni”, reme­mora Bor­rell. “Des d’aquell moment, el cen­tre d’urgències no s’ha vist més fins que no hem tor­nat a gover­nar els soci­a­lis­tes a la Gene­ra­li­tat”, defensa l’alcal­dessa.

Comp­tat i deba­tut, el 2011 Sant Feliu es va que­dar sense urgències i encara no les ha recu­pe­rat. Final­ment, el CUAP no anirà vin­cu­lat al CAP del Pla, sinó al CAP Ram­bla, apro­fi­tant el tras­llat d’aquest equi­pa­ment, que ha que­dat obso­let, en un espai situat entre el com­plex muni­ci­pal de pis­ci­nes i el palau d’esports Juan Car­los Navarro, lli­gat a les obres del cobri­ment de la via de tren. Actu­al­ment s’està lici­tant l’obra del nou CAP Ram­bla. “Això vol dir que a final d’aquest any, com a molt tard, ja començaran les obres, que han de durar dos anys”, asse­gura Bor­rell. “Diuen que el 2027 ja estarà; jo diria que no hi arri­ben. Si no, serà a prin­ci­pis de 2028, depèn de quan comen­cin i com vagin de lleu­gers. Com que no hi faran un pàrquing sub­ter­rani, perquè van dir que no, la cons­trucció no serà tan com­plexa i suposo que ani­ran més ràpid”, cal­cula.

L’alcal­dessa subrat­lla que ja el juliol del 2011 ella, des de l’opo­sició, va adver­tir a ICV que era un error tan­car les urgències: “Deien que tan­ca­rien només per un parell o tres de mesos, a l’estiu, de juliol a setem­bre, que hi ha menys gent. Vaig dir que era un error perquè en el dia d’avui no han tor­nat les urgències de 24 hores. Aque­lla va ser una mala decisió i un mal pacte de govern ICV-CiU.” “Venim d’on venim”, recalca.

En paral·lel, el Col·legi de Far­macèutics va tan­car també el ser­vei de farmàcia de guàrdia. “I ens tro­bem amb tota una capi­tal del Baix Llo­bre­gat que no té urgències 24 hores i no té una farmàcia de guàrdia”, lamenta Bor­rell.

Pel que fa al CAP del Pla, l’ampli­ació es va aca­bar fent el 2017. A causa de les obres, el seu ser­vei de pedi­a­tria es va tras­lla­dar de manera pro­vi­si­o­nal al CAP Ram­bla. Allà hi ha ara una planta només dedi­cada a aquesta espe­ci­a­li­tat. “Aque­lla ampli­ació ens va por­tar molts pro­ble­mes de movi­ment de gent. Però què passa ara? Que els pedi­a­tres del CAP Ram­bla i els del CAP del Pla tre­ba­llen con­jun­ta­ment i no volen bai­xar. No és que a Sant Feliu ens en fal­tin. No és que recla­mem tenir més pedi­a­tres, sinó que en bai­xin a l’altre CAP”, pun­tu­a­litza Bor­rell.

Des de l’opo­sició, el cap de files d’ERC, Oriol Bossa, des­criu el mateix greuge: “És evi­dent que Sant Feliu va patir diver­sos per­ju­di­cis per les famo­ses reta­lla­des del govern d’Artur Mas, com el tan­ca­ment de les urgències noc­tur­nes. Ara tenim la ciu­tat divi­dida per les obres del cobri­ment i el ser­vei de pedi­a­tria només s’ofe­reix al CAP Ram­bla. Per tant, tots els habi­tants de la part de sota de la via han de des­plaçar-se fins allà.” L’exal­calde defensa que en el man­dat pas­sat, quan gover­nava, va llui­tar molt per redis­tri­buir la pedi­a­tria als dos CAP, però que la con­se­lle­ria de Salut, ales­ho­res en mans d’ERC, no ho va fer efec­tiu. “Hi ha reticències també per part dels pro­fes­si­o­nals per no dis­gre­gar equips”, hi afe­geix. Tot ple­gat, junt amb la manca d’urgències noc­tur­nes, “òbvi­a­ment, genera per­ju­di­cis per a la ciu­ta­da­nia”, diu Bossa, en el sen­tit que si un ciu­tadà té una urgència en cap de set­mana o a la nit, s’ha de des­plaçar a Cor­nellà o a l’hos­pi­tal Moisès Broggi, a Sant Joan Despí.

Bossa trenca una llança per tots els governs muni­ci­pals des del 2009, fos­sin del color polític que fos­sin, en la lluita per dig­ni­fi­car la sani­tat a la ciu­tat a l’hora de recla­mar millo­res a Salut en els dife­rents governs de la Gene­ra­li­tat que han anat pas­sant sense resol­dre la situ­ació. En aquest sen­tit, rei­vin­dica haver acon­se­guit en l’ante­rior man­dat que la Gene­ra­li­tat s’avingués a cons­truir el CUAP i a tras­lla­dar el CAP Ram­bla: “Això és un avenç que es va acon­se­guir a través de la nego­ci­ació política, de l’acord, a través d’insis­tir i insis­tir al Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat durant molts mesos. S’han anat acon­se­guint avenços i segur que l’actual govern muni­ci­pal, que és del mateix color polític, inten­tarà rever­tir la situ­ació.”

PSC-Junts
La capital del Baix Llobregat està governada amb un pacte entre el PSC, Tots Som Sant Feliu –vinculat a Junts– i l’agrupació municipalista Veïns per Sant Feliu. En l’anterior mandat l’executiu municipal estava format pels comuns i ERC, que van barrar el pas a la socialista Lourdes Borrell. El PSC va recuperar l’alcaldia el 2023 després de dotze anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.