Política

Jordi Ballart i Pastor

Alcalde de Terrassa (Tot per Terrassa)i

“Fa un mes i mig vaig estar a punt de tirar la tovallola”

“Si no escoltéssim, si no modifiquéssim les mesures, ens dirien que som un govern que imposa, que és autoritari”

“Probablement, si estigués dins el PSC, com a altres alcaldes de municipis on estan retallant línies, em farien estar callat”

A la vida tens dos camins, o incidir o ser irrellevant, i crec que ERC ha decidit ser irrellevant a la ciutat Estem en tramitació d’uns 16 solars on hi haurà habitatge [...], uns 5.000 els propers anys

Des que és alcalde per segona vegada amb la can­di­da­tura de Tot per Ter­rassa –del 2012 al 2017 ho va ser pel PSC– viu els moments més difícils gover­nant en mino­ria amb Junts després de mar­xar ERC i renun­ciar dues regi­do­res.

És el pit­jor moment del govern de Tot per Ter­rassa?
Sí, més que del govern, del pro­jecte polític nas­cut fa més de sis anys i que, com en tots els par­tits i ho veiem en el pano­rama naci­o­nal, té moments de crisi. És veri­tat que per renúncies de regi­dors i la sor­tida d’ERC hem pas­sat per una etapa com­pli­cada i ens acaba afec­tant emo­ci­o­nal­ment. Però en un mes i mig l’hem superat, ens hem refet i el pro­jecte està fort i amb ganes de tirar enda­vant. I la mos­tra que no afecta el govern sinó Tot per Ter­rassa és que no s’ha atu­rat cap pro­jecte, la ciu­tat avança i el 92% de pro­pos­tes, de les actu­a­ci­ons del pro­grama de govern, estan en vies d’exe­cució i el 36% aca­ba­des.
Havent de remo­de­lar tres vega­des el car­tipàs deu ser difícil grei­xar la màquina.
Exacte. No ha sigut de forma vol­guda, sinó per dues regi­do­res que han renun­ciat i un par­tit que de forma uni­la­te­ral ha deci­dit sor­tir. També és difícil can­viar regi­dors quan després de dos anys ja ho tenien tot per mà i esta­ven fent una bona feina.
Quina reflexió fa res­pecte al fet que mar­xin les dues pri­me­res de la llista?
Fa refle­xi­o­nar sobre la mateixa essència del pro­jecte el fet que per­so­nes sig­ni­fi­ca­ti­ves de dife­rents àmbits, amb tra­jectòries pro­fes­si­o­nals sol­vents i talent hagin de fer un pas enrere. En què fallem tots ple­gats des de les ins­ti­tu­ci­ons, els par­tits polítics i la soci­e­tat en gene­ral. És veri­tat que la política està en un moment de molta opressió, és molt més dura que abans i, com a alcalde, noto molta diferència entre la pri­mera etapa i aquesta. També el mons­tre de l’extrema dreta que can­via la forma de fer política, els con­sen­sos de ciu­tat, la imme­di­a­tesa de les xar­xes soci­als, la pressió i l’exigència imme­di­ata de la ciu­ta­da­nia... Això fa que sigui molt difícil i dur dedi­car-se a la política. S’han de fer renúncies, és molt difícil con­ci­liar la vida per­so­nal i la labo­ral, i això fa que hi hagi per­so­nes que ho posin a la balança i que no els com­pensi. Nosal­tres ho fem, però també ho ha de fer l’opo­sició que un dia abans del ple de pres­su­pos­tos diu A i després fa B i tot això afecta.
Va sor­pren­dre’l la sor­tida d’ERC?
M’ho expli­cava una nit la seva por­ta­veu i en paral·lel ho estava lle­gint als mit­jans de comu­ni­cació. Teníem dis­crepàncies menors i sal­va­bles en temes de mobi­li­tat, i l’endemà teníem una reunió pre­ci­sa­ment per bus­car con­sens i l’equi­li­bri. I van deci­dir mar­xar de forma uni­la­te­ral. Crec que no res­po­nia a temes de ciu­tat, sinó a lògiques inter­nes del par­tit, a neces­si­tat de visu­a­lit­zar-se, i van pre­val­dre més els interes­sos del par­tit que la visió de ciu­tat. A la vida tens dos camins, o inci­dir o ser irre­lle­vant, i crec que ERC en aquests moments ha deci­dit ser irre­lle­vant a la ciu­tat. Dubto que tin­gui en les pro­pe­res dècades l’opor­tu­ni­tat històrica que té ara d’estar al govern de la ciu­tat, d’estar inci­dint des de les ins­ti­tu­ci­ons.
Té diver­sos fronts oberts amb quei­xes per temes de mobi­li­tat.
Tenim uns reque­ri­ments que ens venen per llei i la ciu­tat en sis anys ha fet pas­sos molt impor­tants, hem dupli­cat els espais per a via­nants al cen­tre i hem implan­tat una illa de via­nants amb un procés molt com­plex on interac­tuen molts actors dife­rents. Par­lem de mesu­res que són molt con­tun­dents, que afec­ten molt els hàbits del dia a dia i des del pri­mer moment hem vol­gut fer-ho amb diàleg, al cos­tat de la gent, i això implica ajus­tar algu­nes mesu­res. Si no escoltéssim, si no modi­fiquéssim les mesu­res, ens dirien que som un govern que imposa, que és auto­ri­tari. Ara bé, garan­tim que la revo­lució verda va enda­vant i al maig vindrà l’ampli­ació de la de la zona de bai­xes emis­si­ons al car­rer Josep Tru­eta i al car­rer Fara­day. En cap cas estem tirant enrere, sinó al con­trari, estem avançant cap a on va la soci­e­tat en aquest moment.
No és més lògic que abans d’implan­tar res es parli amb tot­hom?
Veiem que en el cas de pro­pos­tes que s’han ana­lit­zat molt amb enti­tats i asso­ci­a­ci­ons de veïns quan s’apli­quen ens tro­bem enti­tats veïnals del cos­tat que els afecta o veïns del mateix barri, o que per­ju­di­quen el sec­tor del comerç. És un exem­ple que no només hem d’escol­tar les asso­ci­a­ci­ons de veïns, sinó una diver­si­tat d’actors de la soci­e­tat. I el comerç ho està pas­sant molt mala­ment i hem de mirar que no per­ju­di­quin un sec­tor tan estratègic per a la ciu­tat.
Té la sen­sació que sur­ten enti­tats quei­xant-se per les pro­blemàtiques amb algun altre interès al dar­rere?
Tots ple­gats hem de fer una reflexió sobre el grau de legi­ti­mi­tat democràtica que tenen les enti­tats. N’hi ha que tenen una repre­sen­ta­ti­vi­tat molt alta i n’hi ha d’altres que és més dubtós. I pot­ser reduïm la par­ti­ci­pació a deter­mi­na­des per­so­nes que no repre­sen­ten el con­junt del barri i fa que hàgim de pren­dre deci­si­ons d’una altra manera. A Can Boada no hi ha cap pro­blema de mobi­li­tat i amb els con­te­ni­dors de càrrega late­ral ha millo­rat la neteja i més del 90% de comer­ci­ants estan satis­fets amb els can­vis, i els veïns també. Una mos­tra d’això és que hi va haver unes elec­ci­ons després de fer tots els can­vis i al final la ciu­ta­da­nia de Can Boada va par­lar a les urnes i van ava­lar el govern actual.
El que va a missa és el pàrquing del Por­tal de Sant Roc?
S’està fent el pro­jecte exe­cu­tiu i el pro­jecte bàsic d’una futura con­nexió amb el pàrquing de la plaça Vella, que ara no és pos­si­ble perquè no s’ha pogut arri­bar a un acord i perquè era molt costós. La pre­visió és començar les obres el gener del 2027. Són obres llar­gues, com­ple­xes, però cre­iem que no només és neces­sari per als vehi­cles moto­rit­zats, sinó que també ha de ser un apar­ca­ment per a bici­cle­tes, per a pati­nets, ha de faci­li­tar la inter­mo­da­li­tat, tot el tema del cars­ha­ring, va més enllà d’un pàrquing. I pel que fa a la futura urba­nit­zació, no podem tar­dar més anys. Por­tem més de sis anys amb el Por­tal de Sant Roc tallat, i neces­si­tem que torni a bri­llar, que sigui una nova cen­tra­li­tat, el Times Square de Ter­rassa, on es puguin fer actes cul­tu­rals, recu­pe­rar l’esce­nari de festa major; ha de ser un lloc impor­tant. I con­nec­tar-lo amb el de la plaça Vella ens ha de treure el cotxe de l’illa de via­nants amb un accés per la Ram­bla. Aquest era el sen­tit de l’ope­ració de la qual fins i tot un par­tit polític, que ara hi està en con­tra, va fer ban­dera a la cam­pa­nya del 2019 i estava en el pro­grama de govern.
Els con­tra­ris diuen que ja hi ha molts pàrquings al cen­tre.
Hi ha una neces­si­tat de pla­ces i de treure vehi­cles de l’illa de via­nants. I par­lant del cost, encara que no el féssim i no ens gastéssim ara els 13 mili­ons més els dos de la superfície, s’hau­ria de tapar el forat, ender­ro­car-ho tot i això també té un cost ele­vat.
Des­car­tat obrir la Ram­bla al trànsit?
Total­ment. Va ser una pro­posta que va néixer en una reunió amb la pla­ta­forma de veïns d’Arqui­me­des i Gali­leu, que em van dir: “El que has de fer és atre­vir-te a obrir la Ram­bla.” I vam obrir el debat i el vam tan­car. Sí que s’obre per als acces­sos al pàrquing per inten­tar des­con­ges­ti­o­nar Gali­leu i l’Arqui­me­des, que també és un tema que ens pre­o­cupa. Som el pri­mer govern de la història de la democràcia que té una mirada en aquests dos car­rers, que ha fet una pla­ni­fi­cació, acci­ons, i abans de l’estiu estarà aca­bat el pro­jecte d’urba­nit­zació per començar el maig de l’any que ve les obres del car­rer Arqui­me­des entre Grànius i la plaça del Progrés. No podem tallar el trànsit d’un dia per l’altre. Això és de sen­tit comú. Però a la ciu­tat pas­sa­ran coses els pro­pers mesos, que estem con­vençuts que redui­ran el trànsit de pas perquè uti­litzi les vies alter­na­ti­ves.
Modi­fi­car les ron­des?
És el que pas­sarà ara quan comen­cin les obres; en el segon semes­tre comen­cen les obres a la Porta Sud que impli­quen la rotonda a l’altura de la Ram­bleta, Tren de Baix i Navas de Tolosa, que han de deri­var el trànsit per la ronda de Ponent. Evi­dent­ment això impli­carà adap­tar la ronda, que no està adap­tada perquè sigui una ronda cir­cu­lar. I la B-40 neces­sita el ramal de les Aime­ri­gues d’accés per Can Gon­te­res que doni ser­vei a tota la zona de la Mau­rina i Can Boada.
Pel que fa a la B-40, hi ha nove­tats?
Hem fet un estudi i el tram de Ter­rassa costa 200 mili­ons, el mateix que la tota­li­tat de la ronda Nord. S’haurà d’adap­tar, però estem en un moment de blo­queig en aquest tema després dels pro­to­cols i con­ve­nis. No hi ha retorn de moment. Si no hi ha una volun­tat d’incre­men­tar la par­tida, difícil­ment tin­drem la ronda Nord fins a Saba­dell.
Com està la comissió bila­te­ral amb la Gene­ra­li­tat?
Tenim reunió el 14 de maig. Par­la­rem de tots els temes que tenim enca­llats, com ara el peatge de les Fonts, les zones tarifàries, que ens donen la raó però que ho vin­cu­len a la implan­tació de la T-mobi­li­tat a tot Cata­lu­nya, tot i que no és clar que s’eli­mi­nin, i que no arriba des del 2015. I ja no ens cre­iem res ni nego­ci­ant ni apro­vant reso­lu­ci­ons al Par­la­ment. Al final hau­rem de pas­sar a l’acció i començar a mobi­lit­zar la ciu­ta­da­nia.
I el tan­ca­ment de línies a les esco­les?
Des de la con­se­lle­ria jus­ti­fi­quen el tan­ca­ment de les nou línies, dues de primària i set de secundària, per una baixa nata­li­tat. La ciu­tat està crei­xent amb un horitzó de 250.000 habi­tants per al 2030. En totes les decla­ra­ci­ons que s’han fet des de la inves­ti­dura del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, en totes les com­pa­rei­xen­ces al Par­la­ment, s’ha dit sem­pre que era una pri­o­ri­tat l’edu­cació pública i a la pri­mera de canvi ens hem tro­bat amb la reta­llada més gran a l’edu­cació pública que s’ha fet a Ter­rassa en les últi­mes dècades. Hem acor­dat espe­rar que passi el procés de preins­cripció per tor­nar-nos a veure. El com­promís és que si hi ha matrícula es puguin man­te­nir els grups actu­als.

El PSC els cri­tica que aquest és un exem­ple que són un govern tan­cat en si mateix.

Tenim rela­ci­ons amb tot­hom i tam­poc veiem que hagi sigut massa relle­vant tenir la dipu­tada Eva Can­dela inten­tant fre­nar aquesta reta­llada. Ni hem vist la incidència d’ERC per no reta­llar l’edu­cació pública en pac­tar la inves­ti­dura de Sal­va­dor Illa. Pro­ba­ble­ment, si estigués en el PSC, com a altres alcal­des de muni­ci­pis on estan reta­llant línies, em farien estar callat. La diferència és que no tenim cap vin­cle amb ningú, som lliu­res de defen­sar el que cre­iem a par­tir dels nos­tres valors i con­vic­ci­ons.
Han ini­ciat el procés del nou pla local d’habi­tatge. Quants en fal­ten de pro­te­gits?
En fal­ten molts i ara mateix tenim 2.500 habi­tat­ges en pro­jecció, comp­tant tots els sec­tors resi­den­ci­als i de trans­for­mació: Can Colo­mer, l’AEG, Sala i Badri­nas, Vapor Cortès i la Porta Sud. Un 30% apro­xi­ma­da­ment serà pro­te­git i hem de sumar-hi que estem en tra­mi­tació d’uns 16 solars on hi haurà habi­tatge. Podem par­lar d’uns 5.000 habi­tat­ges els pro­pers anys i a par­tir d’aquí s’han d’adap­tar els ser­veis i equi­pa­ments. La pla­ni­fi­cació està feta i en prin­cipi la ciu­tat no s’ha de des­bor­dar per aquests crei­xe­ments.
Fa set anys de la muni­ci­pa­lit­zació de l’aigua i con­ti­nuen les crítiques al ser­vei.
Hi ha un interès claríssim dels matei­xos que no volien que es muni­ci­pa­litzés per demos­trar que la gestió pública no és efi­ci­ent, que no fun­ci­ona, i en cap cas és així. Evi­dent­ment hi ha errors, és molt com­plex, però nosal­tres sí que garan­tim que tots els bene­fi­cis que hi ha en aquests moments s’estan inver­tint en una millora del ser­vei, a reno­var les cano­na­des, a millo­rar les infra­es­truc­tu­res, a fer una política tarifària ade­quada a les neces­si­tats soci­als del moment, i no pas a fer pisos com pas­sava fa uns anys. Hi ha una trans­parència en la gestió, hi ha uns bene­fi­cis que es des­ti­nen a millo­rar el ser­vei i estem en procés per millo­rar el gust de l’aigua, i ben aviat en podrem donar notícies. És veri­tat que hi ha moments pun­tu­als en què les línies es col·lapsen, hi ha un canvi tari­fari, però en cap cas sig­ni­fica que la gestió pública no fun­ci­oni. Hi ha molts muni­ci­pis a Cata­lu­nya i Espa­nya que volen ini­ciar pro­ces­sos simi­lars, que s’emmi­ra­llen en Ter­rassa, i evi­dent­ment hi ha els lob­bies de l’aigua, els poders econòmics, que no tenen interès que això passi, i per tant estan fent una estratègia de des­pres­tigi de la gestió pública.
És impen­sa­ble un govern de coa­lició amb el PSC? Ells comen­ten que és difícil per una qüestió de con­fiança, tenint en compte que és el motiu que va esgri­mir ERC per sor­tir.
ERC va mar­xar per raons par­ti­dis­tes i per visu­a­lit­zar-se, i no té res a veure amb la con­fiança. Hi ha gent del PSC en l’àmbit naci­o­nal que està tre­ba­llant per esta­blir ponts. Amb l’Eva fem reu­ni­ons però després no con­cre­tem res i no sé fins a quin punt tenen pro­jecte de ciu­tat.
Ells diuen que són vostès els qui no en tenen.
No en tenim, però estem desen­ter­rant una pila de pro­jec­tes que esta­ven en un calaix i sota les pedres, i només cal veure com s’estan movent mol­tes coses i més que se’n mou­ran. I ho ha fet un regi­dor en poc temps.
Es veu amb for­ces per con­ti­nuar?
No ho sé, fa un mes i mig vaig estar a punt de tirar la tova­llola. Tot és molt difícil, començant per la con­ci­li­ació i el fet que tinc tres fills en edat com­pli­cada i difi­cul­tats, i m’està cos­tant com­pa­gi­nar-ho tot. Ho he d’aca­bar de valo­rar i par­lar amb l’equip perquè tam­poc vol­dria que aquest pro­jecte s’acabés d’un dia per l’altre. Hem de veure com ha de tenir con­tinuïtat inde­pen­dent­ment de la per­sona que esti­gui al cap­da­vant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia