Política

El país des del sud

“Alacant, on renaix el País Valencià” és el lema triat per a la manifestació sobiranista del proper 25 d’abril que convoca ACPV

El sud es reivindica com a peça clau en la construcció nacional del País Valencià i reclama un relat plural per a protagonitzar-la

“Es necessita un relat que articule la valencianitat des del sud per a reflectir la pluralitat”
La dreta espanyolista vol eliminar la consideració legal d’Alacant com a ciutat valencianoparlant

Pels car­rers del cen­tre antic de València, u es pot tro­bar amb un gra­fit que es pot dir que ja ha esde­vin­gut mític: “No és fàcil ser valencià.” Cer­ta­ment, no ho és gens. No queda clar ni tan sols que, ara com ara, u puga ser valencià, ni fàcil­ment ni difícil. I si no és gens fàcil ser-ho a València —ni enlloc—, menys encara ho és al sud. Perquè ací hi ha qui fins i tot posa en dubte el mateix gen­ti­lici de valencià. I no és fàcil par­lar-ne tam­poc, perquè el que sí que és molt fàcil és caure en l’estig­ma­tit­zació o l’eterna jere­mi­ada de només fer-ne referència per a lamen­tar-se’n. Al remat, el que cal enten­dre, tal com explica Josep Enric Escri­bano, pre­si­dent d’El Tem­pir, asso­ci­ació en defensa de la llen­gua arre­lada a Elx, és que, en tot cas, “som un país de suds”.

Enguany, per a rei­vin­di­car la valen­ci­a­ni­tat des del sud, des d’Ala­cant, Acció Cul­tu­ral del País Valencià hi ha con­vo­cat la tra­di­ci­o­nal mani­fes­tació sobi­ra­nista que com­me­mora la diada del 25 d’abril, data de la bata­lla d’Almansa del 1707, sota el lema “Ala­cant, on renaix el País Valencià”. L’exèrcit aus­tri­a­cista va per­dre davant de les tro­pes borbòniques i el regne de València va que­dar franc per a la con­questa. Ala­cant, tan­ma­teix, encara resis­ti­ria dos anys més, fins al 19 d’abril de 1709, quan és con­que­rida, després d’un llarg setge que des­tru­eix una gran part de la ciu­tat. Com que el 25 d’abril és dia fae­ner, la mani­fes­tació sol can­viar cada any de data. Enguany és el 12 d’abril. La loca­lit­zació varia menys, ja que quasi sem­pre té lloc a València. Ara bé, enguany també can­via d’esce­nari, com veiem. Per què, doncs, Ala­cant? Mari­nela Gar­cia, res­pon­sa­ble d’ACPV a Ala­cant i pro­fes­sora de filo­lo­gia cata­lana a la Uni­ver­si­tat d’Ala­cant, explica que la pri­mera raó de totes és “perquè volem”, com a home­natge a una de les cançons —i les divi­ses— més famo­ses d’Ovidi Mont­llor —Perquè vull—, quan es com­plei­xen tres dècades des que el genial alcoià va fer vacan­ces. Mont­llor rebrà, així mateix, un home­natge en aquesta diada.

Però també fa trenta anys d’una altra diada del 25 d’abril mítica a Ala­cant: la de 1995, amb el lema “Ala­cant és impor­tant. Sense Ala­cant no hi ha país.” Pre­ci­sa­ment, aquesta efemèride és la que arti­cula el lli­bret de la foguera de La Ceràmica. Eva Ortiz, xara­mi­tera de la colla El Cocó, que s’encar­rega de coor­di­nar el lli­bret, ens explica que es trac­tarà d’un con­junt de tex­tos que recor­re­ran la importància d’aque­lla mani­fes­tació, però que també apro­fi­ta­ran per a donar tes­ti­moni de la valen­ci­a­ni­tat ala­can­tina —amb refle­xi­ons sobre llen­gua, cul­tura, història, etc.—, així com per a denun­ciar les agres­si­ons i els atacs con­tra la iden­ti­tat d’Ala­cant. El lli­bret comp­tarà amb la par­ti­ci­pació d’alguns dels noms més des­ta­cats de les lle­tres cata­la­nes a Ala­cant, com la mateixa filòloga Mari­nela Gar­cia, de qui ja hem par­lat; els escrip­tors Marià Sánchez Soler, Lli­ris Picó o Gràcia Jiménez; el dra­ma­turg Tomàs Mes­tre, o el peri­o­dista Manuel Lillo, entre molts d’altres.

Un dels últims ver­sos de l’himne d’Ala­cant —en valencià, és clar, com també ho està l’himne de les Fogue­res— diu que “no és este ja el poble vell, que és altre Ala­cant”. La com­po­sició —de 1902— es refe­reix al crei­xe­ment que havia expe­ri­men­tat la ciu­tat durant les últi­mes dècades del segle XIX, que la va trans­for­mar radi­cal­ment. Ara bé, aquest “altre Ala­cant” ben bé es podria refe­rir al que repre­senta una foguera com La Ceràmica, si tenim en compte la imatge ofi­cial que les elits ala­can­ti­nes volen donar com a única. Una foguera molt com­ba­tiva en defensa de la per­so­na­li­tat valen­ci­ana d’Ala­cant —és a dir, en defensa de l’ala­can­ti­ni­tat—, que als anys 1970, per exem­ple, rebia la flama del Canigó, per a sim­bo­lit­zar que, a pesar de tot, la flama de la llen­gua encara cre­mava —i con­ti­nua cre­mant— ben forta a Ala­cant.

El pro­grama de les elits ala­can­ti­nes diri­gents és, clara­ment, esbor­rar la valen­ci­a­ni­tat, és a dir, l’ala­can­ti­ni­tat, per a trans­for­mar-la en un ali­can­ti­nismo retòric que, òbvi­a­ment, no hi té res a veure. La història dels últims segles és, en aquest sen­tit, la pugna entre dos capi­tals de província espa­nyola, Ala­cant i València, per veure qui reclama per a si el tron de la platja de Madrid. Durant la post­guerra, es va crear el pro­jecte del Sureste, amb el qual es volia sepa­rar la província d’Ala­cant i, més tard, quan s’albi­rava la tran­sició a la democràcia i l’auto­no­mia sem­blava ine­vi­ta­ble, arti­cu­lar, jun­ta­ment amb Múrcia, Alba­cete i Alme­ria, una regió amb aquests ter­ri­to­ris. La des­a­pa­re­guda Caixa d’Estal­vis del Medi­ter­rani (que va com­prar el Banc Saba­dell pel preu simbòlic d’1 euro, quan el sec­tor finan­cer valencià es va enfon­sar) va nàixer com a Caja de Ahor­ros del Sureste. Tot i que la deno­mi­nació de Sureste no ha des­a­pa­re­gut del tot —a Múrcia, que es pre­veia com a cen­tre de l’invent, encara té cert pre­di­ca­ment—, des d’Ala­cant, aquesta amenaça està com­ple­ta­ment desac­ti­vada i quasi obli­dada del tot. Sens dubte, gràcies al sor­gi­ment i la força del valen­ci­a­nisme fus­terià, que, si bé no va asso­lir l’hege­mo­nia política al país, sí que va ser prou fort per a evi­tar-ne l’esquar­te­ra­ment.

Amb l’apa­rició de Vox en 2019 i el pacte de govern amb el Par­tit Popu­lar a l’Ajun­ta­ment d’Ala­cant en 2023, s’ha tor­nat a prémer l’acce­le­ra­dor d’aquests atacs a la per­so­na­li­tat valen­ci­ana de la capi­tal del sud. Com a punta de llança, la ini­ci­a­tiva per a traure la ciu­tat de la zona valen­ci­a­no­par­lant pre­vista en la legis­lació autonòmica, fet que tin­dria unes con­seqüències nefas­tes, ja que seria un símbol de la cas­te­lla­nit­zació del país i, fins i tot, podria obrir la porta a altres muni­ci­pis que en seguis­sen l’exem­ple: qui n’esta­ria a recer, d’aquest atac, fet i fet? Una de les avin­gu­des prin­ci­pals d’Ala­cant és la que porta el nom del rei cas­tellà Alfons el Savi. Durant un parell de dècades després de la con­questa cris­ti­ana medi­e­val, el sud valencià, és a dir, la zona que queda al sud de la línia Biar-Busot, l’antiga gover­nació d’Ori­ola, va pertànyer a la Corona de Cas­te­lla. Aquesta carac­terística històrica ha dei­xat molt poques emprem­tes —el mesu­ra­ment en tafu­lles o els ter­mes muni­ci­pals tan exten­sos—, però l’espa­nyo­lisme l’ha usada com a eina de revi­si­o­nisme històric. En aquest sen­tit, Pablo Ruz, alcalde d’Elx, per part del PP i amb el suport de Vox, ha arri­bat a decla­rar que el cas­tellà va ser abans la llen­gua pròpia del poble —i ho con­ti­nu­a­ria sent, inin­ter­rom­pu­da­ment— que no el valencià. La rea­li­tat, tan­ma­teix, és que la repo­blació del sud valencià, com tota la resta del regne, es va fer amb un con­tin­gent humà majo­ritària­ment català i cata­la­no­par­lant, i que el cas­tellà era una llen­gua des­co­ne­guda per les capes popu­lars a Elx fins a l’arri­bada de la immi­gració mas­siva des d’altres parts de la Península entre 1950 i 1970. Ara bé, aquest ús ideològic de la història delata el pro­jecte de les elits espa­nyo­lis­tes de pre­sen­tar i inter­pre­tar el sud valencià no només com una zona cas­te­lla­nit­zada per com­plet, sinó ple­na­ment cas­te­llana, fins i tot des de la planta vella ori­gi­nal, com si fos Bur­gos o Valla­do­lid.

Quina importància va tin­dre la demar­cació Biar-Busot històrica­ment? No hi ha res en la història que pre­fi­gure la situ­ació actual. Sem­bla, per con­tra, una pro­fe­cia auto­com­plida, una visió a poste­ri­ori. Ara bé, una cosa molt dife­rent —i inne­ga­ble— és la diver­si­tat interna del País Valencià. No es viu la valen­ci­a­ni­tat de la mateixa manera a tot arreu del país. És molt dife­rent ser valencià al cap i casal, a More­lla, a Alcoi, Gan­dia o, és clar, al sud. Josep Enric Escri­bano apunta, en aquest sen­tit, que, a diferència del que passa en la demar­cació de València, on el nom de la província coin­ci­deix amb el del país, al sud la valen­ci­a­ni­tat implica necessària­ment el fac­tor lingüístic. “Un valen­ci­a­no­par­lant d’Elx s’iden­ti­fica clara­ment com a valencià, però, això sí, com a valencià d’Elx, perquè entén que no acaba d’entrar per­fec­ta­ment en el motle de com s’ha arti­cu­lat la valen­ci­a­ni­tat ofi­cial”. Con­tras­ten, en aquest sen­tit, els tòpics ofi­ci­als de la valen­ci­a­ni­tat hegemònica, entesa a través de les Falles, els taron­gers o les bar­ra­ques de l’Albu­fera, amb un pai­satge de pal­me­res, amb Fogue­res —que, si bé són la mateixa festa, sem­pre hi ha latent la tendència a dife­ren­ciar-se’n, d’una banda i de l’altra— o Moros i Cris­ti­ans. De la Renai­xença ençà, el tòpic de la valen­ci­a­ni­tat hegemònica ha estat molt iden­ti­fi­cat amb el cap i casal i la seua àrea d’influència més imme­di­ata, i, en aquest sen­tit, des del sud no s’acaba d’encai­xar ple­na­ment.

Aquesta és, de fet, una diferència clau a l’hora d’enten­dre la soci­o­lo­gia del país i les seues dife­rents velo­ci­tats o les difi­cul­tats perquè qua­lle una iden­ti­tat més arre­lada en la història pròpia. De les tres províncies espa­nyo­les en què va que­dar divi­dit el país, una por­tava el nom del con­junt. Aquesta metonímia dei­xava fora els altres valen­ci­ans, que ara que­da­ven en una espècie de llimbs. Això ha permès que, com hem vist, en la demar­cació cen­tral s’haja con­so­li­dat una mena de regi­o­na­lisme banal que és molt més difícil a mesura que u s’allu­nya del cap i casal. La senyera ofi­cial de l’auto­no­mia, les qua­tre bar­res coro­na­des amb franja blava, en aques­tes qua­tre dècades d’auto­go­vern, no ha qua­llat popu­lar­ment, més enllà de les zones en què ja era un símbol vist com a propi, és a dir, al cap i casal i la seua àrea d’influència; lògica­ment, si tenim en compte que, històrica­ment, era la ban­dera de la ciu­tat. Ara bé, regne i ciu­tat es con­fo­nien, i, més encara, de vega­des hi havia la volun­tat que es con­fon­gues­sen. Tan­ma­teix, la senyera que els valen­ci­ans que ja no que­ien en aquesta zona d’influència directa feien one­jar en les fes­tes i les dates asse­nya­la­des com el símbol propi que els iden­ti­fi­cava sem­pre havia sigut la senyera de les qua­tre bar­res nues. Encara és així. No obs­tant això, la reacció anti­ca­ta­la­nista que es va pro­duir durant la Tran­sició —el bla­ve­risme—, aque­lla política d’estat, va pro­ble­ma­tit­zar aquesta exhi­bició de la senyera nua, estran­ge­rit­zada com a cata­lana. Això ha com­por­tat que allà on la senyera coro­nada no s’ha ver­na­cu­la­rit­zat, la ban­dera espa­nyola haja avançat posi­ci­ons fins a fer-se quasi única. A Cas­telló, es va haver de subs­ti­tuir la franja blava per una de verda, men­tre que, a Ala­cant, fins i tot les qua­tre bar­res s’han lami­nat, subs­tituïdes per la ban­dera blanca i blava de la província marítima; més des­per­so­na­lit­za­dora, impos­si­ble. No és gens fàcil ser valencià, quan, com veiem, fins i tot les qua­tre bar­res indi­quen con­tra­he­ge­mo­nia.

Una coin­cidència plena entre tots els actors soci­als i polítics del sud és que el valen­ci­a­nisme neces­sita un relat de país arre­lat al sud i que par­tisca des del sud. Escri­bano refle­xi­ona, en aquest sen­tit, que “el sud no impugna el país: el pro­blema que hi ha és que no hi ha hagut un relat que expli­que el país des del sud.” Des d’El Tem­pir es vol apro­fi­tar aquesta opor­tu­ni­tat per a posar el sud al cen­tre i començar la cons­trucció del país inver­tint els punts car­di­nals. És per això que la pan­carta amb què es mani­fes­ta­ran a Ala­cant tindrà com a lema “El sud: la clau que obri tots els panys”. En la mateixa línia, Natxo Bellido, que va ser el can­di­dat de Com­promís a l’alcal­dia d’Ala­cant en 2015 i 2019, també des­taca la neces­si­tat de “ser capaços d’ima­gi­nar una idea de la valen­ci­a­ni­tat arre­lada a les iden­ti­tats del sud”, cosa que passa, pri­mer de tot, per “des­dra­ma­tit­zar la plu­ra­li­tat interna del país” i des­cen­tra­lit­zar-lo, és a dir, que “l’agenda política i mediàtica siga més equi­li­brada i que no només gire al vol­tant del cap i casal i el seu hin­ter­land”.

El sud es rei­vin­dica. I és que hi ha un fet evi­dent: sense Ala­cant, no hi haurà País Valencià. Àlex Agulló, res­pon­sa­ble del Casal Jaume I d’Elx, un dels més dinàmics del país, expressa que aquesta con­dició de fron­tera fa que l’acti­visme des del sud siga més resi­li­ent. Si ací és més difícil (encara) ser valencià, qui n’ha assu­mit ple­na­ment aquesta con­dició, lògica­ment, ho fa amb la pell endu­rida en milers de bata­lles quo­ti­di­a­nes. La diferència, pel que fa a la vita­li­tat lingüística i naci­o­nal dins del País Valencià i dels Països Cata­lans, ve mar­cada per l’èxit asso­lit per l’acul­tu­ració i l’assi­mi­lació espa­nyola a la iden­ti­tat cas­te­llana. En aquest sen­tit, si els valen­ci­ans, res­pecte a cata­lans i illencs, podem dir que venim del futur, al sud, per tant, hi ha el futur del futur. Així doncs, pot­ser cal­dria començar a mirar més els nos­tres països des del sud, si l’objec­tiu és renàixer.

L’Alacant d’‘El Tio Cuc’
Un de tants altres Alacants que són impossibles d’amagar perquè es troben per tot arreu i que impugnen el relat oficial de les elits castellanitzadores és, sens dubte, l’Alacant d’El Tio Cuc. Aquesta revista satírica, publicada entre 1916 i 1936, va ser una de les més influents de la seua època i era llegida per tot el poble amb fruïció. No només estava escrita en valencià, per tal d’arribar a unes masses que no coneixien cap altra llengua, sinó que, sota la influència d’Enric Valor, va normalitzar l’ortografia i adoptar la reforma fabriana. Més encara: El Tio Cuc prenia partit en favor del valencianisme, amb unes formulacions i uns compromisos d’avantguarda, per a l’època. Per difusió popular, conjugada amb una presa de posició política com aquesta, no té comparació amb cap altra publicació valenciana.
L’Alacant de Miquel Grau
“Per cridar vull l’Estatut! / a Miquel l’assassinaren”, cantava Al Tall. El 6 d’octubre de 1977, Miquel Grau, amb altres militants del MCPV, enganxava cartells convocant a la manifestació del 9 d’octubre, Diada nacional del País Valencià, quan va rebre l’impacte al cap d’una rajola llançada des d’un balcó proper. Aquest colp li va causar la mort, ja en l’hospital, uns dies més tard. L’assassí, Miguel Ángel Panadero Sandoval, era militant de Fuerza Nueva. Va declarar que no suportava veure aquells cartells. No suportava la valencianitat. Condemnat a dotze anys de presó per homicidi, va eixir en llibertat en 1982. Prèviament, el govern d’Adolfo Suárez li havia concedit l’indult parcial. “No poguérem dir-li adeu, perquè el taüt ens furtaren”, continua la cançó d’Al Tall. Efectivament: el soterrar fou multitudinari, però la policia va segrestar el fèretre per a tallar la marxa reivindicativa. Alacant no només no en quedava a part, per tant, de la lluita per l’autonomia valenciana, sinó que ho pagava amb la seua sang.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia